Vpliv ukrajinsko-ruske krize na slovenska podjetja

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek upa, da se bodo zadeve čim prej prenesle na diplomatsko področje, toda vztraja pri sankcijah.
Fotografija: Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, 1. december 2021. Foto: Leon Vidic / Delo
Odpri galerijo
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, 1. december 2021. Foto: Leon Vidic / Delo

Mnoga slovenska podjetja pozorno spremljajo razvoj dogodkov v sklopu ukrajinsko-ruske krize ter s tem povezanih sankcij, ki vplivajo tudi na slovensko gospodarstvo. Krkine delnice so se od začetka ruskih vojaških napadov na Ukrajino močno pocenile, čeprav zdaj že okrevajo.

image_alt
Slovensko Sberbank bo po vsej verjetnosti kupila NLB

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je zavzel za diplomatsko reševanje konfliktov. Obenem pa je poudaril, da bodo vztrajali pri sankcijah, ki jih je EU sprejela proti Rusiji, to pa pomeni tudi prizadetost evropskega in slovenskega gospodarstva.

Na globalni ravni pričakovani dvigi cen in zamude pri dobavah

Skupina SIJ (Slovenska industrija jekla) zaenkrat ne občuti posebnih posledic ukrajinsko-ruske krize, obenem pa imajo dovolj zalog surovin in naročil, da njihovi proizvodni in poslovni procesi normalno potekajo, so zapisali v sporočilu za javnost. Po njihovih navedbah so zagotovo pričakovani dvigi cen nekaterih vrst surovin na svetovnih trgih in zamude pri dobavah ter nadaljnje dražitve cen energentov, vendar pri Skupini SIJ pravijo: »Ta tveganja obvladujemo, naša proizvodnja je nemotena«.

Novomeško farmacevtsko podjetje Krka. Foto: Aleš Črnivec / Delo
Novomeško farmacevtsko podjetje Krka. Foto: Aleš Črnivec / Delo
Izpostavili so, da v njihovi lastniški strukturi ni ruskih podjetij, odgovorne osebe pa nimajo političnih povezav z ruskimi oblastmi in niso podvržene nobenim sankcijam. Prav tako med njihovimi finančnimi viri ni ruskih bank. Medtem ko je država 25-odstotni lastnik SIJ-a, pa je 72,2-odstotni lastnik družba Dilon. Ta je uradno v lasti nizozemske družbe Dilon Cooperatief, čeprav javnost SIJ ves čas prepoznava kot skupino v pretežno ruski lasti in to prek družine Zubicki, navaja Slovenska tiskovna agencija (STA).

Razmere in potencialne vplive trenutnih in napovedanih sankcij skrbno spremljajo, čeprav predstavljata Rusija in Belorusija za Skupino SIJ razmeroma majhen trg, na katerem ustvarijo dobra dva odstotka prihodkov od prodaje. »V Rusijo in Belorusijo nismo in ne dobavljamo jekla ali jeklenih izdelkov za uporabo v vojaški industriji,« so še poudarili v sporočilu za javnost.

Intereuropa, Krka in Perutnina Ptuj

Podjetje Intereuropa ima v Ukrajini odvisno družbo TOV TEK ZTS Užgorod, ki pa sodi med manjše družbe v skupini, tako po prihodkih kot po številu zaposlenih, navaja STA. »V tem trenutku še ne moremo oceniti vpliva krčenja gospodarskih aktivnosti na poslovanje družbe TOV TEK ZTS Užgorod. Vsekakor pa vojne razmere vplivajo na gospodarsko aktivnost v Ukrajini in na poslovanje te odvisne družbe,« so zapisali pri globalnem logističnem servisu.

image_alt
Najhujši paket sankcij, ki jih je EU kdajkoli sprejela

Pri novomeškem farmacevtskem podjetju Krka so dejali, da so kompleksnih situacij vajeni iz preteklosti in da se »spremenjenim razmeram po potrebi prilagajajo,« povzema STA. Dogajanje v Ukrajini se sicer odraža tudi na vrednosti Krkinih delnic, ki so prejšnji teden nazadovale za 15,5 odstotka, 28. februarja pa za dodatnih 12,26 odstotka, zdaj pa že počasi okrevajo.

Izdelki Perutnine Ptuj. Foto: Jože Suhadolnik / Delo
Izdelki Perutnine Ptuj. Foto: Jože Suhadolnik / Delo
Tudi Perutnina Ptuj, ki je v lasti ukrajinske skupine MHP, trenutno posluje nemoteno in skladno z načrtom. Kot so pojasnili, je živilska veriga Perutnine Ptuj trdna in stabilna ter poslujejo povsem neodvisno, navaja STA. Perutnina Ptuj sicer ne izvaža ali uvaža mesa in izdelkov v ali iz Ukraijine in Rusije. Skladno z načrtom v skupini nadaljujejo z realizacijo obsežnega investicijskega programa, za kar imajo zagotovljena dolgoročna finančna sredstva, so še povedali za STA.

Počivalšek o vplivu na gospodarstvo

Na spletni novinarski konferenci, namenjeni predstavitvam javnih razpisov za podjetja v letošnjem letu, ki je potekala v ponedeljek, 28. februarja, je spregovoril tudi minister Počivalšek. »Gre za pomemben del sodelovanja slovenskega gospodarstva s tema dvema državama. S tem, za nas nesprejemljivim načinom reševanja sporov v 21. stoletju, je ogroženih 1,35 milijarde evrov poslov z Rusko federacijo ter skoraj 300 milijonov evrov sodelovanja z Ukrajino,« je dejal.

image_alt
Napad na Ukrajino in sankcije proti Rusiji: Igra brez zmagovalca

Po Počivalškovih besedah je otežena - v posameznih delih, ki so zajeti v vojno delovanje - pa onemogočena proizvodnja, prav tako je prizadet promet med Slovenijo in tema državama. »Še toliko večji pa je vpliv in ogroženost podjetij zaradi vpetosti slovenskega gospodarstva v evropsko, ki je pomemben partner teh dveh držav,« je izpostavil. Počivalšek se je zavzel za diplomatsko reševanje konflikta, da ne bi prišlo do dolgoročnejše ali obsežnejše škode.

»A moram odločno povedati, da smo z GZS prišli do zaključka, da je način reševanja krize z vojno nesprejemljiv in da bomo, če se ne bo našla rešitev, vztrajali pri sankcijah, ki jih je sprejela EU, to pa pomeni tudi prizadetost evropskega in našega gospodarstva. V tem primeru bomo iskali rešitve za pomoč, ki so večplastne,« je še dodal.

image_alt
Zlato je ob ruski invaziji na Ukrajino močno poskočilo

Več iz rubrike