Katera država bo najbolje preživela koronakrizo - napoved

Recesija v tej državi bo najmanjša v celotni EU.
Fotografija: Gospodarske razmere na Poljskem so v primerjavi z drugimi državami razmeroma optimistične. FOTO: Kenzo Tribouillard / REUTERS 
Odpri galerijo
Gospodarske razmere na Poljskem so v primerjavi z drugimi državami razmeroma optimistične. FOTO: Kenzo Tribouillard / REUTERS 

Evropska komisija je objavila napoved, po kateri bo letos poljsko gospodarstvo doživelo najmanjšo recesijo v Evropski uniji, povezano s pandemijo covid-19.

Leta 2020 se bo poljsko gospodarstvo zmanjšalo za 4,6 odstotka. Čeprav bo upad dinamike nekoliko večji, kot so spomladi napovedali bruseljski analitiki (takrat so napovedali upad za 4,3 odstotka), bo recesija na Poljskem najmanjša v celotni EU, napoveduje Evropska komisija.

Gospodarske razmere na Poljskem so v primerjavi z drugimi državami razmeroma optimistične.

»Poljsko gospodarstvo je v prvem četrtletju pokazalo relativno stabilnost, predvsem zaradi nizke stopnje vpliva na prizadete sektorje in raznolike gospodarske strukture,« je navedeno v napovedi.BDP evroobmočja naj bi se letos znižal za 8,7 odstotka. Inflacija v evroobmočju bo letos - po napovedih - znašala 0,3 odstotka  in 1,1 odstotka leta 2021. Za EU naj bi inflacija predvidoma znašala 0,6 odstotka leta 2020 in 1,3 odstotka leta 2021.

Pred tem je vodja Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde dejala, da bo gospodarska kriza, ki jo je povzročila pandemija covid-19, povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu. Po njenih besedah ​​se bo prehod na digitalizacijo in avtomatizacijo pospešil, dobavne verige bodo krajše, industrija pa okolju prijaznejša.
 

Več iz rubrike

Komentarji: