Francoski gospodarski minister opozarja na energetsko krizo

Trenutna energetska kriza je »po intenzivnosti in brutalnosti primerljiva z naftnim šokom iz leta 1973,« meni Bruno Le Maire.
Fotografija: Bruno Le Maire, francoski minister za gospodarstvo in finance. Foto: JOHANNA GERON/Reuters
Odpri galerijo
Bruno Le Maire, francoski minister za gospodarstvo in finance. Foto: JOHANNA GERON/Reuters

Skokovita rast cen energentov zaradi ruskega napada na Ukrajino bo imela imela učinke, primerljive z naftno krizo leta 1973, je posvaril francoski minister na gospodarstvo in finance Bruno Le Maire. Trenutna energetska kriza je »po intenzivnosti in brutalnosti primerljiva z naftnim šokom iz leta 1973,« je dejal na današnji novinarski konferenci.

image_alt
Kitajska razvija ultra hitro vesoljsko letalo

»Kot veste, je odziv leta 1973 povzročil inflacijski šok, zaradi katerega so centralne banke močno zvišale obrestne mere, kar je zavrlo rast,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Le Maire. »Za to imamo ime stagflacija in točno temu se želimo v 2022 izogniti,« je dodal.

Zaradi strahov glede dobave cene plina in nafte poskočile na rekordne vrednosti

Leta 1973 je svet namreč zajela naftna kriza, ki jo je sprožila jomkipurska vojna, ko sta Egipt in Sirija napadli Izrael. Šest arabskih članic skupine držav proizvajalk nafte Opec je razglasilo embargo na izvoz nafte v države, ki so podprle Izrael, predvsem ZDA. Cena nafte se je početverila na 11,65 dolarja za sod, kar je v zahodnih državah povzročilo recesijo in visoko inflacijo, navaja AFP.

image_alt
Kako podaljšati življenjsko dobo baterije pametnega telefona?

Evropske cene plina in surove nafte so zaradi ruske invazije na Ukrajino ta teden poskočile na rekordne ali skoraj rekordne vrednosti zaradi strahov glede dobave.

ZDA in Združeno kraljestvo sta v torek napovedali prepoved uvoza ruske nafte, kar je povzročilo novo rast cen. Cena za sod severnomorske nafte brent je tako danes dosegla skoraj 130 dolarjev za 159-litrski sod, še navaja AFP.

image_alt
Švicarsko mesto bo sprejelo bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo

Več iz rubrike