Ikea na sodišče zaradi domnevnega vohunjenja za zaposlenimi

Švedski pohištveni velikan Ikea se je v Franciji zaradi domnevnega vohunjenja za zaposlenimi znašel na zatožni klopi.
Fotografija: FOTO: LOIC VENANCE / AFP
Odpri galerijo
FOTO: LOIC VENANCE / AFP

Poleg Ikee France se bo na sodišču zagovarjalo več fizičnih oseb, predvsem nekdanji zaposleni na izvršnih položajih, ki jim grozi tudi zaporna kazen. V Ikei naj bi namreč vzpostavili celoten sistem vohunjenja tako za zaposlenimi kot kandidati za zaposlitev, vanj pa naj bi bili vpleteni zasebni detektivi in tudi policisti, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilstvo družbi očita vzpostavitev »sistema vohunjenja« po celotni državi, v sklopu katerega naj bi pridobivali informacije o zasebnem življenju več sto zaposlenih in potencialnih zaposlenih, med drugim naj bi pridobivali informacije glede kriminalnih datotek.
FOTO: Jeff PACHOUD / AFP
FOTO: Jeff PACHOUD / AFP


Odkar je novica odjeknila v javnosti, je francoska Ikea odpustila štiri vodilne v družbi, kljub temu pa podjetju s 10.000 zaposlenimi grozi do 3,75 milijona evrov kazni, povzema STA.

Na zatožno klop bosta med drugim sedli nekdanji izvršni direktor Ikee France Stefan Vanoverbeke in njegov predhodnik Jean-Louis Baillot. Prav tako so med obtoženimi štirje policisti, ki naj bi delili zaupne informacije.


Obtožnica jih med drugim bremeni nezakonitega zbiranja zasebnih informacij in nezakonitega prejemanja zasebnih informacij. Za nekatera očitana kazniva dejanja je predvidena tudi zaporna kazen do 10 let, še poroča STA.

Več iz rubrike