Kitajski nepremičninski velikan Evergrande z novim načrtom

Od 6. decembra 2021 je kitajska nepremičninska družba China Evergrande Group v tehničnem stečaju.
Fotografija: Sedež družbe China Evergrande Group v Shenzhenu, provinca Guangdong, Kitajska, 26. september 2021. Foto: Aly Song / Reuters
Odpri galerijo
Sedež družbe China Evergrande Group v Shenzhenu, provinca Guangdong, Kitajska, 26. september 2021. Foto: Aly Song / Reuters

Družba China Evergrande Group razmišlja o tem, da bi imetnikom javnih obveznic v tujini, katerim je dolžna približno 19 milijard dolarjev, poplačala dolgove z denarnimi obroki in lastniškim kapitalom v dveh svojih enotah, ki kotirata v Hongkongu. Medtem ko se najbolj zadolžena gradbena družba na svetu še vedno bori za izhod iz finančne krize, se mnogi bojijo, da bi to lahko privedlo do zloma kitajskega nepremičninskega trga in izbrisalo milijarde iz generacijskega premoženja.

Načrti za izhod iz finančne krize

Evergrandov celoten dolg v tujini v vrednosti 22,7 milijarde dolarjev, vključno s posojili in zasebnimi obveznicami, velja za neplačanega, potem ko je konec lanskega leta zamujal s plačili. Marca je podjetje dejalo, da bo do konca julija predstavilo predhodni predlog za prestrukturiranje dolga.

image_alt
Težave Evergranda razkrile mesta duhov na Kitajskem

V okviru predloga želi Evergrande upnikom iz tujine glavnico in obresti poplačati tako, da jih spremeni v nove obveznice, ki jih bo nato odplačeval v obrokih v obdobju sedmih do desetih let, je za Reuters povedal eden od virov. Oba vira sta želela ostati anonimna, saj nista imela dovoljenja za pogovor z mediji, navaja mednarodna tiskovna agencija.

39 stavb, ki jih je zgradila družba China Evergrande Group in za katere so oblasti izdale nalog za rušenje, 6. januar 2022. Foto: Aly Song / Reuters
39 stavb, ki jih je zgradila družba China Evergrande Group in za katere so oblasti izdale nalog za rušenje, 6. januar 2022. Foto: Aly Song / Reuters

Prav tako bodo lahko upniki iz tujine del svojega dolga zamenjali za deleže v razvijalčevi enoti za nepremičninske storitve Evergrande Property Services Group, ki kotira v Hongkongu, in proizvajalcu električnih vozil China Evergrande New Energy Vehicle Group, sta navedla oba vira. Prvi vir je dejal, da se lahko do 20 odstotkov dolga v tujini zamenja za delnice teh dveh enot. Vendar so predlogi za prestrukturiranje v zgodnji fazi in se lahko spremenijo, je še dodal vir.

Podjetje Evergrande, nekoč najbolj prodajani kitajski razvijalec, je decembra ustanovilo odbor za obvladovanje tveganj, v katerem so večinoma člani iz državnih podjetij, saj prestrukturiranje vodi vlada province Guangdong. Podjetje Evergrande ima sicer več kot 300 milijard dolarjev obveznosti in je postalo »otrok s plakata krize« nepremičninskega sektorja v državi, saj je zamujalo od enega roka plačila do drugega, navaja Reuters.

Ali bodo imetniki obveznic sprejeli predlog?

Težave razvijalca so hitro povzročile val neplačil v kitajskem nepremičninskem sektorju, ki je ključni steber drugega največjega gospodarstva na svetu. To je vznemirilo vlagatelje in privedlo do upada prodaje stanovanj, podjetja pa so imela težave z dostopom do financiranja. Podjetje Evergrande je imelo tudi težave pri poplačilu dobaviteljev in dokončanju stanovanjskih projektov.

image_alt
Trgovanje z delnicami Evergranda ustavljeno

Medtem ko je državno posredovanje ublažilo zaskrbljenost trga zaradi neurejenega propada podjetja, vlagatelji še vedno ne vedo, ali bodo dobili nazaj svoj denar. Podjetje Evergrande, ki se je v začetku leta začelo pogovarjati s tujimi imetniki obveznic o predlogu za prestrukturiranje, namerava načrt dokončati do julija in do decembra podpisati sporazume z vlagatelji, je povedal prvi vir in dodal: »[Evergrandov] predsednik Hui Ka Yan upa, da bodo imetniki obveznic sprejeli predlog, saj ni veliko premoženja v tujini, ki bi ga bilo mogoče takoj prodati za poplačilo dolgov.«

Hui Ka Yan, predsednik skupine Evergrande Real Estate Group, 29. marec 2016. Foto: Bobby Yip / Reuters
Hui Ka Yan, predsednik skupine Evergrande Real Estate Group, 29. marec 2016. Foto: Bobby Yip / Reuters

Sicer ni jasno, kako bo podjetje Evergrande lahko zagotovilo dovolj denarja za izvedbo načrta denarnega poplačila. Podjetje je v letu 2021 zabeležilo 39-odstotni padec pogodbene prodaje v primerjavi s prejšnjim letom.

Imetniki obveznic želijo samo izstopiti

Dva imetnika obveznic družbe Evergrande iz tujine sta dejala, da se bolj nagibata k možnosti zamenjave dolga v lastniški kapital, saj nimata velikega upanja, da bo razvijalec lahko izvedel celotno poplačilo v gotovini, tudi v obljubljenem podaljšanem časovnem načrtu.

Eden od imetnikov obveznic je dejal, da bi se večina upnikov, zlasti hedge skladov, morda raje odločila za znižanje vrednosti, kot pa za podaljšane zadolžnice. »Skladi v stiski [...] želijo samo izstopiti,« je dejal imetnik obveznic in dodal, da so mnenja v skupini upnikov zelo deljena in da soglasje še ni bilo doseženo.

image_alt
Kitajski Evergrande pustil posledice na svetovnih finančnih trgih

»Shema vlagateljem vsaj daje vedeti, da podjetje po neplačilu obveznic nekaj pripravlja, zato je nekatere vlagatelje spodbudila, da so stavili po tej ceni,« je dejal James Wong, upravitelj portfelja pri družbi GaoTeng Global Asset Management.

Delnice podjetij Evergrande Property Services in Evergrande New Energy Vehicle ter matične družbe so bile približno dva meseca začasno ustavljene. Nobena od njih še ni predložila svojih finančnih rezultatov za leto 2021, ker revizijsko delo še ni bilo končano. V enoti za upravljanje nepremičnin od marca poteka tudi notranja preiskava, da bi ugotovili, kako so banke zasegle njenih dve milijarde dolarjev depozitov, ki so bili zastavljeni kot jamstvo za garancije tretjih oseb.

Več iz rubrike