Na Hrvaškem več Slovencev kot v enakem obdobju lani

Na Hrvaškem so v prvih devetih dneh avgusta imeli več kot milijon turističnih obiskov in 7,2 milijona nočitev, kar je približno 70 odstotkov turističnih rezultatov iz enakega obdobja lani, sporoča HTZ.
Fotografija: Največ turistov imajo na Hrvaškem v Rovinju, Poreču, Medulinu, Crikvenici, Umagu, Splitu, Dubrovniku, Zadru, Pulju in Novalji na otoku Pagu. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Največ turistov imajo na Hrvaškem v Rovinju, Poreču, Medulinu, Crikvenici, Umagu, Splitu, Dubrovniku, Zadru, Pulju in Novalji na otoku Pagu. FOTO: Delo

Med 1. in 9. avgustom je bilo na Hrvaškem največ nemških obiskov. Prihod 225.000 Nemcev pomeni tudi šestodstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani. Sledijo hrvaški turisti, ki jih je bilo 178.000 ali 18 odstotkov več. Na tretjem mestu so Slovenci, ki jih je bilo 133.000.

Največ turistov imajo na Hrvaškem v Rovinju, Poreču, Medulinu, Crikvenici, Umagu, Splitu, Dubrovniku, Zadru, Pulju in Novalji na otoku Pagu, je zapisala hrvaška turistična skupnost (HTZ). Ko gre za nočitve, je največ bilo v Istri in na Kvarnerju, ki so skupaj zabeležili 3,1 milijona nočitev v prvih devetih dneh avgusta.

Direktor HTZ Kristjan Staničić je izpostavil, da po »odličnem juliju«, ko so dosegli 60 odstotkov lanskih julijskih rezultatov, avgusta beležijo še boljše turistične trende, ki kažejo, da je Hrvaška na približno 70 odstotkov svojih lanskih turističnih dosežkov.

»Izjemno je pomembno, da se še naprej vsi obnašamo odgovorno in spoštujemo predpisane epidemiološke ukrepe, ker je to predpogoj za uresničenje turističnih rezultatov«, je dejal, poroča STA.Kot so še poudarili pri HTZ, je zgolj prejšnji konec tedna, med 7. in 9. avgustom, na Hrvaško prišlo 323.000 turistov, ki so ustvarili 2,3 milijone nočitev.

Med prejšnjim koncem tedna so na hrvaških avtocestah, s katerimi upravljata javni podjetji Hrvatske autoceste in Autocesta Rijeka-Zagreb, zabeležili 667.242 vozil, voznikom pa so zaračunali skoraj 36 milijonov kun (4,8 milijona evrov) cestnin.

Primerljivi konec tedna lani so zabeležili 892.959 vozil in v blagajno spravili nekaj več kot 51 milijonov kun (6,8 milijona evrov) cestnin. Prejšnji konec tedna je tako bil promet vozil manjši za četrtino, znesek cestnin pa je upadel za 30 odstotkov.

Jutarnji list pa izpostavlja, da so prejšnjo soboto na cestninski postaji Lučko pri Zagrebu našteli 34.515 vozil, kar je 283 vozil več kot primerljivo soboto v lanskem letu.

Več iz rubrike

aktualno

Operaterji vam morajo na dopustu nuditi enako kakovost kot jo domači

V EU morajo ponudniki storitev gostovanja od danes naprej nuditi enako kakovost gostovanja kot domači operaterji.

aktualno

Poljaki na svoji meji zgradili več kot 5-metrski jekleni zid

Poljska je včeraj sporočila, da je končala gradnjo jeklene pregrade na meji z Belorusijo.

aktualno

Študentje bodo za prakso imeli na razpolago 3,5 milijona evrov

Odobrena so evropska sredstva za javni razpis, namenjen pridobivanju praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju za obdobje 2022/2023.

aktualno

Kaj se dogaja v Evropi? Salmonela tudi v največji tovarni čokolade

V največji tovarni čokolade na svetu, ki jo švicarski velikan Barry Callebaut upravlja v belgijskem mestu Wieze, so odkrili bakterije salmonele.

Komentarji: