Nikola Tesla bo krasil hrvaške evrske kovance; Srbi ogorčeni

Šahovnica, zemljevid Hrvaške, podoba živali kune, glagolica in Nikola Tesla so nacionalni motivi, ki bodo krasili prihodnje hrvaške evrske kovance.
Fotografija: Nikola tesla na srbskih dinarjih. FOTO: FOXARTBOX / Shutterstock
Odpri galerijo
Nikola tesla na srbskih dinarjih. FOTO: FOXARTBOX / Shutterstock

Izbor, ki ga je Hrvaška centralna banka (HNB) naredila po javnem posvetovanju, pa ni všeč Srbiji. Hrvaška cilja, da bo v območje s skupno valuto vstopila leta 2023.

Hrvaški državljani so imeli do 15. julija na spletni strani euro.hr možnost izbirati med petimi predlaganimi motivi, ki jih izmed 41 predlogov v ožji izbor uvrstila HNB. Na voljo so bili šahovnica, zemljevid Hrvaške, Dubrovnik, podoba živali kune in glagolica. Lahko so dodali še en motiv po lastni izbiri.
image_alt
Novi avtomobili cenejši od enakih rabljenih modelov

Sodelovalo je skoraj 50.000 državljanov, na koncu je Tesla, ki so ga predlagali državljani, dobil večjo podporo kot nekateri motivi iz izbora centralne banke. Za podobo Tesle na hrvaškem evrskem kovancu je glasovalo 2600 sodelujočih.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
To pa ni všeč Narodni banki Srbije, ki je v četrtek opozorila, da bi upodobitev lika Nikole Tesle na nacionalni strani evrskega kovanca pomenila »prisvajanje kulturne in znanstvene dediščine srbskega naroda«. Če bi se slavni znanstvenik, po rodu iz Srbije, znašel na hrvaških kovancih, bi centralna banka zagotovo ustrezno ukrepala pri pristojnih institucijah EU, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.

V HNB so pojasnili, da bo šahovnica skupna podlaga vsem hrvaškim evrskim kovancem. Na kovancu v vrednosti dva evra bo zemljevid Hrvaške, na kovancu za en evro pa kuna. Motiv Tesle predlagajo za kovance 50, 20 in 10 centov, zapis HR v glagolici pa na kovancih za pet, dva in en cent, so zapisali na spletni strani HNB.

Med motivi, ki so jih predlagali hrvaški državljani, se je sicer znašel tudi hrvaški nogometaš Luka Modrić, za katerega je glasovalo okoli 100 sodelujočih. Nekaj več deset glasov več od Modrića je dobil prvi hrvaški predsednik Franjo Tuđman.
image_alt
Svet potrebuje nova orodja v boju proti neenakosti

Predloge z javnega posvetovanja bo obravnaval še nacionalni svet za uvedbo evra, končni sklep pa bo sprejela hrvaška vlada. Avgusta načrtujejo razpis za likovno rešitev izbranih motivov, septembra njihov izbor, oktobra pa nameravajo celovito rešitev poslati Evropski komisiji.

Hrvaški premier Andrej Plenković je nedavno dejal, da bo vlada storila vse, da Hrvaška v evrsko območje vstopi s 1. januarjem 2023.

Več iz rubrike