Zasebno letalo, s katerim leti Elon Musk

Kakšno je zasebno letalo, ki ga ima v lasti eden najbogatejših ljudi na svetu?
Fotografija: Direktor Tesle, Elon Musk. Foto: REUTERS/Michele Tantussi
Odpri galerijo
Direktor Tesle, Elon Musk. Foto: REUTERS/Michele Tantussi

Med Teslinim izvršnim direktorjem Elonom Muskom in 19-letnim študentom Jackom Sweeneyjem je pred časom na Twitterju izbruhnila cela drama. Sweeney je namreč ustvaril računalniški program, ki analizira javno dostopne podatke o letalskih poletih. Med drugim je na Twitterju delil podatke o Muskovih zasebnih letih.

Musk je novembra lani pozval Sweeneyja, naj ukine račun na Twitterju, saj naj bi predstavljal 'varnostno tveganje'. Sweeney je odvril, da bo to storil, če bo od njega prejel 44.000 evrov, na kar pa Musk ni pristal.

ElonJet za spremljanje Muskovih letov je sicer eden izmed 15 računov za sledenje zasebnih letov, ki ga je ustvaril Sweeney. Ti so namenjeni spremljanju letov tehnoloških milijarderjev, navaja Luxury Launches. Zaenkrat je Muskov račun med vsemi najbolj priljubljen, veliko zanimanja pa je poželo tudi njegovo zasebno letalo.

image_alt
Svetovni milijarderji: Kje živijo in za kaj trošijo denar?

Kakšno je Muskovo zasebno letalo?

Gre za poslovno letalo Gulfstream G650ER, ki je opremljeno s tehnologijo sledenja ADS-B (Automatic Dependent Surveillance-Broadcast). G650ER je vodilni model v liniji izdelkov Gulfstream, njegova začetna cena pa naj bi bila 59 milijonov evrov. Je tudi največje poslovno letalo omenjene linije, čeprav naj bi ta naziv kmalu pripadal prihajajočemu modelu G700.

G650ER je različica, ki glede na doseg prekaša standardno poslovno letalo G650 in lahko preleti razdaljo več kot 8600 milj brez postanka za dolivanje goriva. Poganja ga par motorjev Rolls-Royce BR725, s katerima lahko doseže 710 milj na uro.

Izvršni direktor Tesle je samo v letu 2018 prevozil z reaktivnim letalom 160.000 milj. Foto: Gulfstream
Izvršni direktor Tesle je samo v letu 2018 prevozil z reaktivnim letalom 160.000 milj. Foto: Gulfstream

Z Gulfstreamom G650ER dosežen tudi svetovni rekord

Z omenjenim modelom letala je bil dosežen tudi svetovni rekord. Pri letu iz Singapurja v Tucson v Arizoni je namreč brez postanka premagal razdaljo 8379 navtičnih milj. Izvršni direktor Tesle je samo v letu 2018 s svojim zasebnim letalom prevozil 160.000 milj. Kabina modela je opremljena z nekaterimi najboljšimi materiali, vključno z najbolj kakovostnim usnjem in lesom.

Letalo ima tudi največja okna v svojem razredu, ki jih je skupaj 16. Ob vsakem oknu je ročno izdelan sedež, kamor se potnik lahko popolnoma nasloni in se lahko spremeni tudi v udobno posteljo. Foto: Gulfstream
Letalo ima tudi največja okna v svojem razredu, ki jih je skupaj 16. Ob vsakem oknu je ročno izdelan sedež, kamor se potnik lahko popolnoma nasloni in se lahko spremeni tudi v udobno posteljo. Foto: Gulfstream

Letalo ima 16 oken. Gre za največja okna v tem razredu. Ob vsakem oknu je ročno izdelan sedež, v katerem se lahko potnik udobno namesti. Sedež se lahko po potrebi preoblikuje v udobno posteljo. Kabina je dovolj velika, da sprejme do 18 oseb in jo je mogoče prilagoditi tako, da ima do štiri bivalne prostore za delo, večerjo, zabavo in sprostitev, navaja Luxury Launches.

image_alt
Bogataši, ki so lani beležili največji skok premoženja

Izkazalo se je, da je Gulfstream G650ER priljubljen med tehnološkimi podjetniki. Naveden model poslovnega letala poleg Muska uporablja tudi Jeff Bezos. Med 350 letali, ki so jih izdelali v družbi, sta G650 in G650ER vodilni letali. Postavljata standarde, ki jim sledijo vsi drugi, je povedal Mark Burns, predsednik Gulfstream Aerospace. Ni modela, ki bi se lahko primerjal z G650ER, ko govorimo o kombinaciji hitrosti in dosega.

image_alt
Milijarderji, ki so organizacijam donirali največ denarja

Več iz rubrike