Hrvaška je pripravljena

Prevzem skupne valute bo hrvaško gospodarstvo okrepilo, kar bo koristilo njenim državljanom.
Fotografija: Kune bodo kmalu zamenjali evri. FOTO: David M. Skiba/Shutterstock
Odpri galerijo
Kune bodo kmalu zamenjali evri. FOTO: David M. Skiba/Shutterstock

Evropska komisija je v sredo ugotovila, da je Hrvaška pripravljena sprejeti evro 1. januarja 2023, s čimer se je število držav članic evrskega območja povečalo na dvajset.

image_alt
Kako bodo Hrvati zaokrožali cene po uvedbi evra?

»Hrvaška je danes naredila pomemben korak k prevzemu evra, naše skupne valute,« je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in dodala, da bo to okrepilo hrvaško gospodarstvo, kar bo koristilo njenim državljanom, podjetjem in družbi na splošno.

Po mnenju komisije je Hrvaška pripravljena. Foto: Depositphotos
Po mnenju komisije je Hrvaška pripravljena. Foto: Depositphotos

Evropska komisija in Evropska centralna banka sta v sredo objavili poročili o konvergenci, ki služita kot podlaga za odločitve Sveta o tem ali kandidati izpolnjujejo pogoje za vstop v evroobmočje.

Dokončna odločitev julija

V poročilu so zapisali, da v luči ocene Komisije in ob upoštevanju dodatnih dejavnikov, pomembnih za gospodarsko povezovanje in konvergenco, vključno z razvojem plačilne bilance in integracijo proizvodnih trgov, delovne sile in finančnih trgov, Hrvaška izpolnjuje pogoje za sprejetje, zato je sprejela tudi predloge za sklep Sveta in uredbo Sveta o uvedbi evra na Hrvaškem.

image_alt
Kaj se dogaja z morjem na Kvarnerju?

Svet naj bi dokončne odločitve o hrvaškem prevzemu evra sprejel v prvi polovici julija, po razpravah v evroskupini in v Evropskem svetu ter po podani mnenji Evropskega parlamenta in ECB, navaja Total Croatia News.

V zadnjem poročilu je zapisano, da Hrvaška izpolnjuje vsa štiri konvergenčna merila in da je hrvaška zakonodaja v celoti združljiva z zakonodajo Ekonomske in monetarne unije (EMU).

image_alt
Rimac z vrtoglavim zneskom podira rekorde

Več iz rubrike