Hrvaška: kljub uspešni sezoni svoja vrata zaprlo 1100 gostincev

Kljub temu da so morali gostinci čez poletje delati pod težkimi pogoji, je bila letošnja turistična sezona na Hrvaškem zelo uspešna.
Fotografija: Turisti v Dubrovniku. Foto: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Turisti v Dubrovniku. Foto: Tomi Lombar/Delo

Nedavno so se hrvaški gostinci razveselili novice, da lahko pod pogojem izvajanja nekaterih epidemioloških ukrepov od 1. septembra dalje goste ponovno sprejmejo v notranjost lokala. Nekateri gostinski lokali so se srečali z velikimi težavami, zaradi česar jih je 1100 zaprlo svoja vrata.
image_alt
Luksuzni hotel, vklesan v hrib pod oljčnim nasadom

Z omejitvami ne morejo nadaljevati sezone


Na jadranski obali so lokali v letošnji sezoni zabeležili 10-odstotni padec prometa, na celini pa 23-odstotni.
Gostinci so dokazali da zmorejo kljub omejevanju. Foto: Leon Vidic/DELO
Gostinci so dokazali da zmorejo kljub omejevanju. Foto: Leon Vidic/DELO

Kot poroča Total Croatia News, je bilo v restavracijah od februarja do maja zaznati 38-odstotni padec prometa, medtem ko so lokali zabeležili 62-odstotni padec. Trenutno je po vsej državi približno 35.000 gostinskih objektov; od tega je 55 odstotkov barov. Ocenjuje se, da približno 7000 objektov sploh nima teras, zato je njihovo obratovanje oteženo, poročajo lokalni mediji.

Lastnikom hrvaških gostinskih objektov, pri katerih je promet upadel za več kot 60 odstotkov, je zagotovljena podpora v višini 4000 kun (okoli 534 evrov) na zaposlenega. Gostincem, ki so zabeležili 50-odstotni upad prometa, pripada podpora v višini 3000 kun (okoli 400 evrov) na zaposlenega, tistim s 40-odstotnim upadom pa 2000 kun (okoli 270 evrov). Gostinci prejmejo pomoč le pod pogojem, če je vsaj 70 odstotkov zaposlenih cepljenih ali prebolevnikov.
image_alt
Raziskava: v Jadranskem morju prisotne težke kovine

Jelena Tabak, predsednica Nacionalnega združenja je opozorila, da se sezona ne bo mogla uspešno zaključiti, če gostincem ne bo dovoljeno delati do konca in brez omejitev, poročajo hrvaški mediji.

»Štirje kvadratni metri na enega gosta so precejšnja omejitev. Nekaterim je v letošnji sezoni kljub vsemu uspelo odlično opraviti svoje delo, vendar je tudi veliko takih, ki jim ni,« pojasnjuje Tabakova. Ob tem pa dodaja, da so splošne razmere na Hrvaškem še vedno veliko boljše kot v nekaterih drugih državah in da je rast prihodkov gostinskih obratov deloma posledica znatnega dviga cen.
Avgusta je bilo največ turistov v Istri. Foto: Blaž Samec/DELO
Avgusta je bilo največ turistov v Istri. Foto: Blaž Samec/DELO

Sezona nad pričakovanji, največ turistov v Istri


Na splošno je bila letošnja turistična sezona nad pričakovanji, poročajo hrvaški mediji. V mesecu avgustu so zabeležili neverjetno 93-odstotno realizacijo nočitev glede na rekordno leto 2019.

Po podatkih eVisitorja je bilo v zadnjem mesecu zabeleženih 4,3 milijona prihodov in 30,7 milijona nočitev. To pomeni 59 odstotkov več prihodov in 46 odstotkov več nočitev kot v enakem obdobju lani. Prenočilo je 26,7 milijona tujcev in 4 milijonov domačinov.
image_alt
V Splitu futuristična jadrnica ruskega milijarderja Melnichenka

Največ turističnih prenočitev je bilo realiziranih v Istri (8,6 milijona), Splitsko-dalmatinski (5,8 milijona) in Dubrovačko-neretvanski županiji (1,9 milijona). Destinacije, ki so pritegnile največ obiskovalcev, so Dubrovnik (164.000 prihodov), Split (160.000), Rovinj (149.000), Medulin (125.000) in Poreč (125.000).

Največ turistov je prišlo iz Nemčije, Poljske, Avstrije, Češke in Slovenije. V primerjavi z avgustom lanskega leta je iz Nemčije prišlo 83 odstotkov več gostov, iz Avstrije 182 odstotkov več, iz Češke pa 30 odstotkov več.
Split, najbolj priljubljeno hrvaško turistično mesto. Foto: Tom Dubravec/Cropix
Split, najbolj priljubljeno hrvaško turistično mesto. Foto: Tom Dubravec/Cropix

Trenutno na Hrvaškem 680.000 turistov


Niso dobri zgolj rezultati iz avgusta, ampak je bilo s turističnega vidika uspešnih vseh osem mesecev tega let, je povedala ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac. »Turistično leto se nadaljuje, o čemer najbolje priča podatek, da je trenutno na Hrvaškem približno 680.000 turistov,« je zadovoljna ministrica.

Število turistov je na enaki ravni, ko jih je bilo leta 2019, kar je odločna napoved za september, še pravi Nikolina Brnjac. Dodala je, da želijo nadalje z enakim tempom pospeševati gospodarski razvoj in turizmu v naslednjem letu zagotoviti še boljši izhodiščni položaj.
image_alt
Na Hrvaškem nova turistična prevara

»Za nami je glavni del poletne sezone, v kateri je celoten hrvaški turistični sektor svoje delo odlično opravil,« je povedal Kristjan Staničić, direktor hrvaškega turističnega odbora. Hkrati je dodal, da se v prihajajočih tednih po napovedih najpomembnejših partnerjev in organizatorjev potovanj pričakuje odličen turističen promet.

Več iz rubrike