Dunajska borza: Delnice cenejše kot na začetku leta – a ne vse

Dunajska borza, ki ima v lasti tudi Praško borzo, je imela lani skupnih 79,3 milijona evrov prihodkov, kar je 6,7 odstotka več kot leta 2020.
Fotografija: Christoph Boschan, predsednik uprave Dunajske borze (CEO, Wiener Börse). Foto: Milan Ilić
Odpri galerijo
Christoph Boschan, predsednik uprave Dunajske borze (CEO, Wiener Börse). Foto: Milan Ilić

Finančne borze so seizmografi družbe. Borzne cene vrednostnih papirjev odražajo geopolitiko, stanje domačega gospodarstva, strahove in upe vlagateljev pa še marsikaj. To velja tudi za Dunajsko borzo (Wiener Börse), ki deluje že dobrih četrt tisočletja. Sredi maja je objavila poslovno poročilo za leto 2021.

image_alt
Rokada avstrijske vlade po odstopu dveh ministric

Leto 2021 za vlagatelje na Dunajski borzi ni bilo dobro, je pa za borzo, zaradi večjega celotnega prometa. Dunajska borza, ki ima v lasti tudi Praško borzo, je imela lani skupnih 79,3 milijona evrov prihodkov, kar je 6,7 odstotka več kot leta 2020. Prihodki pred davki so se povečali za kar 15,3 odstotka, na 47,6 milijona evrov.

Christoph Boschan, predsednik uprave Dunajske borze, poudarja, da ona še naprej krepi svojo konkurenčnost na evropskem borznem področju, ne glede na to, v kateri tržni fazi je.

Pričakovanja vlagateljev v delnice podjetij, katerih delnice se prodajajo na Dunajski borzi, so v zadnjih nekaj letih očitno bila zelo ambivalentna. Od pomladi 2020, ko se je začela pandemija covida-19 v našem delu sveta, je tudi Dunajska borza doživela velike vzpone in padce. V začetku januarja 2020 je njen glavni indeks ATX imel skoraj 3188 točk, ampak je do začetka leta 2021 padel za skoraj 13 odstotkov, na 2778 točk.

Avstrija, Dunaj, 15.2.2012 - dunajska borza Foto:Tadej Regent/Delo
Avstrija, Dunaj, 15.2.2012 - dunajska borza Foto:Tadej Regent/Delo

V letu 2021, ki ga je bremenila tudi pandemija po vsem svetu, a je poslovno življenje spet zaživelo (z naraščajočo inflacijo), je ATX poskočil za skoraj 39 odstotkov, na več kot 3860 točk. Začetek letošnjega leta je zaznamovala visoka inflacija, od konca februarja 2022 pa ruska invazija na Ukrajino.

To je spet močno vplivalo na Dunajsko borzo. Od začetka januarja 2022 do sredine maja je ATX padel za skoraj petino, z dobrih 3860 na manj kot 3100 točk.

Leto 2022: za zdaj šibko za bankirje, poštarje, zidarje in jeklarje

Med podjetji, ki sestavljajo ATX, je več pomembnih za avstrijsko gospodarstvo. Nekatera so imela pred vojno dobre posle z Rusijo, tudi z Ukrajino, na primer Raiffeisen Bank International (RBI). Cena delnice RBI je od začetka leta upadla za 53,5 odstotka, vendar se je v zadnjih 30 dneh ustalila in zvišala za nekaj več kot pet odstotkov. Precej se je od začetka letošnjega leta znižala tudi cena delnice bančne skupine Erste, ki nima hčerinske banke v Rusiji in Ukrajini, in sicer za 32,6 odstotka.

image_alt
Avstrija: Več prebivalcev, več rasističnih izpadov

Istočasno je koncern Voestalpine, velik proizvajalec jekla, zabeležil 23,25-odstotni padec cen delnic. Avstrijska pošta je imela podoben padec: 23,7 odstotkov. Delnice bančne skupine Bawag so se pocenile za 19 odstotkov. Cena delnice Lenzinga, velike poslovne skupine za proizvodnjo viskoze in šrevilnih drugih vlaken, s sedežem v istoimenskem mestu v Zgornji Avstriji, je od začetka januarja padla za 33,6 odstotka.

Delnica koncerna Andritz s sedežem v Gradcu, ki gradi različne industrijske obrate po svetu, se je v prvih štirih mesecih in pol letošnjega leta pocenila za 8,55 odstotka. Vrednost delnice dunajskega Wienerbergera, svetovno vodilnega podjetja za proizvodnjo opeke in podobnih izdelkov, je zmanjšana za 25,66 odstotka.

Skupina Mayr-Melnhof, svetovno pomemben proizvajalec kartona, je hkrati imela padec za več kot 10,5 odstotka. Verbund in EVN, dve veliki avstrijski energetski družbi, sta zabeležili zelo podobno zmanjšanje cene delnic, nekaj več kot 17,5 odstotka, a le zato ker je kancler Nehammer tega maja nespretno napovedal, da vlada razmišlja o tem, da bi vzela del dobičkov od tistih podjetij ki so zaslužila nadvpoprečne ekstraprofite na naraščajočih cenah energije.

Po tej izjavi so borzne vrednosti Verbunda in EVN močno padle. Cena delnice avstrijskega naftnega giganta OMV je od začetka leta padla za nekaj več kot šest odstotkov. Padec beležita tudi dve veliki avstrijski zavarovalnici: Vienna Insurance Group (-6,02 %) in Uniqa Insurance Group (-8,67 %).

image_alt
Ukrajina in Rusija v globoki recesiji, nižja rast v širši soseščini

Za nekatera podjetja, katerih delnice sestavljajo ATX, so bili zadnji meseci odlični. Delnica AT&S, velikega avstrijskega podjetja za proizvodnjo plošč tiskanega vezja s sedežem v Leobnu na avstrijskem Štajerskem in tovarnah v Avstriji, Indiji in na Kitajskem, se je v tem letu podražila za skoraj 13,9 odstotka.

Rast tečaja delnice AT&S je v zadnjih 12 mesecih, od sredine maja 2021 do danes, bila dobrih 62 odstotkov. Še višjo rast je doseglo podjetje Schoeller-Beckmann, proizvajalec opreme za vrtanje nafte in plina: cena njegove delnice je od začetka letošnjega leta poskočila za skoraj 80 odstotkov.

Okvir

Dunajska borza nima slogana v nemščini, ampak v angleščini: Delivering the future since 1771 (Zagotavljanje prihodnosti od leta 1771). Ustanovljena je bila in začela delovati v septembru 1771, ko je bil na oblasti cesar Jožef II. in njegova mati Marija Terezija. Dunajska borza je otrok obdobja razsvetljenega absolutizma.

V tem času so bile uvedene številne reforme in institucije, ki še danes obstajajo in delujejo v Republiki Avstriji (in drugih državah, ki so bile takrat del Habsburškega cesarstva): uvedeno je bilo obvezno šolanje za otroke, dovoljene večje osebne svoboščine, in nasploh modernizirana država v številnih vidikih.

image_alt
Povprečen Slovenec ne zmore delati niti šest ur. Kaj šele osem!

Več iz rubrike