Nobelov nagrajenec za ekonomijo napoveduje katastrofo v ZDA

Študija profesorja ekonomije in Nobelovega nagrajenca Angusa Deatona ter ameriške ekonomistke Anne Case kaže, da se ZDA počasi premikajo v katastrofo.
Fotografija: Po mnenju ekonomistov, v nasprotju z drugimi razvitimi državami, v ZDA življenjska doba upada, umrljivost nasprotno - narašča. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Po mnenju ekonomistov, v nasprotju z drugimi razvitimi državami, v ZDA življenjska doba upada, umrljivost nasprotno - narašča. FOTO: Shutterstock

V svoji skupni knjigi Deaths of Despair and the Future of Capitalism​ sta raziskovalca izpostavila, da se ZDA bliža katastrofi, na katero mediji niso pozorni. Govorimo ne le o gospodarskem zatonu, ampak tudi o stotinah tisoč žrtev med ameriškim prebivalstvom.

Po mnenju ekonomistov, v nasprotju z drugimi razvitimi državami, v ZDA življenjska doba upada, umrljivost nasprotno - narašča. Raziskovalca sta ugotovila, da obstajajo trije glavni razlogi za to: povečani samomori, alkoholizem in njegove posledice ter preveliki odmerki legaliziranih drog.
Raziskovalca sta ugotovila, da obstajajo trije glavni razlogi za to: povečani samomori, alkoholizem in njegove posledice ter preveliki odmerki drog. FOTO: Jose Luis Gonzalez / REUTERS
Raziskovalca sta ugotovila, da obstajajo trije glavni razlogi za to: povečani samomori, alkoholizem in njegove posledice ter preveliki odmerki drog. FOTO: Jose Luis Gonzalez / REUTERS

Omenjeno je, da »beli delavski razred« - beli ameriški državljani brez končane visoke izobrazbe - najbolj trpijo zaradi teh težav. V primerjavi s Švedsko denimo, se izkazuje, da je verjetnost smrti srednje starega belega Američana več kot dvakrat višja. Povečanje umrljivosti v ZDA je povezano z »opioidno krizo«.


Ekonomista sta ugotovila tudi, da so izvori tega problema povezani s »tektonskimi premiki« na ameriškem trgu dela. Prej je lahko zaposleno prebivalstvo brez visoke izobrazbe dobivalo spodoben dohodek, zdaj pa se spopada s težavami.

Raziskovalca poudarjata, da se v zvezi s tem zdravstveno stanje državljanov ZDA brez visokošolske izobrazbe, starih od 45 do 54 let, postopoma poslabšuje. Število sklenitev zakonskih zvez med Američani brez visokošolske izobrazbe se zmanjšuje, poleg tega pa so veliko manj verjetno tudi pripadniki katere koli verske skupnosti. Tako se postopno uničuje skupnosti, ki ljudem nudijo življenjsko podporo, navajata.Razlogi za tak razvoj situacije so raziskovalci, pravita, saj se nizkokvalificirani strokovnjaki soočajo s pritiskom globalizacije in robotizacije proizvodnje. Angus Deaton in Anne Case v knjigi zelo ostro kritizirata tudi ameriški zdravstveni sistem.

Medtem ameriški mediji poročajo, da so vzroki nemirov v ZDA globlji od rasizma med policisti in se nanašajo zlasti na krizo v gospodarstvu.
 

Več iz rubrike