Hrvaška: po gradbene delavce bo treba v tujino

Potrebe po gradbenih delavcih so na Hrvaškem tako velike, da iščejo delavce tudi iz tujine.
Fotografija: Hrvaška se sooča z velikim pomanjkanjem gradbenih delavcev. Foto: Foto: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Hrvaška se sooča z velikim pomanjkanjem gradbenih delavcev. Foto: Foto: Jure Eržen/Delo

Kot poročajo hrvaški lokalni mediji, je od začetka letošnjega leta pa do sredine junija, 2434 delodajalcev na hrvaškem zavodu za zaposlovanje objavilo 13.437 prostih delovnih mest v gradbeništvu.
  
image_alt
Hrvaška v prvem četrtletju z izjemnim izvozom

Najprej na zavod za zaposlovanje 


Največ povpraševanja je po zidarjih, gradbenih delavcih, fasaderjih, pleskarjih in raznih monterjih. 9541 delovnih mest je potrjenih iz strani zavoda za zaposlovanje, na podlagi tega pa lahko ministrstvo za notranje zadeve izda delovno dovoljenje tujim delavcem. 

Odkar je v hrvaškem zakonu o tujcih predpisan nov model zaposlovanja prebivalcev tretjih držav, se morajo delodajalci najprej obrniti na zavod za zaposlovanje.  
image_alt
Gradbeništvo v območju evra upadlo; v Sloveniji skoraj najhuje

Najprej preizkus trga dela 


Zavod opravi preizkus trga dela, tako, da najprej poiščejo delavce na hrvaškem trgu. Izjeme so, če gre za podaljšanje dovoljenja za prebivanje in delo za istega delodajalca in istega državljana tretje države. Pa tudi v primeru ko gre za manjkanje delavcev za dela, objavljena na javnem seznamu zavoda za zaposlovanje.  

Hrvaški gradbeni sektor trenutno premore 100.000 gradbenih delavcev. Ker je dela vedno več, je potreba po tujih delavcih velika, poroča Poslovni dnevnik. 
Gradnja mostu na otok Pelješac je eden izmed hrvaških projektov, ki zahteva veliko gradbenih delavcev. Ti pa so v pomanjkanju. Foto: Jure Eržen/Delo
Gradnja mostu na otok Pelješac je eden izmed hrvaških projektov, ki zahteva veliko gradbenih delavcev. Ti pa so v pomanjkanju. Foto: Jure Eržen/Delo

Delodajalca obvestijo v 15 dneh 


Če je potreben preizkus trga dela, mora območni zavod za zaposlovanje voditi postopek ugotavljanja, ali so v evidenci osebe, ki izpolnjujejo pogoje delodajalca. O rezultatu so delodajalca dolžni obvestiti v roku 15 dni od datuma, ko delodajalec poda zahtevo po delovni sili.  
 

Delavec iz tujine mora izpolnjevati vse pogoje 


V primeru da tržni test pokaže, da ni registriranih oseb, lahko delodajalec v 90 dneh odda prošnjo za dovoljenje za delo in prebivanje tujca. Delodajalec mora prošnji priložiti vsa dokazila, da delavec iz tretje države izpolnjuje vse pogoje, ki jih zahteva tržni test zavoda. Prošnjo nato odobri ministrstvo za notranje zadeve.  
image_alt
Hrvaška novost: Turistični vodič v obliki električnega skuterja

Kot poroča Slobodna Dalmacija, se Hrvaška s pomanjkanjem delavcev v gradbeništvu sooča že nekaj časa. Veliko usposobljenih gradbenih delavcev je namreč 'pobegnilo' v Avstrijo ali Nemčijo, saj so tam plače višje. 

Več iz rubrike