Na Hrvaškem že 85.000 turistov; v istem obdobju lani le 22.000

Sistem eVisitor je na Hrvaškem nekaj dni nazaj zabeležil 85.000 turistov. Tako kot vsako leto ,tudi letos prednjačijo Nemci.
Fotografija: Trenutno naj bi bilo na Hrvaškem 85.000 turistov. Foto: Leon Vidic/DELO
Odpri galerijo
Trenutno naj bi bilo na Hrvaškem 85.000 turistov. Foto: Leon Vidic/DELO

Na Hrvaškem se trenutno mudi 85.000 turistov, od tega kar 40.000 Nemcev. Kmalu naj bi množično prispeli še Slovaki, Madžari in Čehi. Sredina maja je na Hrvaško obalo privabila okoli 45.000 turistov, na binkoštni praznik, pa jih je prišlo še dodatnih 40.000. Večina od njih bo na hrvaški obali ostala dlje časa.
 

Lansko leto v istem času le okrog 22.000 turistov


Tudi domačini radi pridejo na obalo, trenutno jih je okoli 12.000, medtem ko naj bi bilo Slovencev samo 5500, enako kot Avstrijcev. Na hrvaškem pa trenutno dopustuje tudi nekaj čez 1000 Američanov. Turistični delavci so nad številom turistov zadovoljni, saj jih je isti dan lansko leto Hrvaška štela le okrog 22.000.

Številni menijo, da je letošnje število gostov dober začetek in da lahko pričakujejo vsaj 60 odstotkov prometa, kot so ga imeli leta 2019, ko je bilo konec maja registriranih 230.000 turistov.
image_alt
Odkrivanje najlepših hrvaških plaž s pomočjo mobilne aplikacije

Želja po potovanju je velika


Hotelirji in ostali turistični delavci so zelo optimistični, še posebej odkar so epidemiološke razmere boljše. Zavedajo se, da je veliko odvisno od kriterijev glede prehoda mej, zato poskušajo z državami doseči sporazumen dogovor. Bernard Zenzerović, direktor združenja delodajalcev v hotelirski industriji, pravi, da se rezervacije približujejo številkam iz leta 2019, kar pripisuje umirjanjem ukrepov in želji po potovanju.
Turistični delavci si od letošnje sezone obetajo veliko prometa. Foto: Leon Vidic/DELO
Turistični delavci si od letošnje sezone obetajo veliko prometa. Foto: Leon Vidic/DELO

Cen za zdaj ne mislijo višati


Kljub temu, da so že zdaj zabeležili veliko rezervacij, pa junija ne pričakujejo velike gneče. Hotelirji so prepričani, da bo julija in avgusta večja zasedenost, sploh glede na lansko leto, ko je bila sezona nenadoma prekinjena. Zenzerović pravi, da se zavedajo, da je letos na trgu več aktivne ponudbe, predvsem iz strani sredozemskih držav, vendar se mu ne zdi, da bi bilo treba cene povišati, niti znižati. Verjame, da bo obisk turistov odvisen od kakovosti ponudbe in ne od nizkih cen.
image_alt
Hrvaška: Vremenska napoved za poletno sezono 2021

Verjetno bo potreben dodaten kader


Glede na lansko sezono, ko so morali veliko delavcev odpustiti, se gostinci sprašujejo, ali bo letos sezona vsaj tako uspešna, da ne bo dodatnih odpuščanj. Zenzerović pravi, da morajo hotelirji nadaljevati z ukrepi za ohranjanje delovnih mest, dokler ne bo na vidiku normalizacija posla. »Vse je odvisno od povpraševanja in razvoja turistične sezone,»pravi Zenzerović, hkrati pa optimistično dodaja, da bodo glede na letošnje številke verjetno potrebovali dodaten kader.

Več iz rubrike