Indija lahko v prihodnosti stopi ob bok Ameriki in Kitajski

Najbogatejši Indijec meni, da lahko druga najštevilčnejša država na svetu postane eno izmed treh največjih svetovnih gospodarstev do leta 2047.
Fotografija: Zlati tempelj v Armistaru v Indiji, Foto: Narinder Nanu/AFP
Odpri galerijo
Zlati tempelj v Armistaru v Indiji, Foto: Narinder Nanu/AFP

Indija je od leta 1991 do leta 2021 prešla iz ekonomije pomanjkanja v ekonomijo zadostnosti. V tem času je povečala BDP države za več kot desetkrat in sicer na dobrih 2000 milijard ameriških dolarjev. S pomočjo obsežnih gospodarskih reform je v 30 letih prepolovila stopnjo revščine, kljub temu da se je število prebivalcev povečalo za več kot tretjino. Tako je postala peto največje gospodarstvo na svetu, sedaj pa naj bi si postavila nov cilj.
image_alt
Nikola Tesla bo krasil hrvaške evrske kovance; Srbi ogorčeni

Indija je pokazala pogum


Mukesh Ambani, najbogatejši Indijec in lastnik podjetja Reliance Industries, je prepričan, da se mora država začeti osredotočati na ustvarjanje bogastva nižjih slojev. Takšen način razvoja imenuje 'Indijski model', so na spletni strani Business Standard povzeli njegov zapis v The Times of India. Ambani meni, da je leta 1991 Indija pokazala pogum in preudarnost, ko je spremenila potek in razvoj ekonomije. Vlada je namreč omogočila sodelovanje zasebnemu sektorju pri upravljanju gospodarstva, ki ga je prej štiri desetletja vodil javni sektor.
 
Mukesh Ambani, najbogatejši Indijec in generalni direktor podjetja Reliance Industries, Foto: Reuters
Mukesh Ambani, najbogatejši Indijec in generalni direktor podjetja Reliance Industries, Foto: Reuters

»Rezultat tega je bila ukinitev sistema licenc in predpisov [Licence Raj], ki so ovirali ustanavljanje in vodenje podjetij v Indiji. Tako se je sprostilo trgovanje in industrijska politika, osvobodili pa so se kapitalski trgi in finančni sektor. Te spremembe so omogočile razvoj podjetništva v Indiji in zaznamovale obdobje hitre rasti,« pojasnjuje najbogatejši Indijec. V tem obdobju se je drastično izboljšala ključna infrastruktura, kot so cestne povezave, pristanišča in letališča.
image_alt
Bomo na Amazonu kmalu lahko plačevali z bitcoini?

Težko si je predstavljati, da so ljudje čakali leta, preden so dobili telefonsko ali plinsko napeljavo ali pa, da so podjetja potrebovala dovoljenje vlade za nakup računalnika, pravi Ambani in dodaja: »Z našimi dosežki v zadnjih treh desetletjih smo si zaslužili sanjati na veliko.« Velike sanje so, da bi Indija do leta 2047, ko bo praznovala stoletnico neodvisnosti, postala ena izmed treh najbogatejših gospodarstev na svetu, ob boku Amerike in Kitajske.
 

Velike sanje prinašajo velike izzive

 
Indijske rupije, Foto: Reuters
Indijske rupije, Foto: Reuters
Indijski podjetnik pojasnjuje, da pot do cilja ne bo lahka, toda ne smejo se ustrašiti nepričakovanih in začasnih problemov, kot je denimo pandemija. »Imamo priložnost in odgovornost do svojih otrok, da naredimo naslednjih 30 let najboljših v zgodovini neodvisne Indije.« Za uresničitev cilja bi se moral Indijski model razvoja gospodarstva osredotočiti na ustvarjanje bogastva za ljudi, ki so nižje na dohodkovni lestvici. Prav tako je treba spremeniti načine za pridobivanje bogastva in njegovo razumevanje, pravi Ambani.
 
»Predolgo smo merili bogastvo le v smislu osebne in finančne dobrobiti. Zanemarili smo dejstvo, da resnično bogastvo Indije leži v doseganju 'izobrazbe za vse', 'zdravstva za vse', 'zaposlitve za vse', 'dobrih bivanjskih pogojev za vse', 'športa, kulture in umetnosti za vse', skratka 'sreče za vse',« je zapisal Ambani. Za doseganje naštetih kazalnikov blaginje bi morali vnesti skrb in sočutje v jedro vsega v poslovanju in družbi.
 

Četrta industrijska revolucija

 
Zračni pogled na indijsko mesto Mumbaj, leta 2006, Foto: Reuters
Zračni pogled na indijsko mesto Mumbaj, leta 2006, Foto: Reuters
Največja prednost sedme največje države na svetu je domači trg, ki je v večini še neizkoriščen. »Ko bomo ustvarili srednji sloj, v katerem bo milijardo ljudi z naraščajočimi prihodki, bomo priča neverjetni gospodarski rasti,« je prepričan Ambani. V ta namen mora biti Indija vodilna v četrti industrijski revoluciji, ki trenutno poteka. Vzpostaviti mora tehnologije za povečanje produktivnosti in učinkovitosti, ne le v večjih industrijah, temveč tudi v mikro, majhnih in srednje velikih podjetjih (MSME), kmetijstvu, gradbeništvu ter na področju obnovljive energije, umetnosti in obrti, ugotavlja direktor najdonosnejšega podjetja v Indiji.

»Tradicionalno je bila Indija zelo inovativna na področju preproste tehnologije, sedaj pa moramo to inovativnost preplesti z visoko tehnološkimi orodji, da pospešimo hitro rast. Inovacije bodo našim podjetnikom ponudile visoko kakovostne, toda cenovno dostopne storitve in rešitve, da dosežejo željene cilje,« razlaga Ambani in dodaja, da bi ponudbo lahko prenesli tudi na tuje trge, kjer bi dosegli višjo ceno.
 
image_alt
Elon Musk: Uspeh zna tudi boleti

Več iz rubrike