Na Hrvaškem primanjkuje delavcev; turistični objekti ostajajo zaprti

Hrvaška se sooča s pomanjkanjem turističnih delavcev, zato se bojijo, da ne bodo mogli odpreti vseh turističnih objektov.
Fotografija: Hrvaška se sooča s pomanjkanjem turističnih delavcev. Foto: Foto: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Hrvaška se sooča s pomanjkanjem turističnih delavcev. Foto: Foto: Jure Eržen/Delo

Turistična sezona je že v polnem razmahu, Hrvaška pa se sooča s pomanjkanjem turističnih delavcev. Kot poročajo lokalni mediji, se hrvaški turistični sektor boji, da ne bodo mogli odpreti vseh turističnih objektov. Pod vprašajem so predvsem hoteli, saj v vsakem večjem turističnem podjetju primanjkuje nekaj sto delavcev.
image_alt
Hrvaška: po gradbene delavce bo treba v tujino

Upe polagajo na tuje delavce


Med pandemijo je veliko hrvaških turističnih delavcev - s trebuhom za kruhom - pobegnilo v druge države. Veliko ljudi se je tudi zaposlilo v drugem sektorju, kjer so boljše razmere. Zdaj pa se mora Hrvaška soočiti s pomanjkanjem delovne sile v sektorju, ki jim prinaša največ dohodka. Upajo, da bodo lahko situacijo vsaj deloma rešili s tujo delovno silo, predvsem iz Bosne in Hercegovine ter Srbije. Toda tu nastopi težava nova težava. Postopek za pridobitev delovnega dovoljenja za državljane tretjih držav namreč lahko traja tudi mesec dni. Idealno bi bilo, če bi postopek od prejema vloge do dejanskega delovnega dovoljenja trajal sedem dni, menijo poznavalci.

Obveznost preizkusa trga dela za turistični sektor je ukinjena, a vseeno sistem še ni pripravljen za izvajanje vseh predpisanih korakov v tako kratkem času.
image_alt
Digitalno covidno potrdilo nam ne bo odprlo vseh mej

Ministrstvo ima 15 dni časa 


Nov zakon o tujcih ukinja kvote za zaposlovanje tujcev, vendar se morajo delodajalci še vedno najprej pozanimati, ali so delavci, ki jih potrebujejo, dostopni na hrvaškem trgu. Ko delodajalec opravi preizkus trga dela, mu hrvaški zavod za zaposlovanje najkasneje v 15 dneh predložiti rezultate testa. Šele nato lahko delodajalec zaprosi za dovoljenje za prebivanje in delo za določenega državljana tretje države.

Po oddaji vloge za delovno dovoljenje, ministrstvo za notranje zadeve preveri, ali državljan iz tuje države na kakršen koli način ogroža nacionalno varnost, javni red in javno zdravje. Preverijo tudi predložene dokaze, da v svoji državi ni bil obsojen za kazniva dejanja in če imajo prepovedan vstop na Hrvaško ali schengensko območje. Ministrstvo ima 15 dni časa, da ugotovi, ali so izpolnjeni vsi pogoji za izdajo delovnega dovoljenja.
Hrvaško turistično združenje se boji, da bodo hotelski sobe ostale prazne. Foto: Jože Suhadolnik7Delo
Hrvaško turistično združenje se boji, da bodo hotelski sobe ostale prazne. Foto: Jože Suhadolnik7Delo

5000 prošenj še vedno v obdelavi


Kot poročajo hrvaški lokalni mediji, so na ministrstvu do 21. junija prejeli 11.740 vlog za izdajo dovoljenja za prebivanje in delo v turistično-gostinskem sektorju na Hrvaškem. Izdali so nekaj več kot 7000 dovoljenj, od tega 1232 za novo zaposlitev, 980 podaljšanj in skoraj 4800 za sezonsko delo. Kar pomeni, da je skoraj 5000 prošenj še vedno v obdelavi.
image_alt
Hrvaška: Vremenska napoved za poletno sezono 2021

Glede na dano situacijo delodajalci do nedavnega niso mogli vedeti, kaj se bo to sezono dogajalo v turizmu in koliko osebja bodo potrebovali. »Pomanjkanje delavcev je trenutno največji izziv, s katerim se sooča hrvaški turistični sektor, zato skušamo skupaj z institucijami najti najboljše rešitve, da bi lahko odprli vse turistične objekte,« je dejal Veljko Ostojić predsednik hrvaškega turističnega združenja.

Več iz rubrike