Merklovi se obeta na tisoče evrov pokojnine na mesec, plus ugodnosti

Nemška kanclerka se namerava letos upokojiti. Višino pokojnine so izračunali pri združenju nemških davkoplačevalcev.
Fotografija: Nemška kanclerka Angela Merkel se namerava upokojiti. Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters
Odpri galerijo
Nemška kanclerka Angela Merkel se namerava upokojiti. Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel, ki se namerava po septembrskih parlamentarnih volitvah umakniti iz aktivne politike in pri 67 letih upokojiti, bo prejemala približno 15.000 evrov pokojnine na mesec, je izračunalo združenje nemških davkoplačevalcev.
image_alt
Zaposleni množično zapuščajo delovna mesta

Do tega zneska bo upravičena po več letih dela v nemškem parlamentu in potem na položajih ministrice ter na koncu nemške kanclerke, izpostavlja nemška tiskovna agencija dpa.
image_alt
Kako naj se milenijci pripravijo na upokojitev

Ob pokojnini pa bo bodoča bivša kanclerka dobila tudi pravico do financiranja pisarne, v kateri bo lahko zaposlila direktorja pisarne, dva pomočnika, tajnico in voznika. Do svoje pisarne imajo sicer v Nemčiji pravico vsi nekdanji kanclerji in predsedniki republike.
image_alt
Dolge ure stojijo v vrstah, toda bankomati so izropani

Merklova, voditeljica nemških krščanskih demokratov (CDU), nemško vlado vodi od leta 2005. Prvič je bila v bundestag izvoljena leta 1990, po združitvi obeh Nemčij, nato pa je bila v vladi pod vodstvom Helmuta Kohla najprej ministrica za ženske in mladino (1991-1994), zatem pa ministrica za okolje (do 1998). Po volilnem porazu Kohla pa je postala generalna sekretarka CDU.
Angela Merkel. Foto: John MacDougall/REUTERS
Angela Merkel. Foto: John MacDougall/REUTERS

Več iz rubrike