Evropska komisija se očitno zavzema za prepoved stabilnih kovancev

Evropski komisiji je izpod rok očitno ušel dokument, ki kaže, da se izvršilni organ EU zavzema za prepoved t. i. stablecoinov.
Fotografija: (Slika ni povezana s tematiko) Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, 12. maj 2022. Foto: Yoshikazu Tsuno / Reuters
Odpri galerijo
(Slika ni povezana s tematiko) Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, 12. maj 2022. Foto: Yoshikazu Tsuno / Reuters

Dokument je sicer označen kot 'non-paper', kar pomeni, da ne odraža uradnega stališča Komisije, in je eden od številnih dokumentov, ki se pripravljajo, da bi vplivali na razprave o temah, kot je, ali naj bi kripto podjetja imela možnost registracije v davčnih oazah. S strogim pristopom, ki se omenja in ki je bil prvotno usmerjen proti zdaj opuščenemu Facebookovemu projektu Libra, bi lahko po doseganju določenih pragov v bloku prepovedali konkurente fiat valut.

Konkurenca tradicionalnim 'fiat' valutam

Evropska komisija razmišlja o strogem omejevanju možnosti, da bi se začeli stabilni kovanci »na veliko« uporabljati namesto fiat valute, je razvidno iz dokumenta, ki ga je videl CoinDesk, novičarski spletni portal, specializiran za novice o bitcoinu in digitalnih valutah.

image_alt
Francija naklonjena kriptovalutam; bitcoin padel skupaj z delnicami

»Zdi se, da se uradniki pridružujejo mnenju finančnih ministrov EU, ki so predlagali stroge ukrepe, s katerimi naj bi preprečili, da bi stabilno valuto, kot je Facebookov zdaj opuščeni stablecoin Libra, nadomestil evro, in zahtevali, da se izdajanje ustavi, če število transakcij preseže 1 milijon na dan,« navaja CoinDesk in dodaja, da sta podrobnosti potrdili dve osebi, ki sta bili seznanjeni z razpravami.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Dokument je označen kot 'non-paper', kar pomeni, da ne odraža uradnega stališča Komisije, in je eden od številnih dokumentov, ki se pripravljajo, da bi vplivali na razprave o temah, med drugim tudi o tem, ali naj bi se podjetja za kriptovalute lahko registrirala iz davčnih oaz. Zakonodajalci in vlade sicer skušajo dokončati prelomni zakon o kriptovalutah, znan kot uredba o trgih kriptovalut (Markets in Crypto Assets Regulation - MiCA), s poznimi fazami pogovorov za zaprtimi vrati.

Nacionalni ministri, ki se srečujejo v Svetu EU, želijo preprečiti delovanje konkurentov fiat valut, če postanejo preveč priljubljeni, povzema CoinDesk. Po njihovih načrtih bi lahko regulatorji izdajateljem vseh stablecoinov, ki presegajo 200 milijonov evrov in 1 milijon transakcij na dan, odredili, da prenehajo z izdajanjem, dokler se te številke ne vrnejo pod prag.

Fiasko s stabilnim kovancem ne pomaga

Evropski parlament se za razliko od Sveta EU zavzema za blažji pristop, po katerem bi uspešne stablecoine oziroma stabilne kovance prerazvrstili in bi jih nadziral Evropski bančni organ. »Službe Komisije dajejo prednost besedilu Sveta, ki omejuje izdajanje žetonov, vezanih na premoženje,« je zapisano v dokumentu, ki opozarja, da bi pristop Parlamenta, ki izdajatelje sili, da strankam povrnejo, kar so prvotno plačale za žeton, vodil v finančni inženiring, ki bi lahko ogrozil stabilnost.

image_alt
Indijska finančna ministrica za globalno regulacijo kriptovalut

»O pragovih za spremljanje in omejevanje žetonov, vezanih na premoženje, ki se pogosto uporabljajo kot plačilno sredstvo, bi se lahko nadalje razpravljalo na politični ravni,« je še navedeno v dokumentu. Komisija je sicer naklonjena temu, da se dodatni ukrepi sprožijo s posebnimi številčnimi omejitvami, namesto da bi to prepustili presoji regulatorjev.

MiCA sicer uvaja ukrepe za zagotovitev, da so kripto sredstva dobro upravljana, pošteno ponujena vlagateljem in imajo dostojne rezerve, zlasti ko dosežejo pomemben obseg. Dodatni predlogi bi veljali za široko uporabljene stablecoine, ki so vezani na košarico sredstev, in ne na tiste, ki so vezani na posamezno fiat valuto, kot je euro.

image_alt
Velika Britanija namerava izkoristiti potencial kriptovalut

Katastrofalen padec stabilnega kovanca Terra USD (UST), ki se je zgodil pred nekaj dnevi, sicer ne govori v prid stablecoinom. UST je izgubil povezavo z ameriškim dolarjem, s katerim naj bi se gibal v razmerju 1:1, kar je sprožilo panično umikanje vlagateljev iz tega. Vlagatelji so se prav tako umaknili iz sestrskega projekta, kriptovalute Luna, ki je svojo najvišjo vrednost sicer dosegla pri 119 dolarjih, trenutno pa je praktično brez vrednosti.

Več iz rubrike