Kamp Šobec: Pol manj obiska, dobička ni, domači gostje pa povzročajo težave

V kampu Šobec med Lescami in Bledom letos beležijo velik upad števila gostov, zlasti gostov iz zahodnih držav, ki se ne morejo pri njih ustaviti na poti iz Hrvaške. Težave pa imajo z nekaterimi domačimi gosti, ki niso vajeni bivanja v kampih ter ne sprejemajo njihovih pravil in kulture.
Fotografija: KampŠobec pri Bledu - Uroš Ambrožič, direktor kampa Šobec. FOTO: Samec Blaž 
Odpri galerijo
KampŠobec pri Bledu - Uroš Ambrožič, direktor kampa Šobec. FOTO: Samec Blaž 

Kot je v sporočilu za javnost zapisal direktor Šobca Uroš Ambrožič, so kljub pandemiji tudi letos goste pričakali povsem pripravljeni. Kamp je odprt v celoti, vse službe, trgovina in restavracija delujejo kot v letih, ko je bilo gostov veliko več. Posodobili so sanitarije, pralnico, kopalnico za male živali in kolesarnico. Izvedli so tudi druge izboljšave v smeri dviga kakovosti storitev.

»Lastnik Turistično društvo Lesce in vodstvo kampa smo se odločili, da morajo biti obseg, predvsem pa kakovost ponujenih storitev na najvišji možni ravni,« je poudaril Ambrožič in dodal, da niso uvedli nobenih pomembnejših varčevalnih ukrepov. To bo sicer vplivalo na finančne rezultate, vendar na to gledajo kot na naložbo za prihodnost.

»Letos se bo število gostov razpolovilo, dobičkov ne bo,« je pojasnil Ambrožič. »Žal ukrepi države ne bodo pomembno prispevali k obvladovanju nastalih razmer, a bomo zaradi premišljene poslovne politike v preteklosti finančne posledice letos obvladovali,« je napovedal. Želi pa si, da bi pristojni spoznali, da pobiranje nespremenjenih davkov in taks v teh razmerah lahko vpliva na prihodnost turizma ter bi jih znižali.Največji izpad gostov je posledica epidemioloških ukrepov, ki so praktično onemogočili obiske za Šobec po številu najpomembnejših prehodnih gostov iz Nizozemske, Belgije in Nemčije, saj se pri zapuščanju Hrvaške lahko peljejo preko Slovenije, ne morejo pa tu prenočiti. Prav takšnih gostov, ki so na poti na Hrvaško in nazaj domov prenočili na Šobcu, je bilo v preteklih letih najmanj tretjina.

Kamp Šobec. FOTO: Šipić Roman
Kamp Šobec. FOTO: Šipić Roman
Manj obsežen je upad števila tistih gostov, ki pridejo na Šobec kot na končno destinacijo. Poleg tega se je doba bivanja skoraj podvojila, kar kaže na to, da je nivo storitev dober in so gostje zadovoljni, je prepričan Ambrožič.

Ob tem pa je opozoril, da turistični boni povečujejo obisk tistih domačih gostov, ki niso tradicionalni kamping turisti. »Ob tem je žal med obiskovalci tudi nekaj takih, ki nimajo ustrezne kulture bivanja in se ne zavedajo, da je v kampu treba bivati tako, da ne motiš soseda,« je izpostavil Ambrožič in dodal, da imajo prav s tem v kampu največ težav.

»Vse službe, ki skrbijo za varnost bivanja v kampu, smo podvojili, pomagajo nam tudi policisti in varnostniki, a kljub temu nekatere skupine domačih gostov povzročajo nedopusten nemir in bi brez posredovanja varnostnih služb celo ogrožale bivanje ostalih gostov,« je opozoril Ambrožič.


Dodaten problem jim na Šobcu predstavlja še to, da naj bi pristojne zdravstvene službe prepovedale začasno kampiranje vernikov na Brezjah v obdobju velikega šmarna. Ta je pomemben praznik tudi za slovenske Rome, ki vsako leto v tem času pridejo na Brezje in običajno s svojim pastoralnim vodjem bivajo v kampu na Črnivcu, letos pa iščejo možnosti drugod.

»To ne bi bilo nič posebnega, če ne bi bili mnogi od njih obiskovalci, ki ne spoštujejo pravil bivanja v kampu,« je navedel Ambrožič in dodal, da so zato v kampu sprejeli nekaj odločitev, ki so jih zahtevali drugi gostje kampa. »Ukrep je na videz preprost. Kdor ne spoštuje pravil bivanja v kampu, pač vanj ne more vstopiti,« je izpostavil Ambrožič, a dodal, da zavrnitev pri teh gostih povzroča neupravičeno nezadovoljstvo.
 
 

Več iz rubrike