Luksemburg: Otroci so lastniki številnih podjetij

OCCRP in njeni partnerji so identificirali 291 mladoletnikov, ki imajo v lasti ali nadzorujejo pomembne deleže v luksemburških podjetjih.
Fotografija: Luksemburg. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Luksemburg. Foto: Shutterstock

Luksemburg je leta 2019 odprl register dejanskih lastnikov podjetij, pri čemer je bilo ugotovljeno, da je na stotine tamkajšnjih podjetij v lasti otrok oz. imajo ti v njih pomembne deleže. Med njimi so otroci oligarhov in oseb s političnimi vezami, ugotavlja mednarodna novinarska mreža za preiskovanje organiziranega kriminala in korupcije OCCRP.

OCCRP in njeni partnerji so tako identificirali 291 mladoletnikov, ki imajo v lasti ali nadzorujejo pomembne deleže v luksemburških podjetjih. V velikem številu primerov so bili lastniki mlajši od podjetij, ki so jih obvladovali, so v mreži ugotovili v okviru projekta OpenLux.

image_alt
Zaznana korupcija: V Sloveniji in Avstriji se stanje slabša

Med skoraj tristo mladostniki so tako enoletni otrok iz Mongolije, ki ima v lasti del večje premogovniške družbe v puščavi Gobi, enajstletni Azerbajdžanec, ki se okorišča z državnimi pogodbami s Turkmenistanom in Kitajsko in ruska najstnica, ki je naložbe v kanadske in kalifornijske pokojninske sisteme štela med svoje premoženje v vrednosti več milijard dolarjev.

»Čeprav ni nezakonito, da so otroci lastniki podjetij v Luksemburgu, bi morala nekatera imena, ki so jih odkrili OCCRP in njegovi partnerji, vzbuditi pozornost. Med njimi so bili mladoletniki, katerih starši so oligarhi, zločinci in ljudje, ki so tesno povezani s politično vplivnimi osebami,« so zapisali v objavi na svoji spletni strani.

image_alt
Najljubše davčne oaze bogatašev

Luksemburg leta 2019 prvič objavil register resničnih lastnikov podjetij

Kot so pojasnili, je Luksemburg leta 2019 prvič objavil register resničnih lastnikov podjetij v nasprotju s pooblaščenci ali nominiranci - in s tem omogočil vpogled v to, kdo je imel koristi od finančne tajnosti v državi. Takrat so pristojni ponudili triletno izvzetje s seznama vsem lastnikom, za katere so menili, da jim ob objavi njihovih imen grozi nevarnost goljufije, ugrabitve, izsiljevanja ali nadlegovanja.

Luksemburg. Foto: Shutterstock
Luksemburg. Foto: Shutterstock

Na OCCRP tako menijo, da je število mladoletnih lastnikov verjetno večje, saj bi otroci zlahka zaprosili za takšno izvzetje. Prav tako je bilo 290 lastnikov luksemburških podjetij ob prijavi v register starih le 18 ali 19 let, zato obstaja možnost, da so bili ob prevzemu lastništva prav tako mladoletni.

Pri tem se poraja vprašanje, zakaj bi otroci imeli v lasti podjetja, tudi takšna, ki so vredna več milijonov dolarjev. V primeru družinskih podjetij bi lahko starši otrokom podelili delnice podjetja v okviru dolgoročnega načrta dedovanja. »Toda dejstvo, da se mnogi v času ustanovitve podjetij sploh niso rodili in da staršev včasih ni mogoče najti v dokumentih podjetij, kaže na drug možen razlog: da bi povečali stopnjo tajnosti pred luksemburškim rokom za javno prijavo premoženja,« opozarja novinarska mreža.

image_alt
Agrokor prodaja Costello

Metoda za prekrivanje dejanskih lastnikov?

Roman Borisovich, ki se zavzema za transparentnost, je za OCCRP povedal, da bi pri načrtih dedovanja pričakovali, da bodo v register vključeni skrbniki ali druge osebe, ki delujejo v imenu otroka. »Enoletni otroci ne sprejemajo odločitev in vodijo teh podjetij,« je dejal. Gre za prikrivanje dejanskih lastnikov, je ocenil.

Luksemburg je ob objavi preiskav OpenLuxa februarja lani zavrnil obtožbe o pomanjkljivostih v tamkajšnji ureditvi pranja denarja. Toda avgusta je ministrstvo za pravosodje sporočilo, da bo predložilo osnutek zakona, ki bo registru omogočil sankcioniranje tistih, ki ga zlorabljajo za pranje denarja in izogibanje davkom, so še zapisali v OCCRP.

image_alt
Plastika Skaza prehaja na šesturni delovnik

Več iz rubrike