Kako bi ocenili projekt, ki pri izvedbi zamuja 100 let?

Gospodarstvo v okrevanju po covidu-19 prehaja v projektno ekonomijo, ki v naslednjih desetih letih prinaša na milijone novih projektov.
Fotografija: FOTO: Pau BARRENA / AFP
Odpri galerijo
FOTO: Pau BARRENA / AFP

Danes svet poganjajo spremembe ne učinkovitost, v njem pa kakovosti izvedbe projektov ne merimo v času, denarju in obsegu. Po teh merilih bi po stoletni zamudi tudi Sagrada Familia veljala za neuspešnega. Španec Antonio Nieto-Rodriguez tako izpostavlja pet ključnih projektnih orodij v sodobni ekonomiji.
 
Nieto-Rodriguez, eden vodilnih avtorjev, praktikov in profesorjev s področja implementacije projektov ter strategij, je sredi tedna gostoval na multidisciplinarni konferenci Skupaj do odličnosti (Together in excellence), ki pripravljata slovenski združenji za ravnanje s storitvami IT itSMF Slovenija in projektni management PMI Slovenija.
Antonio Nieto-Rodriguez. FOTO: Osebni arhiv
Antonio Nieto-Rodriguez. FOTO: Osebni arhiv

 
Podobno kot tudi Mira Grabeljšek iz društva za projektni management PMI Slovenija poudarja, da v sodobni ekonomiji projektno delo postaja nov način dela, tudi Nieto-Rodriguez vidi prihodnost dela:

»V obnovi gospodarstva po pandemiji se bo vzpostavilo na milijone novih projektov, ki pa imajo na splošno v povprečju zelo nizko, 30-odstotno uspešnost. S to slabo učinkovitostjo projektov pa smo se kar sprijaznili in jo sprejeli. Težko se je pohvaliti s takšnim rezultatom. Predstavljate si, da bi šlo za projekte v bolnišnici, kjer bi bilo 7 od 10 projektov neuspešnih. Nekaj se mora spremeniti. Delali smo v svetu, ki ga je poganjala učinkovitost. Kompetence v današnjem svetu, ki ga poganjajo spremembe, so drugačne. Če projekte bolje izpeljemo in dvignemo njihovo učinkovitost samo za 30 %, lahko ustvarimo dodatno vrednost v višini BDP-ja Kitajske.«
 
image_alt
Kako iz enega evra, narediti dva?

Prihodnost organizacij, ki želijo ustvarjati v projektni ekonomiji, je v njihovi pripravljenosti, da osvojijo pet ključnih temeljev.
 

Vsega ni mogoče popraviti s kladivom


Podjetja morajo pozabiti na stare navade, ko eno projektno metodologijo implementirajo na vse projekte v organizaciji. Kot da bi morali vsa domača opravila opraviti samo z enim orodjem: s kladivom zabiti žebelj za sliko, potem pa z njim še zamenjati žarnico.
 

Ko je projekt na polovici, že prinaša prve koristi 


Danes ne moremo delati projektov, ki bodo prinesli rezultate šele, ko bo ta končan, ampak že, ko je v teku. Ko je polovica bolnišnice zgrajena, lahko v njej že sprejemajo paciente, druga polovica pa še naprej ostaja gradbišče. Tradicionalno so podjetja največ časa vlagala v planiranje in implementacijo. O koristih so razmišljala v fazi zaključka projekta. Po modernem projektnem ciklu je fokus na koristi od začetka implementacije projekta.
 
FOTO: Osebni arhiv
FOTO: Osebni arhiv

 

Pozabite na stari 'projektni trikotnik kakovosti' čas, denar in obseg


Uspešne managerske teorije so preproste. Ko delamo marketing pogledamo strukturo 7Ps. Poenostaviti moramo tudi projektni management. Kako bi ocenili projekt, ki pri izvedbi zamuja 100 let? Po vseh KPI-jih za neuspešnega (po 'starih' merilih). Kaj pa Sagrado Familio? V ospredju ni več kakovost projekta, ampak njegove koristi!

FOTO: Osebni arhiv
FOTO: Osebni arhiv

 

Delali smo v svetu, ki ga je poganjala učinkovitost. Z njim so se poslovile tudi stare kompetence


Kompetence v svetu, ki ga poganjajo spremembe so drugačne. Specializirane strokovnjake bodo zamenjali specializirani generalisti.

FOTO: Osebni arhiv
FOTO: Osebni arhiv

 

Nekatere ideje so 100-% pripravljene na neuspeh


Zelo pomembno za uspeh je prepoznati kdaj začeti projekt. Eni projekti še niso pripravljeni, da to postanejo, včasih ideja še ni dovolj zrela. Če prehitro začneš z izvedbo, je samo 100-% pripravljena na neuspeh. Stevu Jobsu so idejo za mobilne telefone predstavili leta 2001. Ampak je prepoznal, da takrat ni bil še pravi čas, ker so bili na polno zaposleni z Ipodi in Itunesi. Vseeno je sestavil majhno ekipo, da se spozna s to tehnologijo. Leta 2004 pa je rekel: začnimo projekt. Sestavil je ekipo najboljših posameznikov iz podjetja, jih razbremenil dnevnih obveznosti in dobil 100-% predanost. Ko se je sam loteval strateških projektov, je temu posvečal dva dni na teden. Ne eno uro, ampak dva dni na teden.
 

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.