Hollywoodski zvezdniki množično vlagajo v kripto podjetje MoonPay

Med slavnimi investitorji v zagonsko podjetje so med drugim Justin Bieber, Snoop Dogg, Bruce Willis, Eva Longoria, Ashton Kutcher in Marija Šarapova.
Fotografija: Eva Longoria, 6. november 2021. Foto: Mario Anzuoni / Reuters
Odpri galerijo
Eva Longoria, 6. november 2021. Foto: Mario Anzuoni / Reuters

Zagonsko podjetje MoonPay, ki se ukvarja s plačili s kriptovalutami, je zbralo skoraj 80 milijonov evrov od več kot 60 znanih vlagateljev. MoonPay sicer uporabnikom omogoča nakup kriptovalut z običajnimi plačilnimi metodami, kot so kreditne kartice, bančna nakazila ali digitalne denarnice, ki omogočajo storitve mobilnega plačevanja, denimo Apple Pay in Google Pay. Podjetju MoonPay svetuje nekdanji visoki uradnik za preprečevanje pranja denarja na ameriškem ministrstvu za finance.

Kaj je MoonPay in kdo vse je še vložil v zagonsko podjetje?

Justin Bieber, 13. september 2021. Foto: Mario Anzuoni / Reuters
Justin Bieber, 13. september 2021. Foto: Mario Anzuoni / Reuters
Programska oprema podjetja MoonPay s sedežem v Miamiju, ustanovljenega leta 2018, uporabnikom omogoča nakup in prodajo kriptovalut z običajnimi plačilnimi metodami, kot so kreditne kartice, bančna nakazila ali mobilne denarnice. Podjetje MoonPay svojo tehnologijo prodaja tudi drugim podjetjem, denimo podjetju OpenSea, ki poganja spletno platformo za nakup, prodajo in izmenjavo NFT-jev oziroma nezamenljivih žetonov.

NFT-ji so sicer digitalna sredstva, ki predstavljajo predmete iz resničnega sveta - kot so umetnost, glasba in nepremičnine - in jih ni mogoče replicirati. Samo v zadnjih nekaj mesecih so velike blagovne znamke iz vseh panog, denimo Coca-Cola, McDonald's, Nike, Gucci in Nacionalno nogometno ligo (NFL), v svoje trženjske pobude vključile NFT-je. O tej temi smo na Svetu kapitala sicer že večkrat pisali, več si lahko preberete na spodnji povezavi.

image_alt
Niftify: Slovenci postavljajo temelje v svetu NFT-jev

»Veliko podjetij lahko odpre zelo majhen del svojih krogov, mi pa smo želeli prevzeti pomembne čeke od teh ljudi, saj želimo, da so del te zgodbe in oblikujejo smer izdelka,« je za CNBC povedal Ivan Soto-Wright, soustanovitelj in izvršni direktor podjetja MoonPay. Slavni vlagatelji so nad idejo in vizijo podjetja očitno navdušeni.

Matthew McConaughey, 26. februar 2022. Foto: Scott Wachter / USA TODAY Sports
Matthew McConaughey, 26. februar 2022. Foto: Scott Wachter / USA TODAY Sports
Med njimi so namreč, poleg že na začetku omenjenih zvezdnikov, tudi The Chainsmokers, Drake, Jason Derulo, Kate Hudson, Paris Hilton, Matthew McConaughey, Mindy Kaling, Questlove, Shawn Mendes in Gwyneth Paltrow. Novi vlagatelji prispevajo skupaj skoraj 80 milijonov evrov k že, v novembru, objavljenemu krogu financiranja v višini 510 milijonov evrov, ki sta ga vodili investicijski podjetji Tiger Global in Coatue, s čimer je podjetje MoonPay ocenjeno na 3,12 milijarde evrov.

Vsi želijo v kripto svet

»Veliko jih ima portfelje tveganega kapitala, veliko jih ima lastne neodvisne podvige, mi pa smo prišli k njim in jim rekli: 'Lahko vam pomagamo razumeti priložnosti v zvezi z Web3, kriptovalutami in metaversom,'« je dejal Soto-Wright in dodal: »Praktično nismo prejeli nobene zavrnitve. Vsi so želeli biti del tega.«

image_alt
Leto bitcoina, kriptovalut in blockchain tehnologije

Podjetje MoonPay pravi, da je že od začetka delovanja svoje platforme leta 2019 poslovalo z dobičkom. Istoimensko storitev podjetja zdaj uporablja več kot 10 milijonov strank v 160 državah. Kljub temu nekateri vlagatelji težko vidijo vrednost v digitalni umetnosti in jih zmotijo velike prodaje, kot je bilo delo umetnika z imenom Beeple, ki je bilo pri britanski dražbeni hiši Christie's prodano za 69 milijonov dolarjev oziroma 63,4 milijona evrov.

Snoop Dogg, 13. februar 2022. Foto: Mike Segar / Reuters
Snoop Dogg, 13. februar 2022. Foto: Mike Segar / Reuters

V prihodnosti namerava podjetje zbrana sredstva porabiti za nove izdelke in širitev. Prav tako si želi podjetje spraviti na borzo. »Želimo si, da bi sčasoma postali javno podjetje,« je že novembra za CNBC povedal Soto-Wright. Pri vsem tem pa jim pomaga in svetuje nekdanji uradnik ameriške finančne industrije.

James Freis, nekdanji visoki uradnik za preprečevanje pranja denarja na ameriškem ministrstvu za finance, se je pridružil podjetju MoonPay kot posebni svetovalec za regulativne zadeve. Freis je v času nekdanjih predsednikov Georgea W. Busha in Baracka Obame vodil mrežo za pregon finančnega kriminala finančnega ministrstva (FinCEN).

image_alt
EBCW: Slovenija kot prva država na svetu izdala 15.000 NFT žetonov

Zdaj pa bo Freis svetoval vodstvu podjetja MoonPay in uradnikom za zagotavljanje skladnosti, ko bo zagonsko podjetje še naprej vzpostavljalo svoje sisteme za omogočanje nakupa in prodaje kriptovalut z uporabo različnih plačilnih metod, je v izjavi sporočilo podjetje. »Ker si MoonPay prizadeva, da bi naslednjo milijardo ljudi vključil v gospodarstvo kriptovalut, Freis v podjetje prinaša neprimerljivo bogate izkušnje in nam bo ključno pomagal pri nadaljnji rasti,« je dejal Soto-Wright.

Več iz rubrike