Letošnje olimpijske igre bodo drugačne

Poletne olimpijske igre so bile lansko leto prestavljene. Organizatorji obljubljajo, da se bodo letos odvile, vendar pod strogimi ukrepi.
Fotografija: Olimpijske igre 2021 bodo, vendar pod strogimi ukrepi. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Olimpijske igre 2021 bodo, vendar pod strogimi ukrepi. Foto: Shutterstock

CNN poroča, da naj bi se navkljub izrednemu stanju v Tokiu, protestom v javnosti in skepticizmu zainteresiranih strani, letošnje olimpijske igre izvedle. Poletne olimpijske igre bi se morale odviti že lansko leto, vendar so bile zaradi pandemije prestavljene na letos. Potekale naj bi od 23. julija do 8. avgusta. Paraolimpijske igre pa so v načrtu od 24. avgusta do 5. septembra. Štafeta olimpijske bakle že potuje po Japonski, v začetku maja pa so se odvili štirje preizkusni dogodki za odbojko, potapljanje, atletiko in maraton.

Za organizatorje velik logistični izziv


Na zadnjih olimpijskih igrah leta 2016 so slavili tudi slovenski paraolimpijci. Foto: Vid Ponikvar / Sportida/Sportida
Na zadnjih olimpijskih igrah leta 2016 so slavili tudi slovenski paraolimpijci. Foto: Vid Ponikvar / Sportida/Sportida
Zadnjih poletnih olimpijskih igrah 2016 se je udeležilo več kot 11.000 športnikov iz 207 različnih olimpijskih komitejev. Za letošnje olimpijske igre v Tokiu pa si je mesto zagotovilo že okrog 7800 športnikov. Organizatorji se zavedajo, da jih kljub uvedbi cepiva proti covidu-19 čaka velik logistični izziv.


Kakšni so načrti?


Ni dvoma, da bodo letošnje olimpijske igre drugačne, kot smo jih vajeni, predvsem zaradi strogih zdravstvenih in varnostnih ukrepov. Aprila so organizatorji izdali drugo različico knjižice, v kateri so opisani protokoli, ki vključujejo ukrepe proti širjenju okužb. V knjižici je natančno opisano, kakšno vlogo ima vsak udeleženec pri zagotavljanju lastne varnosti.
image_alt
Albert Bourla, Pfizer: Manj premožne države niso naročale cepiv

Testiranje vsak dan in aplikacija na telefonu


Protokoli nalagajo med drugim tudi podrobne postopke glede testiranja. Vsak udeleženec se bo moral testirati dvakrat pred vstopom na Japonsko. Športniki in vsi tesno sodelujoči, pa se bodo morali testirati tudi vsak dan po prihodu. Če bo športnik pozitiven na koronavirusno bolezen, bo moral v izolacijo, nadaljnje tekmovanje pa mu ne bo dovoljeno.

Udeleženci si bodo morali prenesti dve aplikaciji za poročanje o zdravju in za sledenje stikom na Japonskem. Športniki bodo v ta namen ob prihodu v olimpijsko vas, dobili pametni telefon Samsung.
 

Tuji navijači prepovedani


To, da se v zadnjem letu športne tekme odvijajo brez navijačev, so se nekateri že navadili. Vseeno pa je obstajalo upanje, da bodo gledalci lahko spremljali olimpijske igre tudi v živo. Vendar so se vodilni odločili, da je tujim navijačem udeležba v Tokiu prepovedana. Junija pa se bodo odločali, ali bodo dovoljeni vsaj domači gledalci.
image_alt
Pod kakšnimi pogoji na obisk k našim sosedam?

Maska obvezna


Športniki in uradniki bodo morali ves čas nositi zaščitne maske. Sneli jo bodo lahko samo med hranjenjem, pitjem, treningom in tekmo. Eden izmed ukrepov, ki je natančno opisan v knjižici, se nanaša tudi na prevoze. Športniki bodo morali uporabljati zasebna namenska vozila in ne javni transport.

Prav tako naj ne bi obiskovali turističnih krajev, restavracij, barov, telovadnic in trgovin. Vse obroke bodo morali jesti na za to določenih mestih. Po končanem tekmovanju bodo morali zapustiti Japonsko v 48 urah. Končna različica knjižice z opisanimi protokoli bo izdana junija, takrat se bo tudi dalo bolj natančno napovedati, kako bodo olimpijske igre v Tokiu potekale.
 

Za koga bo cepljenje obvezno?

Organizatorji olimpijskih iger v Tokiu: "cepljenje športnikov ni obvezno, je pa priporočljivo." Foto: Jože Suhadolnik/DELO
Organizatorji olimpijskih iger v Tokiu: "cepljenje športnikov ni obvezno, je pa priporočljivo." Foto: Jože Suhadolnik/DELO

Cepiva so del ukrepov, ki se bodo izvajali med olimpijskimi igrami. Mednarodni olimpijski komite skupaj z državami spodbuja športnike, uradnike in vse tesno sodelujoče, da se cepijo. Vendar pa za udeležbo na olimpijskih igrah cepiva niso obvezna. Japonska je cepiva uvedla kasneje kot ostale države. Ker imajo države po vsem svetu različen dostop do cepiv, bo organizacija še večji izziv, pravijo organizatorji. Nekateri športniki so že izrazili nenaklonjenost cepljenju.
 

Mednarodni olimpijski komite:»strošek odpovedi bi bil prevelik!«


V javnosti krožijo govorice, da naj bi kljub vsem pripravam, igre odpovedali. Organizatorji to odločno zanikajo in trdijo, kot poroča CNN, da olimpijske igre letos bodo. Japonski premier je temu dodal: »o tem ne odloča vlada ali pa organizatorji, temveč mednarodni olimpijski komite!«

Dick Pound iz olimpijskega komiteja je povedal, da bi bil prevelik strošek za Japonsko, če bi igre spet prestavili. Tudi logistično se ne bi izšlo, glede na to, da so naslednje zimske olimpijske igre predvidene v Pekingu.
 
Skoraj celoten prihodek mednarodnega olimpijskega komiteja je odvisen od olimpijskih iger. V obdobju, ki zajema zimske olimpijske igre 2014 in poletne olimpijske igre 2016, je MOK ustvaril 5,7 milijarde prihodka. Skoraj 75 odstotkov financiranja olimpijskega komiteja izvira iz pravic oddajanja, zato bi igre v Tokiu ustvarile ogromen prihodek tudi brez navzočih gledalcev. Medtem, ko bi odpoved predstavljala katastrofalni strošek.
image_alt
Namesto s cepivom, s tableto nad covid-19

Japonska javnost na ulice


Japonska javnost je prepričana, da se olimpijske igre ne bi smele odviti. Po nedavni anketi japonske televizijske mreže JNN naj bi 37 odstotkov anketirancev odgovorilo, da bi morali olimpijske igre odpovedati. 33 odstotkov jih je menilo, da bi morali igre izvesti z omejenim številom gledalcev, 28 odstotkov pa, da bi bilo treba igre prestaviti. V peticiji proti olimpijskim igram so zbrali več kot 350.000 podpisov najbolj gorečih nasprotnikov, ki so v znak demonstracij stopili tudi na ulice.

Tiskovni predstavnik olimpijskega komiteja, Mark Adams je povedal, da so popolnoma osredotočeni na to, da se bodo igre v Tokiu vendarle odvile in da bo javnost nad dogodkom navdušena.

Več iz rubrike