Kakšne bodo posledice sankcij proti Rusiji?

Finančni ministri držav članic Evropske unije bodo danes v Bruslju govorili o gospodarskih in finančnih posledicah sankcij proti Rusiji.
Fotografija: Foto: REUTERS
Odpri galerijo
Foto: REUTERS

Finančni ministri držav članic Evropske unije bodo danes v Bruslju govorili o gospodarskih in finančnih posledicah sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino.

image_alt
Putin uresničil grožnjo; EU ob popolnem zaprtju pipe grozi recesija

Ločeno se bodo sestali kmetijski ministri, ki bodo med drugim govorili o razmerah na trgu agroživilskih proizvodov po ruski invaziji.

Ministri za finance, med njimi slovenski minister, ki opravlja tekoče posle, Andrej Šircelj, bodo razpravljali o finančnih in gospodarskih posledicah sankcij, ki jih je EU uvedla proti Rusiji, potem ko je ta neupravičeno napadla Ukrajino, napovedujejo pri Svetu EU.

Kako bodo sankcije proti Rusiji vplivale na svetovne kmetijske trge? Foto: Blaz Samec/Delo
Kako bodo sankcije proti Rusiji vplivale na svetovne kmetijske trge? Foto: Blaz Samec/Delo

EU je doslej sprejela pet paketov sankcij proti Moskvi, dogovora o šestem svežnju pa zaenkrat države članice niso uspele doseči. Šesti sveženj vključuje tudi embargo na uvoz ruske nafte, čemur ostro nasprotuje Madžarska.

Z Ukrajino bo povezana še razprava o predlogu Evropske komisije za dodatno makrofinančno pomoč tej državi v višini do devet milijard evrov.

image_alt
Rusija želi na različne načine dokazati, da lahko živi s sankcijami

Med temami zasedanja finančnih ministrov EU, pred katerim so se v ponedeljek sestali ministri držav območja z evrom, bo še globalni minimalni davek na prihodke multinacionalk.

V Bruslju pa se bodo danes ločeno sestali tudi kmetijski ministri, med katerimi bo tudi odstopljeni slovenski minister, ki opravlja tekoče posle, Jože Podgoršek. Evropska komisija bo ministrom poročala o razmerah na trgu agroživilskih proizvodov po ruski invaziji v Ukrajini.

Invazija v Ukrajini je povzročila velike motnje na svetovnih kmetijskih trgih, kar ustvarja pritisk na kmetijske proizvode in proizvode, potrebne za kmetijsko proizvodnjo, kot so energija in gnojila.

image_alt
Vojna v Ukrajini je ruske podjetnike pregnala v Srbijo

Več iz rubrike