Pandemija spreminja kolesje nemškega stroja

Nemčija bo za spodbujanje lastnega gospodarstva namenila največ od vseh evropskih držav, ob tem politični vrh izraža veliko podporo skupnemu trgu EU.
Fotografija: Nemčiji se zadnja leta ni bilo potrebno zadolževati, saj je delovala s presežkom. Zdaj Nemci zaganjajo ogromen paket pomoči, ob tem pa glasno pozdravljajo večjo povezanost evroobmočja. FOTO: REUTERS/Fabrizio Bensch
Odpri galerijo
Nemčiji se zadnja leta ni bilo potrebno zadolževati, saj je delovala s presežkom. Zdaj Nemci zaganjajo ogromen paket pomoči, ob tem pa glasno pozdravljajo večjo povezanost evroobmočja. FOTO: REUTERS/Fabrizio Bensch

Nemčija je zagovornica konservativne in premišljene fiskalne politike. Svoje državne proračune običajno drži v ravnovesju, pretiranega javnega dolga pa se tako izogiba. Pravzaprav je Nemčija pogosto nasprotovala tudi nekaterim načrtom Evropske integracije.

Nemčija ima zmerno zadolževanje države zapisano celo v ustavi, ukrepi zaradi pandemije pa so te temelje zamajali in spremenili nemško mentaliteto. Stališče ekonomistov in političnega vrha Nemčije je namreč zdaj povsem drugačno, piše CNBC.
 

Nemška pomoč gospodarstvu znaša 450 milijard evrov, kar je kar 13,3 odstotke njihovega lanskega BDP. FOTO: Tobias Schwarz/Reuters
Nemška pomoč gospodarstvu znaša 450 milijard evrov, kar je kar 13,3 odstotke njihovega lanskega BDP. FOTO: Tobias Schwarz/Reuters
Zasuk nemške politike


»Trenutna kriza je pripeljala do zasuka za 180 stopinj v nemški politiki. Predvsem se odstranjuje stroge državne regulacije, dodatno se uporablja fiskalne ukrepe, tudi v časih ko so obrestne mere negativne. Med drugim se investira tudi v Evropsko integracijo« poudarja glavni ekonomist pri nemški ING Carsten Brzeski.

Nemška vlada je že sprostila več kot 450 milijard evrov finančnih spodbud, ki bodo gospodarstvo ščitili pred prihajajočo krizo. To predstavlja kar 13,3 odstotke lanskoletnega BDP Nemčije. Za primerjavo, Francija je za zaščito svojega gospodarstva namenila »zgolj« 4,4 odstotke svojega BDP.
 

Prednost in posebnost Nemčije


CNBC poudarja, da Nemčija svoje javne finance v trenutnih razmerah uporablja nekoliko drugače kot ostale države članice. Večina držav v EU je namreč uvedla odlog davkov in vpeljala ukrepe, ki ne predstavljajo dodatnega bremena za proračune.Profesor mednarodne ekonomije na inštitutu v Duesseldorfu Jens Suedekum pravi, da v Nemčiji zadnja leta ni bilo potrebe po večanju javnega dolga, saj je država vsako leto vztrajno pridelala proračunski presežek.

»Nemčija je imela ogromno manevrskega prostora pri oblikovanju državnega paketa za pomoč gospodarstvu. Gre za najizdatnejši paket pomoči na svetu, ki obenem nakazuje drastično spremembo odnosa politike do upravljanja javnih financ« še dodaja Suedekum.


Nemčija in EU


Nemška kanclerka Angela Merkel je v maju pozdravila večjo shemo posojil na ravni EU, kar je sicer tabu nemške politike že več let. Analitiki, ki so bili vselej zadržani glede stabilnosti evra in so tudi sicer na dolgi rok izražali nezaupanje v celotno evroobmočje, zdaj pozdravljajo iniciativo Merklove.

Javno pozivanje k večji evropski solidarnosti in integraciji s strani nemških vodilnih politikov je ogromna sprememba v nemški politiki. Nekateri ekonomisti so v tem smislu prepričani, da gre za skrito korist trenutne pandemije.

Finančni trgi in investitorji so se že odzvali na nemško podpiranje skupnega gospodarstva EU. Osnovni nemški finančni kazalniki so samo od marca zrasli za 48 odstotkov, vse-evropski Stoxx 600 pa je svojo vrednost v istem obdobju povečal za 31 odstotkov. Nemška državna zadržanost glede potrošnje je torej spodbudila investitorje in že kliče po večji povezanosti območja evra.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Komentarji: