Kaj vse izhaja iz velemestne danke?

Dunaj je bil eno prvih evropskih mest, ki je po izbruhu pandemije sistematično analiziralo količino virusa SARS-CoV-2 v mestnem kanalizacijskem sistemu.
Fotografija: Obraz za prečiščevanje odpadnih voda, Dunaj
Foto: Christian Houdek
Odpri galerijo
Obraz za prečiščevanje odpadnih voda, Dunaj Foto: Christian Houdek

Dunajski mestni obrat za prečiščevanje odpadnih vod je te dni bolj prisoten v medijih. V novi mestni kampanji socialnega marketinga Ne izplakujte smeti, vidimo kratek animirani film, ki prikazuje, česa ni dobro vreči v stranišče, ker povečuje stroške in dela škodo okolju.

image_alt
Dunajska borza: Delnice cenejše kot na začetku leta – a ne vse

Hkrati so se mestni očetje odločili razširiti projekt analiz odpadnih vod, imenovan CSI Odpadne vode, ki pomaga družbi v boju proti boleznim, kot je aktualna pandemija covida-19. CSI je okrajšava za Crime Scene Investigation (preiskava kraja zločina), kar je bilo ime priljubljene ameriške TV serije, predvajane v letih 2000-2015.

Leta 2005 je Dunaj dokončal veliko širitev svojega že obstoječega obrata za prečiščevanje odpadnih vod, zgrajenega leta 1980 v 11. mestnem okraju Simmeringu, kjer ima Dunaj najnižjo nadmorsko višino. V investiciji 250 milijonov evrov so površino tega areala povečali za dve tretjini, na dober kvadratni kilometer.

Del dunajskega obrata za prečiščevanje odpadnih voda, za biološko prečiščevanje. Foto: Christian Houdek
Del dunajskega obrata za prečiščevanje odpadnih voda, za biološko prečiščevanje. Foto: Christian Houdek

Vsak dan odstranijo 20 ton trdnih odpadkov

Vgrajena je najsodobnejša tehnologija, tako da voda, ki teče iz obrata, ne onesnažuje Donave. Ni ravno za pitje, je pa kakovostna za kopanje kot na boljših rečnih kopališčih.

V ta obrat se odteka deževnica, ki pada na dunajske ulice in strehe, pa tudi odplake iz gospodinjstev, podjetij itd. Dunajsko kanalizacijo je proslavil film Tretji človek (The Third Man) režiserja Carola Reeda, v katerem sta glavna lika igrala Joseph Cotten in Orson Welles. Na Dunaju, ki so ga leta 1945 zasedle štiri zavezniške sile, Welles preko podzemnih tunelih mestne kanalizacije ilegalno prečka meje med okupacijskimi conami in tako tihotapi takrat zelo deficitarne in drage antibiotike.

Kulminacija filma je tudi v kanalizaciji. Tretji človek je prejel oskarja za najboljši film, zlato palmo na filmskem festivalu v Cannesu, v eni anketi pa je bil proglašen za najboljši britanski film 20. stoletja.

image_alt
Rokada avstrijske vlade po odstopu dveh ministric

V glavni dunajski čistilni napravi odpadnih vod se iz vode najprej odstranijo trdni odpadki, nato pa dušik, fosfor in nekatere druge snovi v večfaznem biološkem procesu prečiščevanja. Vsak dan se iz vode v obratu odstrani približno 100.000 kilogramov vodotopnih snovi. Preostalo blato se zgosti in sežiga. Od leta 2020, po zaključku naložbe v energetsko optimizacijo obdelave blata odpadnih vod (v katerem nastanejo tudi znatne količine metana), se tukaj proizvede več energije, kot se porabi za prečiščevanje.

Notranjost tanka za prečiščevanje odpadnih voda, Dunaj. Foto: Christian Houdek
Notranjost tanka za prečiščevanje odpadnih voda, Dunaj. Foto: Christian Houdek

Ko sem bil v začetku tega stoletja na tem gradbišču, mi je takratni direktor dunajske kanalizacije povedal, da so v prejšnjih desetletjih iz glavnega oskrbovalnega kanala včasih odstranili različne, včasih kurilne stvari: otroške vozičke, vreče z več deset kilogramov klobas, gradbeni les in še marsikaj kar ne bi smelo končati v mestni kanalizaciji.

Vsako sekundo v osrednji dunajski čistilni napravi odpadnih vod pride povprečno 6000 litrov umazane vode. Delavci v mestni kanalizaciji in obratu za prečiščevanje imajo tudi danes veliko nepotrebnega dela s stvarmi, ki niso za kanalizacijo. Lani so na grobih, nato finejših rešetkah našli 79 milijonov higienskih mokrih robčkov, dobrih 196 ton higienskih vložkov, tamponov in plenic ter več kot 80 milijonov cigaretnih ogorkov.

image_alt
Avstrija: Več prebivalcev, več rasističnih izpadov

Delavci vsak dan odstranijo 20 ton trdnih odpadkov. Lani je bilo treba skupaj naložiti 1220 tovornjakov trdnih odpadkov in te odpadke sežgati. Vse to zahteva bistveno večjo količino energije in ustvarja višje skupne stroške.

Poleg trdnih snovi so problem tudi jedilno olje in drugi ostanki hrane, ki jih neprevidni ljudje izplakujejo v kanalizacijo. Olje ustvarja usedline na kanalizacijskih ceveh, ki jih ni enostavno očistiti, to se mora storiti, da se ne zamašijo. Ostanki hrane pritegnejo pa podgane. Resen okoljski problem so tudi zdravila odvržena v kanalizacijo, saj jih v čistilni napravi ni mogoče popolnoma razgraditi. Njihovi ostanki so ekološko breme za Donavo in širše okolje.

Biološko čiščenje odpadnih vod s sekundarnim posedanjem, Dunaj
Foto: Florian Putschögl
Biološko čiščenje odpadnih vod s sekundarnim posedanjem, Dunaj Foto: Florian Putschögl

Zlata žila za epidemiologe

Dunaj je bil eno prvih večjih evropskih mest, ki je po izbruhu pandemije covida-19 sistematično analiziralo količino virusa SARS-CoV-2 v mestnem kanalizacijskem sistemu. Takšna analiza je bila izvedena 10. aprila 2020. Na ta način ni bila pridobljena le natančnejša slika celotne okužbe mestnega prebivalstva, temveč tudi spremembe v epidemijskem toku, preden so bile opažene na podlagi testiranja posameznikov.

V okviru dunajskega projekta CIS Odpadne vode so razvili tudi sistem, ki ga po potrebi lahko uporabijo za analizo odpadne vode iz kritičnih urbanih mikrolokacij, kot so bolnišnice, domovi za starejše, šole itd. Narejen je tudi tako imenovani "Arhiv odpadnih voda", v katerem so shranjeni vzorci vode pri -80 °C, za morebitne prihodnje raziskave.

Odtočni kanal dunajskega obrata za prečiščevanje odpadnih vod
Foto: Jürgen Staudacher
Odtočni kanal dunajskega obrata za prečiščevanje odpadnih vod Foto: Jürgen Staudacher

V odpadni vodi je mogoče prepoznati viruse, ki so epidemiološko relevantni: viruse gripe, viruse ptičje gripe, enteroviruse, noroviruse itd. Komisija EU je medtem priporočila, da vse države EU analizirajo odpadne vode kot pomemben ukrep v boju proti pandemiji covida-19 in drugim potencialno nevarnim epidemijam.

image_alt
Inflacija spreminja nakupovalne navade Avstrijcev

Več iz rubrike