Ljudje umirajo zaradi nespametne uporabe razkužil za roke

V Sloveniji zaenkrat tovrstnih dogodkov ni bilo zaznati, so pa pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) opozorili na neustrezna razkužila ob vhodih v trgovine.
Fotografija: V ZDA že beležijo prve smrti zaradi pitja tekočega razkužila, pristojni pa opozarjajo na nevarne posledice. Pri otrocih lahko do zaužitja pride zaradi nesreče, omenjene odrasle osebe pa so razkužilo pili po svoji volji. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
V ZDA že beležijo prve smrti zaradi pitja tekočega razkužila, pristojni pa opozarjajo na nevarne posledice. Pri otrocih lahko do zaužitja pride zaradi nesreče, omenjene odrasle osebe pa so razkužilo pili po svoji volji. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Ameriški mediji poročajo, da tamkajšnji prebivalci pijejo razkužilo za roke in zaradi tega trpijo resne posledice. V zveznih državah New Mexico in Arizona so ravno zaradi tega hospitalizirali 15 odraslih oseb, kar štiri osebe pa so zardi pitja razkužila celo umrle.
 

Ne pijte razkužila


Ameriški center za nadzor in preventivo nalezljivih bolezni (CDC) je tako izdal javno poročilo v katerem glasno opozarjajo prebivalce naj ne pijejo razkužil za roke, ki so postali stalnica ukrepov za preprečevanje nadaljnjega širjenja okužb z novim koronavirusom. CDC v svojem poročilu poroča tudi o izgubi vida, krčih in dejanski smrti zaradi pitja razkužil.

Opozorila o nevarnosti pitja razkužila prihajajo tudi iz ameriške administracije za nadzor hrane in zdravil (FDA). Ta je razkužila za roke, ki vsebujejo metanol, uvrstila na seznam nevarnih substanc, ki ob zaužitju in tudi ob preveliki uporabi lahko povzročijo smrt.


 

Prvi primeri zastrupitve že junija


CDC je bil o prvih primerih pitja razkužila obveščen 30 junija, dodaten pregled 62 primerov pa je razkril, da je do nekaterih okužb prišlo že v začetku maja. Takrat se je z razkužilo zastrupilo 15 odraslih oseb, ki so bile stare med 16 in 65 let. Kar 13 od teh je bilo moških, zanimivo pa so vsi v svoji preteklosti že spili razkužilne pripravke. Kar štirje ljudje so umrli.

Razkužilo za roke je postalo stalnica trenutne higiene in ikona pandemije novega koronavirusa. FOTO: Thinkstock
Razkužilo za roke je postalo stalnica trenutne higiene in ikona pandemije novega koronavirusa. FOTO: Thinkstock
Poročilo vseeno ne razkriva zakaj so omenjene osebe pile tekoče razkužilo, ob tem pa poudarjajo, da otroci včasih takšne produkte spijejo po nesreči. Najstniki in odrasli, ki so v preteklosti kazali znake odvisnosti od alkohola pa razkužilo včasih celo uporabljajo kot nadomestek alkoholnih pijač.

»Pregled primerov pitja razkužila razkriva, da takšno početje lahko pripelje do smrti,« jasno izpostavlja poročilo, ki še enkrat več opozarja na nespametno uporabo razkužil, ki vsebujejo metanol.
 

Pri nas so razkužila ustrezna


Medtem pri nas zaenkrat tovrstnih dogodkov ni bilo zaznati, so pa pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) opozorili na neustrezna razkužila ob vhodih v trgovine. ZPS so predvsem izpostavili minimalne količine, ki jih izbrizgajo brizgalniki, neredko naj bi bili brizgalniki tudi prazni.

Trgovci so se na očitke že odzvali in zagotovili, da upoštevajo smernice Nacionalnega inštituta za zdravje (NIJZ). Obveščen je bil tudi Zdravstveni inšpektorat, ki naj bi čim prej pregledal ustreznost. Skupaj s primernimi razkužili pa trgovci pravijo, da vselej skrbijo za primerne plakate, ki opozarjajo na razkuževanje, primerno razdaljo in tudi uporabo mask.

Več iz rubrike

Komentarji: