Kje bo izplačan najvišji regres?

Spadate med tiste, ki bodo letos prejeli tako visok regres?
Fotografija: Boste tudi vi prejeli tako visok regres? Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Boste tudi vi prejeli tako visok regres? Foto: Getty Images/iStockphoto

Poletje je pred vrati, zato je skrajni čas, da začnemo načrtovati, kje bomo letos dopustovali. Ker pa so počitniški načrti tesno povezani s finančnim stanjem, številni Slovenci si namreč oddih težko privoščijo, večina zaposlenih že težko pričakuje regres.

image_alt
V katerem primeru vam regres ne pripada?

Kdo je upravičen do regresa?

Regres pripada vsem zaposlenim delavcem, ki imajo sklenjeno veljavno delovno razmerje. Delavec je do regresa upravičen v enakem deležu kot do dopusta, in sicer sorazmerno z dnevi zaposlitve v tekočem koledarskem letu. Tako je delavec upravičen do 1/12 regresa za vsak mesec zaposlitve. Če je zaposlen na primer šest mesecev, mu pripada 6/12 oziroma polovica regresa.

Višina regresa mora biti enaka minimalni plači, ki letos znaša 1074 evrov, kar je 50 evrov več kot lani. Najvišje izplačilo ni omejeno, znesek pa je neobdavčen do višine povprečne domače bruto plače, ki znaša nekaj več kot 1900 evrov.

Lokacija dopusta je odvisna tudi od regresa. Foto: Igro Modic/Delo
Lokacija dopusta je odvisna tudi od regresa. Foto: Igro Modic/Delo

Izplačilo lahko tudi v nedenarni obliki

Delavci se bodo regresa razveselili najkasneje 1. julija, razen v primeru nelikvidnosti delodajalca. V tem primeru je zadnji rok za izplačilo regresa 1. november, v primeru kršitve v zvezi izplačila regresa, pa zakon o delovnih razmerjih določa globo od tri do 20 tisoč evrov.

Izplačilo je lahko izjemoma tudi v nedenarni obliki, vendar mora biti ta primerna za nakup izdelkov za vsakodnevne potrebe, kot so na primer darilni boni itd. Za tak način se je lani odločil Mercator, ki je 55 odstotkov regresa v (višini 1130 evrov) izplačal v denarju, ostalo pa v bonih.

image_alt
V katerih poklicih najbolj primanjkuje kadra?

Kako 'radodarna' so slovenska podjetja?

Večina podjetij se odloča za izplačilo regresa v višini med 70 in 100 odstotki povprečne bruto plače, kar pomeni, da bodo številni zaposleni letos prejeli med 1500 in 1900 evri regresa.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pojasnjujejo, da se delodajalci v večini odločajo za izplačila do višine neobdavčenega zneska, le redki, (morda v farmaciji in zavarovalništvu), svoje delavce nagradijo z višjimi zneski.

Tradicionalno enega najvišjih regresov vsako leto prejmejo v Cinkarni Celje, kjer naj bi letos zaposleni na svoj račun že marca prejeli 1924 evrov. Enak znesek pa naj bi prejeli tudi v novomeški Krki in zaposleni v podjetju Goodyear Slovenija. V podjetju Gen-I so zaposleni že prejeli 2137 evrov, medtem ko bodo v Elektro Ljubljana letos zaradi likvidnostnih uravnavanj regres izplačali v dveh obrokih.

image_alt
Krizno dobičkarstvo: covid 19 prinesel 573 novih milijarderjev

Višji znesek so prejeli tudi zaposleni v NKBM, in sicer 2159 evrov, NLB pa je zaposlenim že marca izplačala 1754 evrov. Zaposleni v Petrolu se bodo lahko razveselili 1600 evrov nagrade, prav tako v ajdovskem Pipistrelu.

Zaposleni v Hoferju si letos obetajo 1600 evrov regresa, v Lidlu pa naj bi po nekaterih podatkih že prejeli 1750 evrov. Tudi v Merkurju so ponosni, da bo letos izplačani regres, višji od minimalnega, zaposleni bodo namreč konec maja prejeli 1400 evrov.

image_alt
Koliko je treba privarčevati za dostojno pokojnino?

Več iz rubrike