Jeseni na univerzo po znanje o konoplji

Nekatere velike univerze bodo jeseni v svoje študijske programe vključile tudi programe za usposabljanje strokovnjakov za ravnanje s konopljo. Profesorji, ki programe pripravljajo, se strinjajo: »Rastlino je najprej treba razumeti.«
Fotografija: Velike univerze zdaj tudi s programi za usposabljanje strokovnjakov konoplje. Foto: Pixabay
Velike univerze zdaj tudi s programi za usposabljanje strokovnjakov konoplje. Foto: Pixabay

Ena večjih težav, s katerimi se sooča ena najhitreje rastočih svetovnih industrij, je pomanjkanje usposobljenega kadra. Trg konoplje je danes vreden skoraj 14 milijard dolarjev, do leta 2025 pa bo zrasel do več kot 146 milijard dolarjev, delovne sile, ki bi znala z njim upravljati, pa ni.

Podjetniki, ki se ukvarjajo s pridelovanjem in nadaljnjo rabo konoplje, se soočajo z velikim pomanjkanjem usposobljenega kadra, zato strokovnjake novačijo iz najrazličnejših področij kot je visoka moda, industrija alkoholnih pijač ipd., piše spletni Quartz.

Univerze, ki se lahko hitreje odzivajo na razmere na trgu, takšna je recimo ena od newyorških, bo z letošnjo jesenjo tako ponudila svojim študentom diplomski študij poznavanja konoplje, ki bo študente izobraževala o zgodovini konoplje, njeni pridelavi, uporabi v farmaciji, hortikulturi, ukvarjali se bodo tudi z njeno legalizacijo po svetu. V prihodnosti si želijo ustanoviti tudi podiplomski študij za razumevanje in implementacijo konoplje v vse pore sodobne družbe. Profesorji, ki programe pripravljajo, se strinjajo: »Rastlino je najprej treba razumeti, zato jo moramo spoznati do obisti.«

Študijski program o konoplji z novim študijskim letom ponujajo tudi Marylandu, pa Filadelfiji in tudi čez ameriško mejo, v Kanadi, ki je prejšnje leto postala druga država sveta z legalnim pridelovanjem, predelovanjem in uporabo konoplje.

Več iz rubrike

aktualno

David Zappe, Pivovarna Laško Union: V krizi čudeže delajo zavzeti zaposleni

Tudi v krizni situaciji je treba ohraniti hladno glavo, hkrati pa biti odprt za disruptivne ideje. Izredni časi zahtevajo izredne pristope.

aktualno

Cel svet stoji, gradbinci pa se držijo rokov

Medtem ko zaposleni geodetske uprave in upravnih enot ostajajo doma, delavci na gradbiščih lovijo roke.

aktualno

Trump se je motil, a tega ne prizna

Sprva je koronavirus označil za demokratično žalitev, ga poimenoval »kitajski virus«, nato pa napovedal, da bo »čudežno« izginil, ko se bo ozračje segrelo.

aktualno

70 odstotkov minimalne plače, ne bo ustavilo zapiranja espejev

Prof. dr. Črt Kostevc: Država je razvezala mošnjiček in naredila nekaj smelih potez pri reševanju najbolj ogroženih, a bojim se, da to ne bo zadržalo toka.

Komentarji: