Epidemija opičjih koz zelo resna. Nam lahko preti lockdown?

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je epidemijo opičjih koz razglasila za globalno zdravstveno stanje. Zahteva ukrepanje.
Fotografija: Opičje koze trenutno verjetno ne bodo motile mednarodne trgovine ali potovanj, je dejal vodja WHO. FOTO: Getty Image
Odpri galerijo
Opičje koze trenutno verjetno ne bodo motile mednarodne trgovine ali potovanj, je dejal vodja WHO. FOTO: Getty Image

Svetovna zdravstvena organizacija ( WHO) je aktivirala najvišjo stopnjo pripravljenosti zaradi naraščajočega izbruha opičjih koz in virus razglasila za javnozdravstveno izredno nevarnost mednarodnega pomena.

WHO zdaj na izbruh gleda kot na dovolj pomembno grožnjo globalnemu zdravju, zato predlaga oziroma zahteva usklajen mednarodni odziv za preprečitev nadaljnjega širjenja virusa in morebitnega stopnjevanja v pandemijo.

Evropa je epicenter izbruha opičjih koz, čeprav bolezen izvira iz Afrike. Foto: WHO
Evropa je epicenter izbruha opičjih koz, čeprav bolezen izvira iz Afrike. Foto: WHO

"Imamo izbruh, ki se je hitro razširil po vsem svetu z novimi načini prenosa, o katerih vemo premalo," je dejal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, ki je  izdal najvišjo stopnjo opozorila.

"Zaradi vseh teh razlogov sem se odločil, da globalni izbruh opičjih koz predstavlja nujno javnozdravstveno nevarnost mednarodnega pomena," je dejal Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Fakti:

- WHO je opičje koze razglasila za svetovno zdravstveno nevarnost.

- Redko imenovanje pomeni, da WHO zdaj vidi izbruh kot dovolj pomembno grožnjo globalnemu zdravju, da je potreben usklajen mednarodni odziv.

- Svetovna zdravstvena organizacija je nazadnje izdala globalne izredne zdravstvene razmere januarja 2020 kot odgovor na izbruh Covid-19.

- Evropa je epicenter izbruha opičjih koz.

- Trenutno so moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, najbolj ogrožena skupnost. Vodja WHO je dejal, da je globalno        tveganje zmerno, vendar je nevarnost velika v Evropi.

- Opičje koze trenutno verjetno ne bodo motile mednarodne trgovine ali potovanj.

image_alt
Nekateri nepozabni trenutki od začetka pandemije do danes

Več iz rubrike