Katera država bo najbolje preživela koronakrizo - napoved

Recesija v tej državi bo najmanjša v celotni EU.
Fotografija: Gospodarske razmere na Poljskem so v primerjavi z drugimi državami razmeroma optimistične. FOTO: Kenzo Tribouillard / REUTERS 
Odpri galerijo
Gospodarske razmere na Poljskem so v primerjavi z drugimi državami razmeroma optimistične. FOTO: Kenzo Tribouillard / REUTERS 

Evropska komisija je objavila napoved, po kateri bo letos poljsko gospodarstvo doživelo najmanjšo recesijo v Evropski uniji, povezano s pandemijo covid-19.

Leta 2020 se bo poljsko gospodarstvo zmanjšalo za 4,6 odstotka. Čeprav bo upad dinamike nekoliko večji, kot so spomladi napovedali bruseljski analitiki (takrat so napovedali upad za 4,3 odstotka), bo recesija na Poljskem najmanjša v celotni EU, napoveduje Evropska komisija.

Gospodarske razmere na Poljskem so v primerjavi z drugimi državami razmeroma optimistične.

»Poljsko gospodarstvo je v prvem četrtletju pokazalo relativno stabilnost, predvsem zaradi nizke stopnje vpliva na prizadete sektorje in raznolike gospodarske strukture,« je navedeno v napovedi.BDP evroobmočja naj bi se letos znižal za 8,7 odstotka. Inflacija v evroobmočju bo letos - po napovedih - znašala 0,3 odstotka  in 1,1 odstotka leta 2021. Za EU naj bi inflacija predvidoma znašala 0,6 odstotka leta 2020 in 1,3 odstotka leta 2021.

Pred tem je vodja Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde dejala, da bo gospodarska kriza, ki jo je povzročila pandemija covid-19, povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu. Po njenih besedah ​​se bo prehod na digitalizacijo in avtomatizacijo pospešil, dobavne verige bodo krajše, industrija pa okolju prijaznejša.
 

Več iz rubrike

aktualno

Kitajci imajo revolucionarno baterijo, ki naj bi pometla s Teslo

Največji proizvajalec baterij za avtomobile CATL, je predstavil baterijo z novo tehnologijo, ki naj bi z enim polnjenem dosegla skoraj 1000 kilometrov.

aktualno

Trump naj bi davil agenta tajne službe in v steno zalučal hamburger

Nekdanja uslužbenka v Beli hiši je razkrila nekaj novih podrobnosti o vedenju nekdanjega predsednika ZDA.

aktualno

Nosečo mamo zaradi kraje čokolad obsodili na deset mesecev zapora

Tridesetletna Zagrebčanka bo zaporno kazen odslužila z družbenokoristnim delom, je odločilo sodišče.

aktualno

Odpadke iz zahoda nezakonito vozijo v srednjo in vzhodno Evropo

Zločini proti okolju so deležni več pozornosti, odkar so podnebne politike postale ključnega pomena, v najnovejšem poročilu ugotavlja Europol.

Komentarji: