Kako prihraniti pri delovanju vaših električnih naprav?

Zaradi naraščajočih cen plina in življenjskih stroškov na splošno so številna gospodinjstva postala vse bolj zaskrbljena zaradi svojih računov za energijo.
Fotografija: Koristno je vedeti katera naprava v vašem gospodinjstvu porabi največ energije. Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Koristno je vedeti katera naprava v vašem gospodinjstvu porabi največ energije. Foto: Getty Images

Energetska kriza močno prizadene potrošniške proračune. Zaradi naraščajočih cen plina in življenjskih stroškov na splošno, so številna gospodinjstva postala vse bolj zaskrbljena zaradi svojih računov za energijo.

image_alt
Kateri TikTok trend ljudem pomaga prihraniti denar?

Po ocenah Mednarodnega denarnega sklada (IMF) se bodo življenjski stroški povprečnega evropskega gospodinjstva letos zvišali za približno 7 odstotkov v primerjavi s pričakovanji v začetku leta 2021. To odraža neposredni učinek višjih cen energije ter njihov prenos na drugo blago in storitve, pravi organizacija. Glede na strmo rast cen energije je vredno vedeti, kje bi lahko prihranili.

Kam gre vaša poraba energije?

Najprej je vredno razumeti, kako je poraba energije običajno razporejena v povprečnem gospodinjstvu. Ogrevanje je na primer daleč največja poraba energije za gospodinjstva v Evropski uniji. Nasprotno pa energija, porabljena za stvari, kot je prižgana luč ali kuhanje, v primerjavi s tem predstavlja veliko manjši del porabe.

Po podatkih Eurostata, statističnega urada Evropske unije, je bila leta 2020 največja poraba energije v gospodinjstvih v EU za ogrevanje stanovanj (62,8 odstotka končne porabe energije v stanovanjskem sektorju). Ogrevanje prostorov in voda skupaj predstavljata 77,9 odstotka končne energije, porabljene v gospodinjstvih.

Denar lahko prihranite tudi s previdnejšo uporabo pralnega stroja. Foto: Getty Images/iStockphoto
Denar lahko prihranite tudi s previdnejšo uporabo pralnega stroja. Foto: Getty Images/iStockphoto

Nasprotno pa je električna energija, porabljena za razsvetljavo in večino električnih naprav, predstavljala 14,5 odstotka (to ne vključuje porabe električne energije za napajanje glavnih sistemov ogrevanja, hlajenja ali kuhanja). Glavne kuhalne naprave so v gospodinjstvu porabile 6,1 odstotka energije, hlajenje prostorov pa 0,4 odstotka. Vsekakor je vredno razmisliti o načinih za boljšo izolacijo vašega doma, da zmanjšate toplotne izgube, ali zmanjšati temperaturo termostata.

Celo znižanje ogrevanja za 1 stopinjo Celzija lahko povzroči prihranek pri energiji in stroških 148 evrov na leto, po oceni energetskih strokovnjakov na spletnem mestu za primerjavo cen uSwitch. Strokovna izolacija vašega doma pomaga zmanjšati toplotne izgube, vendar bi lahko celo majhni koraki za izolacijo vašega doma, kot so reže za zaščito pred prepihom, potencialno prihranili 52 evrov na leto, poroča britanski Energy Saving Trust.

Energetske naprave

Medtem ko ogrevanje predstavlja daleč večino običajne porabe energije v gospodinjstvu, bi bilo morda koristno vedeti, katera naprava v vašem gospodinjstvu porabi največ energije.

Na vrhu seznama so pralni, pomivalni in sušilni stroji, ki po podatkih Energy Saving Trust predstavljajo 14 odstotkov običajnega računa za energijo. Spet obstaja povezava z ogrevanjem, saj energija, potrebna za ogrevanje vode, ki jo uporabljajo te naprave, poveča porabo, zaradi česar so energijsko požrešni gospodinjski aparati, pravi organizacija.

image_alt
Kako varčevati za upokojitev v različnih obdobjih življenja?

Ocenjuje, da bo delovanje 7 kg pralnega stroja, ki se uporablja 220-krat na leto, običajno stalo med 29 do 40 evrov na leto. Denar lahko prihranite s previdnejšo uporabo pralnega stroja, predlaga organizacija. Predlaga uporabo pralnega stroja pri 30-stopinjskem ciklu namesto pri višjih temperaturah in zmanjšanje uporabe pralnega stroja za eno uporabo na teden v enem letu.

Kuhinjski aparati

Sledijo hladilniki in zamrzovalniki, ki po podatkih Energy Saving Trust predstavljajo približno 13 odstotkov računa za energijo povprečnega gospodinjstva. Ker ti aparati ostanejo vklopljeni ves čas in so med najdlje vzdržljivimi aparati v domu, je naložba v energetsko učinkovite različice velika korist.

Medtem približno 4 odstotke vašega računa za energijo porabite za napajanje kuhinjskih aparatov, vključno s kuhalno ploščo, pečico, grelnikom vode in mikrovalovno pečico. Priporoča se, da razmislite o uporabi mikrovalovne pečice, ki je pri kuhanju lahko učinkovitejša od pečic, saj segrevajo samo hrano in ne zračnega prostora v notranjosti. 

Omejiti porabo »vampirske elektronike« 

Še en majhen korak k nadzoru vaše porabe energije za na konec, je spoprijeti se z »vampirsko elektroniko« - napravami, ki so v stanju pripravljenosti in črpajo energijo, tudi ko niso v uporabi. Nekaj nasvetov za reševanje tega: izklopite naprave v omrežju in ne preklopite v stanje pripravljenosti, ko niso v uporabi. Ko kupite nov izdelek, poskusite in izberite napravo, ki je navedena z nizko porabo električne energije v pripravljenosti.

image_alt
Svetovni milijarderji: Kje živijo in za kaj trošijo denar?

Več iz rubrike