Nova katastrofa za kitajsko gospodarstvo

Hude poplave so uničile na tisoče hektarjev kmetijskih zemljišč na Kitajskem. Kmetje so utrpeli ogromno škodo, ko so padavine uničile pridelke riža, soje in koruze, piše CNN.
Fotografija: Gre za eno najhujših katastrof, kar jih je država doživela v zadnjih letih. FOTO: humphery / Shutterstock
Odpri galerijo
Gre za eno najhujših katastrof, kar jih je država doživela v zadnjih letih. FOTO: humphery / Shutterstock

Poplave so zadale nov udarec drugemu največjemu gospodarstvu na svetu. Gre za eno najhujših katastrof, kar jih je država doživela v zadnjih letih, ugotavlja časnik. Ministrstvo za izredne razmere ocenjuje, da neposredna gospodarska škoda znaša 21 milijard dolarjev, pri čemer je prizadela približno 55 milijonov ljudi.

Medtem ko so napetosti med Kitajsko in večino zahodnih držav, pa tudi pandemija novega koronavirusa, otežile uvoz hrane v državo, bodo poplave razmere še poslabšale, ocenjujejo analitiki. Poleg tega naj bi se padavine še okrepile. Večji del avgusta se namreč pričakuje močnejše deževje.Poplave so zadale nov udarec drugemu največjemu gospodarstvu na svetu. FOTO: Tang Yang / Xinhua / AP
Poplave so zadale nov udarec drugemu največjemu gospodarstvu na svetu. FOTO: Tang Yang / Xinhua / AP
Če se padavine ustavijo do konca meseca, bi lahko rast kmetijstva padla za približno odstotno točko v obdobju od julija do septembra, kar je enako 1,7 milijarde dolarjev izgube, ocenjujejo strokovnjaki. Slednji so nedavno opozorili na zvišanje cen koruze - prejšnji mesec je bila za 20 odstotkov dražja kot pred letom dni. Zvišala se je tudi cena soje.

Peking se je na krizo odzval tako, da je poskušal stabilizirati cene in povečati ponudbo, tudi z uporabo strateških rezerv.

Med pandemijo koronavirusa v prvem četrtletju se je BDP države zmanjšal za 6,8 odstotka, v drugem četrtletju pa se je začelo okrevanje. Kitajsko gospodarstvo se je v tem obdobju povečalo za 3,2 odstotka, zdaj pa mu grozi ponovno poslabšanje. 
 

Več iz rubrike

aktualno

Operaterji vam morajo na dopustu nuditi enako kakovost kot jo domači

V EU morajo ponudniki storitev gostovanja od danes naprej nuditi enako kakovost gostovanja kot domači operaterji.

aktualno

Poljaki na svoji meji zgradili več kot 5-metrski jekleni zid

Poljska je včeraj sporočila, da je končala gradnjo jeklene pregrade na meji z Belorusijo.

aktualno

Študentje bodo za prakso imeli na razpolago 3,5 milijona evrov

Odobrena so evropska sredstva za javni razpis, namenjen pridobivanju praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju za obdobje 2022/2023.

aktualno

Kaj se dogaja v Evropi? Salmonela tudi v največji tovarni čokolade

V največji tovarni čokolade na svetu, ki jo švicarski velikan Barry Callebaut upravlja v belgijskem mestu Wieze, so odkrili bakterije salmonele.

Komentarji: