Kako spodbuditi otrokovo kreativnost?

Ustvarjalnost spodbuja otrokov razvoj in mu pomaga, da se nauči reševati težave. Na kakšen način lahko starši vplivajo na otrokovo ustvarjalnost?
Fotografija: Ustvarjalnost je pomembna za otrokov razvoj. Foto: Kuralt Špela/Delo
Odpri galerijo
Ustvarjalnost je pomembna za otrokov razvoj. Foto: Kuralt Špela/Delo

V preteklosti je bila ustvarjalnost razumljena kot dar določenih posameznikov. Danes velja, da je lahko vsak ustvarjalen, le da to sposobnost vsak izraža na drugačen način. Mlajši kot so otroci, bolj so kreativni, oziroma bolj jim lahko ustvarjalnost privzgojimo, menijo strokovnjaki.

Pri starejših otrocih je to težje, predvsem zaradi usmerjanja v šoli, ki jih pogosto omejuje pri ustvarjalnosti. Mar to pomeni, da je za ustvarjalnost nujna svobodna vzgoja, pri čemer učitelji otrok ne smejo usmerjati in omejevati?

image_alt
Triki za izvrstno delovanje možganov

Strokovnjaki menijo, da so za otrokov razvoj pomembne tako osvojene socialne veščine kot tudi prava mera ustvarjalnosti. James C. Kaufman, profesor psihologije in avtor številnih knjig o ustvarjalnosti, je prepričan, da lahko starši pomembno vplivajo na razvoj otrokove kreativnosti. Za The Conversation je podal nekaj nasvetov, kako lahko starši vplivajo na razvoj otrokove kreativnosti.

Ne pretiravajte z nagradami

Eden izmed vzgojnih pristopov mnogih staršev je nagrajevanje po uspešno opravljenem delu; bodisi ko pospravijo sobo ali pa narišejo lepo risbo. Kot razlaga Kaufman, lahko nagrade in pretirane pohvale otroka odvrnejo od ustvarjalnosti. To ne pomeni, da otroških risbic ne smete dajati na hladilnik. Le pohvale naj ne bodo preveč splošne.

Namesto da otroku rečete, da vam je risba všeč, raje pohvalite določene detajle na njej. Omenite na primer, da je izbral lepe barve. Po drugi strani so pohvale in nagrade dobrodošle v situacijah, ko želijo starši otroka spodbuditi k dejavnosti, ki se mu upira, meni Kaufman.

Spodbujajte radovednost

Veliko raziskav je pokazalo, da so ljudje, ki so odprti za nove izkušnje in ideje, bolj ustvarjalni. Po drugi strani pa otroci, ki so bolj zaprti vase, potrebujejo spodbudo, predvsem pa veliko podpore.

Otroku ponudite da poskusi nove stvari. Foto: Jure Eržen/Delo
Otroku ponudite da poskusi nove stvari. Foto: Jure Eržen/Delo

Strokovnjaki staršem svetujejo, naj poskušajo na nežen način spremeniti ta del otrokovega karakterja, saj je otroštvo naravno obdobje za širjenje obzorij, navaja The Conversation.

Eden od načinov, ki jih predlaga Kaufman, je spodbujanje radovednosti in tega, da se otrok loti novih stvari; na primer nogometa, če ni preveč spreten z žogo.

Ocenite dobre ideje

Čeprav se sliši neverjetno, so otroci zmožni t. i. brainstorminga. Vsak otrok lahko najde 30 možnih rešitev nekega problema, vendar med njimi ne bo znal izbrati prave.

Pri tem mu lahko pomagajo starši, razlagajo strokovnjaki in hkrati opozarjajo, da mora biti povratna informacija ravno prav mehka, da ni potlačena otrokova strast do ustvarjanja in ravno prav ostra, da bo lahko otrok v celoti razvil ustvarjalnost.

image_alt
Prodaja knjig med pandemijo dosegla rekordne vrednosti

Obenem strokovnjaki svetujejo, naj starši otroku ponudijo povratno informacijo šele po tem, ko je otrok že sam razmislil o rešitvah. Tako se bo otrok počutil kompetentnega in varnega hkrati.

Naučite jih, kdaj ustvarjalnost ni primerna

Kreativnost prinaša pozitivne rezultate, kljub temu pa včasih najbolj deluje preprosta rešitev, menijo poznavalci. Nekatere študije celo navajajo, da učiteljem ni všeč, kadar so učenci preveč kreativni, ker naj bi to v učilnici predstavljalo breme. Menijo namreč, da preveč ustvarjalni otroci motijo učni proces, poleg tega pa naj bi bili manj disciplinirani.

image_alt
Kako prebroditi ovire in dosegati cilje?

Strokovnjaki staršem svetujejo, naj otrokom pomagajo razumeti, zakaj svoje kreativnosti ne morejo izražati vedno in povsod. Otroci bodo tako bolj disciplinirani, hkrati pa bodo lahko svoje ideje izražali v svojem okolju in ne bodo zatirani, še navaja The Conversation.

Več iz rubrike