Epidemija zdravilišča postavila pred zahtevne preizkušnje

Epidemija je slovenska zdravilišča, ki so bila zaprta od oktobra lani, postavila pred zahtevne preizkušnje. Čas okrevanja bo za večino zelo dolg.
Fotografija: Bio terme v Moravcih. Foto: Delo
Odpri galerijo
Bio terme v Moravcih. Foto: Delo

V Thermani Laško so zaradi omejevalnih ukrepov in zapiranja dejavnosti leto 2020 končali z izgubo. Ustvarili so 112.434 nočitev ter dosegli 49-odstotno zasedenost hotelskih kapacitet. Skladno z ukrepi vlade za pomoč gospodarstvu so prejeli tudi državno pomoč, vendar je kljub temu padec celotnih prihodkov družbe v primerjavi s preteklim letom občuten.
 
»Bilo bi še slabše, če ne bi imeli tako raznovrstne ponudbe, poleg turizma se ukvarjamo še z medicino, zdraviliškim zdravljenjem in rehabilitacijo, nekaj manj kot petino prihodkov pa smo lani ustvarili z upravljanjem Doma starejših Laško,« so navedli v Thermani Laško.
 
Od začetka epidemije do danes so bili zaradi močno okrnjenega delovanja družbe in posledično izpada dohodkov zaradi poslovnih razlogov primorani odpovedati pogodbo o zaposlitvi 11 sodelavcem z različnih delovnih področij.
 
Thermana Park Laško. Foto: Lombar Tomi/Delo
Thermana Park Laško. Foto: Lombar Tomi/Delo
So pa izpostavili, da v času zaprtja niso stali križem rok. Redno so opravljali vzdrževalna in nujna obnovitvena dela. Prenovili so tudi termalno kopališče v hotelu Zdravilišče Laško, v katerem je po novem tudi manjši center savn.
 
V Termah Olimia te dni odpirajo skoraj vse zmogljivosti in storitve. Zaradi ugodnih epidemioloških razmer pričakujejo, da se bodo omejitveni ukrepi v prihodnje še nekoliko zrahljali.
 
Trenutno povpraševanje gostov je po navedbah Term Olimia izjemno veliko. Vikendi so do sredine junija v obeh njihovih hotelih že skoraj povsem zasedeni, počasi pa se kapacitete polnijo tudi med tednom. Gostje veliko povprašujejo in rezervirajo tudi poletne termine.
 
Zaradi sedanjih razmer, ko gostje povečini turistično namestitev rezervirajo v zadnjem hipu, je težko napovedovati razmere do konca leta, so pojasnili. Pričakujejo pa, da bodo v primeru dodatnih sprostitev omejitvenih ukrepov, kar je po njihovih navedbah nujno za normalno poslovanje, zmogljivosti uspeli dobro zapolniti predvsem z domačimi gosti.
 
image_alt
Na Hrvaškem že 85.000 turistov; v istem obdobju lani le 22.000

V Termah Olimia verjamejo, da se bodo v poletnem času in pozneje ob sproščanju ukrepov pri prehodu meje počasi začeli vračati tudi tuji gosti, predvsem iz sosednjih držav.
 
V obdobju, ko niso obratovali oz. so obratovali v bistveno zmanjšanem obsegu, je bila večina njihovih zaposlenih na čakanju. Niso pa delavcev odpuščali, saj, kot so pojasnili, se še predobro zavedajo, kako težko je zagotoviti dovolj delovne sile še iz časov, ko so dobro poslovali.
 
Terme Čatež. Foto: Delo
Terme Čatež. Foto: Delo
V Termah Olimia so v času prvega zaprtja države pred lanskim poletjem v celoti prenovili in rekonstruirali kuhinjo in restavracijo s teraso v hotelu Breza, po drugem zaprtju pa so se lotili še obnove kopalnic v apartmajih v vasi Lipa in Aparthotelu Rosa. Trenutno se pripravljajo še na ureditev dodatnih parkirišč, lotili so se tudi celovite obnove kotlovnice.
 
Tudi v Termah Zreče glede na povpraševanja in rezervacije predvidevajo, da bodo letos gostili največ slovenskih gostov. Prihodi tujih gostov, predvsem tistih z bližnjih tujih trgov, bodo v veliki meri odvisni od epidemioloških razmer, so navedli. Po izkušnjah iz lanske poletne sezone si bodo prizadevali privabiti čim več domačih gostov, ki bodo počitnice preživeli z unovčenjem turističnih bonov.
 
Kot so še pojasnili v Zrečah, so v obdobju epidemije uspeli zagotavljati poslovanje podjetja na način, da odpuščanje stalno zaposlenih ni bilo potrebno, zaradi izredno omejenega poslovanja pa niso mogli podaljšati nekaterih zaposlitev za določen čas.
 
image_alt
Nova študija trdi, da covid-19 ni naravnega izvora

Od lanske jeseni so opravili številna vzdrževalna dela na namestitvenih objektih in preostali infrastrukturi. Kupili so tudi 25 najsodobnejših zasneževalnih naprav za smučišče na Rogli ter prenovili Smučarski bar Uniorček in nekatere bungalove na Rogli. Trenutno pa poteka obsežnejša sanacija pročelja in balkonov Hotela Vital v Termah Zreče.
 
Glamping v Olimjah ponuja najrazličnejše dodatne storitve. Foto: Terme Olimia
Glamping v Olimjah ponuja najrazličnejše dodatne storitve. Foto: Terme Olimia
Tudi v Termah Krka je trenutna zasedenost drugačna kot pred epidemijo. Zanimanje domačih gostov je sicer precejšnje, saj zaradi omejitve potovanj iščejo oddih v domovini. Z umirjanjem epidemije pa pričakujejo postopno rast obiska.
 
»Razmere, v katere je epidemija pahnila slovenski turizem, niso ugodne, a zaposleni v Termah Krka, ki so bili nekaj časa na čakanju, se že vračajo v delovno okolje,« so pojasnili. V družbi doslej delavcev niso odpuščali. Čas med epidemijo so namenili za generalna čiščenja, urejanje objektov in okolice, vzdrževalna dela in obnove, posvetili so se tudi oblikovanju novih programov.
 
V skupini Sava Hotels & Resorts pa že zaznavajo povečano povpraševanje in rezervacije od druge polovice maja, tako za nastanitve na slovenski Obali in Bledu kot v termah in zdraviliščih. Glede na epidemiološke razmere niso zaposlovali sezonskih delavcev, kar je bila praksa prejšnja leta, prav tako niso podaljševali pogodb za določen čas. Število zaposlenih s pomočjo subvencij in čakanja na delo doma ohranjajo.
 
image_alt
Odkrivanje najlepših hrvaških plaž s pomočjo mobilne aplikacije

Čas zaprtja so izkoristili za prenove, med drugim so povsem prenovili največji hotel v Sloveniji, Hotel Histrion v Portorožu, in Hotel Park na Bledu, v kampu Ptuj pa namestili nove mobilne hišice. Pripravljajo se še na prenovo Hotela Vile Park v Portorožu.
 
Na poletno sezono se aktivno pripravljajo tudi v Termah Čatež. Namestitvene zmogljivosti in obrati so odprti oz. se odpirajo v skladu z nacionalno strategijo sproščanja ukrepov. Rezervacije že sprejemajo, beležijo pa povpraševanje predvsem za poletne mesece. Tudi pri njih bo največ domačih gostov.
 

Več iz rubrike