Kitajska: Smrt 25-letnika sprožila razpravo o nehumanih delovnikih

Pojavljajo se številne trditve, da naj bi bil delavec, zaposlen v tehnološkem podjetju, še ena žrtev prekomernega dela na Kitajskem.
Fotografija: Peking, Kitajska. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Peking, Kitajska. Foto: Shutterstock

Že dolgo časa je znano, da so delovniki na Kitajskem pogosto prekomerni in izčrpavajoči. Pogosto jih označujejo z izrazom '996', kar pomeni delo od devete ure zjutraj do devete ure zvečer šest dni v tednu. Jack Ma, ustanovitelj kitajskega spletnega velikana Alibaba, je nekoč dejal, da je za mlade nekaj običajnega, da pristanejo na tako delo.

»Če se zaposlite v Alibabi, morate biti pripravljeni na 12-urno delo. Zakaj bi sicer sploh prišli v naše podjetje? Mi ne potrebujemo ljudi, ki udobno delajo po osem ur dnevno,« je pred leti pristavil Ma. Trditvam je pritrdil tudi Richard Liu, ustanovitelj kitajske spletne trgovine JD.com. Nekoč je povedal, da so zaposleni, ki iščejo ravnovesje med delom in prostim časom, zanj lenuhi in s tem v njegovem podjetju nezaželeni.

image_alt
Hongkong: Stanovanja v velikosti parkirnih mest so nekaj običajnega

Smrt 25-letnika naj bi bila tudi posledica dolgega delovnika

Javnost je pretresla nedavna smrt 25-letnega delavca, ki je bil zaposlen v podjetju Bilibili. Do tragičnega dogodka je prišlo prejšnjo soboto. Na kitajskih družbenih omrežjih je to sprožilo številne govorice, da naj bi bila za njegovo smrt delno kriva tudi preobremenjenost na delovnem mestu. V podjetju so sicer povezavo zanikali, poroča The Guardian.

Bilibili je ustvaril interni zapisnik, v katerem zavrača očitke, da naj bi bil delavec, ki je umrl zaradi možganske krvavitve, preobremenjen. Zatrdili so, da je moški prejšnji teden delal vsak dan med 9:30 in 18:30 in da ni opravljal nobenih nadur, navaja The Guardian.

Kitajci. Foto: Shutterstock
Kitajci. Foto: Shutterstock

Na kitajskih družbenih omrežjih so se v zvezi z dogodkom oglasili številni Kitajci, ki so trdili, da vlada ni storila dovolj za reševanje problematike preobremenjenosti na delovnem mestu. V zadnjem letih naj bi namreč prišlo še do drugih žrtev izčrpavajočih dolgih delovnikov na Kitajskem. Na socialnem omrežju Weibo so se oglasili tudi tisti, ki so v preteklosti delali v navedenem podjetju.

image_alt
Poročilo: Kitajska je prehitela ZDA in postala najbogatejša na svetu

Zaradi težkih delovnih razmer naj bi zaposleni zapuščali podjetje

»Pri Bilibiliju je tako, da te ne pustijo pri miru, tudi če koristiš letne proste dni. Prav tako nadure niso plačane,« je po poročanju The Guardiana dejal eden od uporabnikov. Drugi je dodal, da nočno delo pri podjetju pomeni delovnik med 21. in 9. uro ter da se prisotnost na delovnem mestu zahteva tudi v času spomladanskega festivala. Zaradi težkih delovnih razmer naj bi številni zaposleni zapuščali podjetje.

Iz podjetja Bilibili so zaposlene nagovorili, naj bodo pozorni na svoje zdravstveno stanje, naj o morebitnem poslabšanju obvestijo svoje nadrejene ter po potrebi zaprosijo za koriščenje plačane bolniške odsotnosti. Naknadno je vodstvo podalo izjavo, da bodo spremenili delovanje podjetja. Napovedali so, da bodo letos zaposlili 1000 ljudi več. Družba naj bi v prihodnje namenila večjo pozornost zdravju zaposlenih.

image_alt
Delo in delovno okolje na Kitajskem

Več iz rubrike