Machu Picchu odprli za samo enega turista

Japonskemu turistu, ki je zaradi pandemije novega koronavirusa obtičal v Peruju skoraj sedem mesecev, so perujske oblasti izpolnile željo.
Fotografija: Machu Picchu. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Machu Picchu. FOTO: Shutterstock

Japonec Jesse Katayama je želel Machu Picchu obiskati že marca, a so ga zaradi epidemije novega koronavirusa prej zaprli. V Peruju je nameraval ostati nekaj dni, nato pa je zaradi omejitev ob pandemiji obtičal v mestu Aguas Calientes blizu te znamenite inkovske utrdbe iz 15. stoletja, ki je del svetovne kulturne dediščine, poroča britanski BBC.

Jesse Katayama, edini turist v Machu Picchu. FOTO: Reuters
Jesse Katayama, edini turist v Machu Picchu. FOTO: Reuters
Pred vrnitvijo v domovino so mu perujske oblasti sedaj na njegovo posebno prošnjo dovolile obiskati Machu Picchu in samo zanj odprle znamenite ruševine inkovske trdnjave v Andih.

»V Peru je prišel s sanjami, da bo uspel vstopiti,« je v ponedeljek na virtualni novinarski konferenci dejal minister za kulturo Alejandro Neyra. Povedal je, da so Katayami dovolili obisk pred vrnitvijo na Japonsko in da je v soboto obiskal ruševine skupaj z vodjo parka.

V videu, ki ga je posnel na vrhu Machu Picchuja, je turist proslavil dolgo željen obisk. »To je resnično izjemno, hvala,« je dejal. Na fotografiji je videti, da nosi zaščitno masko.


Pred pandemijo so na med turisti izjemno priljubljenem Machu Picchuju dnevno našteli med 2000 do 3000 obiskovalcev, na vrhuncu sezone tudi po 5000. Sedaj je zaradi pandemije zaprt, znova pa naj bi ga odprli novembra za omejeno število obiskovalcev. Datuma še niso sporočili.

Več iz te teme:

Več iz rubrike