Google z Renaultom in Deutsche Bank sklenil večletno pogodbo

​Google napada podjetja s ponudbami računalništva v oblaku.
Fotografija: Ilustracija: Reuters/Dado Ruvic
Odpri galerijo
Ilustracija: Reuters/Dado Ruvic

Googlovo podjetje Alphabet bo zbiralo podatke iz Renaultovih tovarn, njihovih robotov in dobavnih verig, so sporočili iz podjetij. Google je pogodbo označil kot največjo tovrstno na svetovni ravni, čeprav obe podjetji nočeta komentirati, koliko bo Renault plačal za storitve v oblaku ali koliko let bo veljaven ta sporazum. 


»Prepričani smo, da proizvodna podjetja potrebujejo novo platformo za dopolnitev tekočih trakov, dobavnih verig in drugih sistemov, ki jih že imajo,« je v intervjuju za Bloomberg dejal izvršni direktor Google Cloud Thomas Kurian. Renaultova pogodba ponuja priložnost »izboljšati proizvodne procese, industrijsko avtomatizacijo in prilagojene kontrole«, je dejal.
 

Google želi dohiteti tekmece


Google si prizadeva, da bi pri velikih proizvodnih pogodbah dohitel tekmece, ki ponujajo stortive v oblaku, dosegel večjo učinkovitost in avtomatizacijo za podjetja. Po podatkih Synergy Research Group je Google v tem segmentu na tretjem mestu v Evropi – vodita Amazon, ki ima dogovor z Renaultovim tekmecem Volkswagnom in Microsoft. V Franciji je Googlovo računalništvo v oblaku šele na petem mestu. Synergy je Googlov globalni delež računalništva v oblaku v prvem četrtletju tega leta ocenil na 8 odstotkov, kar je približno polovica Microsoftovega deleža in četrtina Amazonovega, poroča Bloomberg.
 

Francoski proizvajalec avtomobilov ni komentiral, ali mu bo Googlova pogodba prihranila kaj stroškov.<br />
Foto: Jure Eržen
Francoski proizvajalec avtomobilov ni komentiral, ali mu bo Googlova pogodba prihranila kaj stroškov.
Foto: Jure Eržen
Rešilna bilka za Renault


Renault je zaradi krize, ki jo je povzročil covid-19 pod pritiskom, saj mora znižati stroške. Prodaja avtomobilov je namreč drastično upadla. Renault je sicer dobil 5 milijard evrov vladne podpore v obliki kreditov, a še vedno krmari po minskem polju izgube na tisoče delovnih mest v Franciji. Proizvajalec avtomobilov ni komentiral, ali mu bo Googlova pogodba prihranila nekaj stroškov.

Dogovor z Googlom ponuja »ogromno za izboljšanje naših obratov«, je v intervjuju za Bloomberg povedal Eric Marchiol, vodja proizvodnje 4.0 pri Renaultu. Pogodba o storitvah v oblaku bo odprta za partnerje, sporazum pa dopolnjuje dogovor, ki ga ima zveza Renault-Nissan z Microsoftom o povezani tehnologiji avtomobilov, je dejal.
 
Google je dejal, da dogovor ne vključuje obstoječih partnerstev z Renaultom v oglaševanju Alphabeta za Waymo. Podatki, ki jih bo Google zbiral, se ne bodo uporabljali za druge posle kot je oglaševanje, je dejal Kurian.
 

Partnerstvo bo Deutsche Bank omogočilo, da pospeši prehod v storitve v oblaku.<br />
Foto: SHUTTERSTOCK
Partnerstvo bo Deutsche Bank omogočilo, da pospeši prehod v storitve v oblaku.
Foto: SHUTTERSTOCK
Desetletna zaveza med Googlom in Deutsche Bank


Google je že v torek sporočil, da se je dogovoril za desetletno pogodbo z Deutsche Bank, da bi nemškemu posojilodajalcu zagotovili zmogljivosti računalništva v oblaku. Ta pogodba je bila za Google pomembna zmaga, saj poskuša pokazati, da lahko poslovanje v oblaku služi finančnemu sektorju.
 
Cilj partnerstva je na novo določiti, kako banka razvija in ponuja svoje finančne storitve, so pri Deutsche Bank zapisali v sporočilu za javnost.


Partnerstvo je edinstveno po tem, da ne bo Deutsche Bank zgolj nudilo vrhunskih storitev v oblaku, temveč bo omogočilo tudi so-inovacije med obema podjetjema za ustvarjanje nove generacije tehnoloških finančnih produktov za stranke. 
 


Partnerstvo bo Deutsche Bank omogočilo, da pospeši prehod v storitve v oblaku in nadgradi inženirske zmogljivosti obeh podjetij. Skupaj z Googlovim računalništvom v oblaku bo Deutsche Bank preoblikovala svojo IT arhitekturo in s tem ustvarila veliko vrednost za svoje stranke. Večletna preobrazba in optimizacija sedanjih sistemov banke bo potekala postopno, so še dejali.
 
Večja odvisnost od ameriških podjetij pa vzbuja zaskrbljenost v evropski tehnološki industriji. Francoski in nemški vladni ministri so pozvali k večji suverenosti pri ravnanju s podatki o industriji.
 
 
 

Več iz rubrike

aktualno

Kaj se dogaja v Evropi? Salmonela tudi v največji tovarni čokolade

V največji tovarni čokolade na svetu, ki jo švicarski velikan Barry Callebaut upravlja v belgijskem mestu Wieze, so odkrili bakterije salmonele.

aktualno

Ukrajinsko pristanišče je vendarle zapustila prva ladja z žitom

Trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje, ukrajinsko pristanišče pa je bilo razminirano.

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

aktualno

Zadnji dan turističnih bonov, neporabljena še skoraj petina

Podatki tik pred koncem unovčevanja kažejo, da bo neporabljena ostala skoraj petina vrednosti bonov oz. okoli 97 milijonov evrov.

Komentarji: