Kitajska postaja pomemben vlagatelj v Sloveniji

Kitajske naložbe so se močno okrepile, ko je leta 2018 Hisense prevzel Gorenje.
Fotografija: Kitajske investicije so se močno okrepile predvsem leta 2018, ko je Hisense prevzel Gorenje. Foto: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Kitajske investicije so se močno okrepile predvsem leta 2018, ko je Hisense prevzel Gorenje. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Nedavna raziskava je pokazala, da ima Kitajska v Sloveniji za kar 300 milijonov evrov investicij, kar državo postavlja v položaj pomembnega vlagatelja, predvsem prek njenih podružnic in hčerinskih družb v Luksemburgu. Kitajske naložbe so se sicer močno okrepile, ko je leta 2018 Hisense prevzel Gorenje.

image_alt
Slovenska podjetja, ki so šla v zadnjem času v tuje roke

Slovensko-kitajski poslovni svet je na četrtkovi predstavitvi raziskave o kitajskih investicijah v Sloveniji sporočil, da je Kitajska v letu 2019 na lestvici najpomembnejših tujih investicij v Sloveniji zasedla 15. mesto, s potencialom za prihodnjo rast.

Poleg Gorenja so med vidnejšimi kitajskimi naložbami v Sloveniji tudi Fotona, Acies Bio, Outfit7, Elaphe, Tam-Europe, Dinos, Javna razsvetljava, hotela Kompas in Lovec ter Arctur.

Slovensko gospodarstvo je majhno, zaradi česar so slovenske investicije za kitajsko gospodarstvo razmeroma manj pomembne, vseeno pa ima v drugem največjem gospodarstvu na svetu naložbe kar nekaj slovenskih podjetij. Med najvidnejšimi so Le-Tehnika, EKWB Cablex, Cosylab, Domel, Vip Virant, Donit Tesnit, Gostol TST, Pipistrel, Hidria, Krka, Dewesoft, TT Okroglica, Unior in Alpina.

Foto: Aleš Černivec/Delo
Foto: Aleš Černivec/Delo

Največ uvožene elektronike in kemijskih izdelkov

Med letoma 2016 in 2020 se je vrednost uvoza s Kitajske v Slovenijo v povprečju povečala za 15,7 odstotka letno. V letu 2020 je uvoz nanesel 1,37 milijarde evrov, Kitajska pa se je uvrstila med osem najpomembnejših uvoznih partneric naše države, navaja STA.

Uvoz se je leta 2020 kljub protikoronskim ukrepom povečal za 17,8 odstotka, predvsem na račun različne zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov.

Sicer pa so v letu 2020 največji delež uvoza predstavljali električni stroji in oprema ter avdio in video oprema (26 odstotkov celotnega uvoza) ter organski kemični izdelki (18 odstotkov celotnega uvoza).

image_alt
Pipistrel prodan ameriški družbi

Lani za več kot štiri milijarde uvoženih kitajskih izdelkov

V letu 2021 smo s Kitajske uvozili največ organskih kemijskih proizvodov, in sicer kar 57 odstotkov celotnega uvoza, medtem pa so 22 odstotkov uvoženega blaga predstavljali električni stroji in oprema ter avdio in video oprema.

Na splošno se je uvoz s Kitajske v letu 2021 v primerjavi z letom prej povečal za več kot trikrat in je nanesel 4,2 milijarde evrov, medtem ko je izvoz ostal na približno enaki ravni.

V letu 2019 je bil izvoz blaga na Kitajsko približno štirikrat nižji od uvoza s Kitajske. Slovenija je na Kitajsko izvozila za 265 milijonov evrov blaga in storitev, kar predstavlja tri odstotke celotnega izvoza slovenskega blaga v države nečlanice EU, še navaja STA.

image_alt
Kaj kupuje Rusija od Kitajske?

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.