Japonski milijarder poletel proti Mednarodni vesoljski postaji

Japonski milijarder Maezawa je danes na ruski raketi poletel proti Mednarodni vesoljski postaji. Tam naj bi preživel 12 dni ter opravil številne naloge.
Fotografija: Japonski milijarder Yusaku Maezawa. Foto: SHAMIL ZHUMATOV / Reuters
Odpri galerijo
Japonski milijarder Yusaku Maezawa. Foto: SHAMIL ZHUMATOV / Reuters

Japonski milijarder Yusaku Maezawa je danes na ruski raketi poletel proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS), kjer bo preživel 12 dni. V tem času želi opraviti sto nalog.

»Sanje se uresničujejo,« je danes zjutraj na Twitterju zapisal Maezawa.

image_alt
Poročilo: Kitajska je prehitela ZDA in postala najbogatejša na svetu

Raketa, na kateri sta poleg Maezawe še filmski producent Yozo Hirano in kozmonavt Aleksander Misurkin, ki upravlja plovilo, je z ruskega vesoljskega izstrelišča v kazahstanskem Bajkonurju proti ISS poletela ob 8:38 po srednjeevropskem času, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bivanje ovekovečeno s kamero, posnetke pa si bo možno ogledati na Youtube kanalu

Let bo predvidoma trajal nekaj več kot šest ur. Po pristanku na ruskem delu ISS bo trojica na postaji preživela 12 dni. Hirano bo bivanje beležil tudi s kamero, posnetke pa si bo mogoče ogledati na Youtube kanalu Maezawe.

Zagnani 46-letni japonski milijarder je sicer napovedal, da bo na vesoljski postaji opravil 100 nalog, med drugim želi organizirati prijateljski turnir v badmintonu.

image_alt
Na Mont Blancu najdena zbirka dragocenih kamnov vredna 300.000 evrov

Na ISS je sicer trenutno sedem astronavtov, med njimi tudi dva ruska in en japonski.

Maezawa in Hirano sta sicer prva vesoljska turista z Japonske po letu 1990, ko je na vesoljsko postajo Mir poletel japonski novinar Toyohiro Akiyama.

Maezawa vzpostavil spletno trgovino Zozotown ter predstavil blagovno znamko ZOZO

Maezawa je japonski milijarder, podjetnik in zbiratelj umetnin. Leta 1998 je ustanovil podjetje Start Today, leta 2004 pa otvoril spletno modno trgovino Zozotown, ki je zdaj največja tovrstna trgovina na Japonskem. Maezawa je pred kratkim predstavil blagovno znamko ZOZO, ki se osredotoča na oblačila po meri. Forbes je podjetnikovo premoženje v letošnjem letu ocenil na 1,9 milijarde dolarjev.

image_alt
V Zagrebu bodo začeli proizvajati irsko pivo Guinness

Več iz rubrike