Imajo otroci spočeti iz zamrznjenih zarodkov večje tveganje za raka?

Otroci, ki so spočeti iz zamrznjenih zarodkov, so morda bolj izpostavljeni tveganju za raka, je pokazala nordijska raziskava.
Fotografija: Otroci, spočeti iz zamrznjenih zarodkov, so morda bolj izpostavljeni tveganju za raka. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Otroci, spočeti iz zamrznjenih zarodkov, so morda bolj izpostavljeni tveganju za raka. Foto: Shutterstock

Otroci, ki so spočeti iz zamrznjenih zarodkov, so morda bolj izpostavljeni tveganju za raka kot otroci, rojeni z drugimi metodami, je pokazala velika nordijska raziskava. Medtem ko je bilo število otrok, ki so dejansko zboleli za rakom, nizko, raziskovalci pravijo, da bi morale njihove ugotovitve spodbuditi klinike za plodnost, da se odvrnejo od pristopa zamrznitve zarodkov, dokler ne bo znano več o tem, kako lahko zamrzovanje in odmrzovanje zarodkov vpliva na zdravje prihodnjih generacij.

image_alt
Raziskava: Optimistke bodo živele več kot 90 let

Za svojo raziskavo, objavljeno v odprto dostopni reviji PLOS Medicine, so raziskovalci na Univerzi v Göteborgu na Švedskem analizirali zdravstvene podatke skoraj 8 milijonov otrok na Danskem, Finskem, Norveškem in Švedskem. Ocenjuje se, da se trenutno skoraj eden od 12 otrok v Evropi rodi po zdravljenju neplodnosti, vključno z oploditvijo in vitro (IVF).

Otroci rojeni po prenosu zamrznjenih zarodkov imajo skoraj dvakrat večje tveganje za raka

Raziskava je pokazala, da imajo otroci, rojeni po prenosu zamrznjenih in odmrznjenih zarodkov, približno 1,6- do 1,7-krat večje tveganje za raka kot otroci, rojeni po prenosu svežih zarodkov in tisti, rojeni brez kakršnega koli zdravljenja neplodnosti.

V absolutnih številkah jih je še vedno zelo malo: približno 2 na 1000 otrok, rojenih po prenosu zamrznjenega zarodka, bi zbolela za rakom. Pravzaprav je to je precej pomirjujoče za starše: večina otrok je zdravih,« je za Euronews Next povedala Christina Bergh, profesorica porodništva in ginekologije na Univerzi v Göteborgu in soavtorica raziskave.

Ugotovitve so kljub vsemu vredne pozornosti

Kljub temu skupina pravi, da so ugotovitve vredne pozornosti, saj število otrok, rojenih s prenosom zamrznjenih in odmrznjenih zarodkov, narašča v mnogih državah zdaj presega število otrok, rojenih po prenosu svežih zarodkov.

Zarodek Foto: Shutterstock
Zarodek Foto: Shutterstock

Prejšnje raziskave kažejo, da so dojenčki, rojeni po zamrznjenem prenosu zarodkov, prav tako izpostavljeni povečanemu tveganju za makrosomijo ali porodno težo, ki presega 4 kg, kar je samo po sebi povezano z večjim tveganjem za raka pri otrocih.

Vendar pa avtorji opozarjajo, da njihova nova študija ne more dokončno povezati prenosa zamrznjenih zarodkov s povečanim tveganjem za raka v otroštvu. Ugotavljajo, da so podatki opazovalni in drugih dejavnikov, kot so genetika, zdravje staršev pred spočetjem in življenjski slog, ni mogoče izključiti.

Levkemija in možganski tumorji

Ekipa je primerjala tveganje za raka med otroki, rojenimi po umetni in spontani zanositvi, med otroki, rojenimi po prenosu zamrznjenega zarodka in prenosu svežega zarodka, ter med otroki, rojenimi po prenosu zamrznjenega zarodka in spontani zanositvi.

image_alt
Strokovnjakinja s Harvarda: 6 najboljših živil za možgane

Upoštevali so možne spremenljivke, kot so stopnja zarodka, starost matere, vrstni red rojstva, spol, porodna teža in ali so bili dojenčki enojci ali večkratniki. Njihova analiza je pokazala, da so otroci, rojeni po prenosu zamrznjenih in odmrznjenih zarodkov, izpostavljeni večjemu tveganju za raka kot otroci, rojeni po prenosu svežih zarodkov in tisti, rojeni brez umetne pomoči.

Najpogostejši vrsti raka, ugotovljeni v raziskavi, sta bili levkemija in tumorji centralnega živčnega sistema. Toda raziskovalci poudarjajo, da je treba njihove ugotovitve razlagati previdno, saj je bilo število otrok, rojenih po prenosu zamrznjenih in odmrznjenih zarodkov, ki so pozneje zboleli za rakom, nizko (48 primerov), kar bi lahko omejilo statistično moč analize, čeprav je bila študija obsežna. Potrebne bodo tudi dodatne raziskave.

Ugotovitve ne bi smele vzbuditi preplaha pri starših, ampak bi morale spodbuditi iskanje rešitev v klinikah za plodnost, ki imajo raje »udobje« zamrznjenih prenosov zarodkov - saj se ti lahko načrtujejo izven vikendov in praznikov. Raziskovalci še dodajajo, da bi morali biti na klinikah nekoliko previdnejši pri pristopih zamrznitve.

image_alt
Rešimo prst, da bomo rešili življenje

Več iz rubrike