Mladi zaradi podnebne krize na Evropskem sodišču tožijo tudi Slovenijo

Šest mladih Portugalcev je na Evropsko sodišče za človekove pravice vložilo tožbo proti 33 evropskim državam, med katerimi je tudi Slovenija.
Fotografija: FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
FOTO: Uroš Hočevar

20-letna Catarina, 21-letna Claudia, 17-letni Martim, osemletna Mariana, 15-letna Sofia in 12-letni Andre, ki prihajajo iz Leirije in Lizbone, 27 članicam EU in Rusiji, Turčiji, Norveški, Švici, Ukrajini ter Veliki Britaniji očitajo, da so z neukrepanjem oziroma pomanjkljivim ukrepanjem povzročile zaostritev podnebne krize in ogrozile prihodnost novih generacij, so sporočili iz nevladne organizacije Global Legal Action Network (GLAN). Ta je mladostnikom pomagala pri pripravi tožbe.

Cilj tožbe je doseči odločitev vodilne sodne ustanove na področju človekovih pravic v Evropi, ki bi članice Sveta Evrope oziroma pogodbenice evropske konvencije o varstvu človekovih pravic prisilila k bolj ambicioznemu ukrepanju v boju s podnebnimi spremembami. S tem naj bi prispevali k siceršnjemu pritisku javnosti glede nujnosti ambicioznejšega podnebnega ukrepanja. Pri tem ne zahtevajo plačila odškodnin za nastalo škodo zaradi podnebnih sprememb.


Tožniki so prepričani, da podnebna kriza posega v tri človekove pravice, opredeljene z omenjeno konvencijo - v pravico do življenja (posledice podnebnih sprememb neposredno ogrožajo njihova življenja), pravico do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja (zaradi posledic podnebnih sprememb trpi fizično in psihično zdravje ter blaginja ljudi) in v pravico do nediskriminacije (ker bodo dlje živeli, bo kakovost njihovega življenja zaradi podnebnih sprememb slabša od tiste sedanjih generacij).

Kot povod za ukrepanje navajajo obsežne požare leta 2017 na Portugalskem, ki so zahtevali 110 življenj, strokovnjaki pa so dokazali povezavo med podnebnimi spremembami in vse bolj uničujočim značajem tovrstnih naravnih katastrof.

Sodišče bo najprej odločilo, ali bo primer sprejelo v obravnavo. Če se bo odločilo tako, bo nato sprejelo še vsebinsko sodbo.

Več iz rubrike

aktualno

Hrvati bi imeli evro, a se bojijo posledic

Hrvaški državljani vidijo izenačitev Hrvaške s preostalo EU in lažja plačila kot največji prednosti uvedbe evra, medtem ko sta povišanje cen in izguba »denarne suverenosti« njihov največj…

aktualno

GZS: Gospodarstvo si ponovne zaustavitve ne more in ne sme privoščiti

Pri GZS Vlado RS pozivajo, da takoj po enotedenskem obdobju, za katerega je uvedla delno zaustavitev, te najostrejše ukrepe ponovno odpravi.

aktualno

Maduro: Razvili smo zdravilo brez stranskih učinkov, ki popolnoma uniči sars-co…

Venezuelski znanstveniki so razvili učinkovito zdravilo brez stranskih učinkov, ki popolnoma uniči virus sars-cov-2, sporoča venezuelski predsednik Nicolas Maduro.

aktualno

Peugeot je po 210 letih kot zagonsko podjetje

Veliko več kot odličen družinski posel: Nemara je prav ta njegova posebnost ključno pripomogla k temu, da je danes v odlični kondiciji.

Komentarji: