Lahko kitajski lockdown ogroža okrevanje ameriškega gospodarstva?

Posledice pomladnih zapor, je občutilo več velikih ameriških podjetij, med njimi Apple in Tesla, ki sta se na Kitajskem soočila s težavami v dobavni verigi.
Fotografija: Šanghaj, julij 2022. Foto: REUTERS/Aly Song
Odpri galerijo
Šanghaj, julij 2022. Foto: REUTERS/Aly Song

Drugi val popolnih ali delnih zapor v kitajskih proizvodnih centrih bi po več kot dveh letih pandemije zaustavil okrevanje svetovne dobavne verige in dodatno zvišal cene, ki jih plačujejo industrija in potrošniki v ZDA, menijo strokovnjaki.

Nekateri poznavalci pravijo, da bi se motnje izkazale le za drobec v okrevanju ameriškega gospodarstva, drugi, med njimi tudi Fed, pa pravijo, da bi lahko izničile nedavne dosežke pri ponovnem vzpostavljanju bolj normalnega delovanja.

»Scenarij, ki se zdaj odvija na Kitajskem, je očitno tveganje - ne le za Kitajsko, ampak tudi za preostali svet,« pravi Tim Uy, ekonomist pri agenciji Moody's Analytics.

image_alt
Epidemija opičjih koz zelo resna. Nam lahko preti lockdown?

Davčni prihodki manjši za več kot 50 odstotkov

Veliko je odvisno od tega, kako se bo kitajska vlada odzvala na ponovni pojav virusa in ali bo še naprej strogo zavezana politiki ničelnega števila kužnih bolezni. Oblasti so doslej v veliki meri zavračale trditve o novih zaporah, vendar je ta možnost kljub temu že začela vznemirjati kitajski borzni trg.

Kitajsko središče iger na srečo Macao, kjer je bilo po navedbah tujih medijev, od sredine junija potrjenih več kot 1500 okužb z virusom Covid, je prejšnji teden sporočilo, da je prvič po več kot dveh letih začasno zaprlo svoje igralnice, da bi ustavilo širjenje virusa.

Posledice zapor v aprilu in maju, je občutilo več velikih ameriških podjetij, med njimi Apple in Tesla, ki sta se na Kitajskem soočila s težavami v dobavni verigi. Nedavno naj bi ustanovitelj Tesle priznal, da ga skrbi splošna likvidnost podjetja, saj je negotovo, kdaj se bodo zapore Covida na Kitajskem umirile.

Trpelo je tudi širše kitajsko gospodarstvo. Po uradnih podatkih, objavljenih prejšnji teden, se je BDP v državi v drugem četrtletju povečal le za 0,4 odstotka, kar je velik padec glede na 4,8-odstotno rast v prvem četrtletju. Po podatkih analitikov banke Bank of America so se davčni prihodki v Šanghaju in Jilinu, kjer so bile popolne zapore, od aprila do maja zmanjšali za 52 odstotkov oziroma 79 odstotkov v primerjavi z letom prej.

image_alt
V nekaterih nestabilnih gospodarstvih plača v kriptovalutah

Ljudje ne želijo še enega zaprtja

Zdi se, da Kitajska hodi po tanki črti med ohranjanjem svoje strategije ničelne kovidnosti in poskuša omejiti gospodarsko škodo, ki bi jo povzročila še ena obsežna zapora. Predsednik Xi Jinping je prejšnji mesec v nagovoru podvojil to politiko in dejal, da je to najbolj gospodarna in učinkovita pot naprej ter da bi bil premik v strategiji ničelne kovidnosti 'nepredstavljivo' slab, navaja Forbes. Kitajski voditelj je vztrajal, da je 'dinamična politika ničelnega Covida' najboljša za državo, tudi če začasno vpliva na gospodarsko rast, ki jo je treba še vedno ohraniti v največji možni meri.

Vendar pa kitajska vlada ostaja pozorna tudi na razpoloženje javnosti. Po besedah Brendana Aherna, glavnega naložbenega direktorja v podjetju KraneShares, ljudje v Šanghaju odločno ne želijo podobnega zaprtja.

Zdravstveni delavci med aprilskim lockdownom v Šanghaju. Foto: ALY SONG/Reuters
Zdravstveni delavci med aprilskim lockdownom v Šanghaju. Foto: ALY SONG/Reuters

»Obstaja argument, da se je po Šanghaju kitajski odziv nekoliko spremenil, pri čemer se je politika ničelne vrednosti prilagodila«, pravi Ahern. Ob tem pa opozarja na nedavne izbruhe v več mestih, kjer so oblasti uvedle več omejitev na mikroravni, usmerjenih v soseske ali stanovanjske komplekse, in ne v celotno mesto. »Stroški zaprtja v Šanghaju so pokazali, da je splošni odziv zelo pomembna gospodarska posledica,« pravi.

Boljše ravnosvesje med ponudbo in povpraševanjem

Kitajska gospodarska slika je nejasna, saj podatki kažejo na zapozneli učinek zapor po mestih. Večina strokovnjakov je imela v začetku leta rožnate napovedi, vendar so se od takrat poslabšale.

Kaj bi to pomenilo za trenutna prizadevanja Fed za znižanje inflacije? 'Bolj zapleteno sliko' kar bo Fed verjetno prisililo, da bo pri določanju obrestnih mer postal bolj agresiven, meni Stephen Juneau, višji ameriški ekonomist v globalni raziskovalni skupini Bank of America. »Dejavnikov na strani ponudbe ne morejo odpraviti, lahko pa še naprej pritiskajo na zniževanje povpraševanja, « meni strokovnjak.

Predstavniki Fed so prejšnji mesec navedli, da bodo zapore na Kitajskem verjetno poslabšale motnje v dobavni verigi, kar bo posledično negativno vplivalo na inflacijske obete, piše Forbes.

Analitiki sicer opozarjajo na porast izvoza, ki je bil zabeležen v najnovejših podatkih o kitajski trgovini, kar je pripomoglo k zmanjšanju strahu pred upočasnitvijo rasti, ki bi še povečala cene blaga, in nakazalo, da se ovire v dobavnih verigah zmanjšujejo. Čas v pristaniščih v Severni Ameriki in Aziji se je nekoliko skrajšal, medtem ko podatki newyorške banke Federal Reserve Bank kažejo, da se v ZDA izboljšuje ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem, kar bi lahko pripomoglo k umiritvi inflacije.

image_alt
Analitiki: Kitajsko gospodarstvo se sesuva

Več iz rubrike