Elon Musk: Tesla se seli iz Silicijeve doline

Musk je napovedal selitev sedeža Tesle iz Silicijeve doline v Teksas.
Fotografija: Foto: Michele Tantussi / Reuters
Odpri galerijo
Foto: Michele Tantussi / Reuters

Prvi mož Tesle je napovedal, da se sedež podjetja kmalu ne bo več nahajal v Silicijevi dolini ampak v Austinu v Teksasu. Tam naj bi zgradili tudi novo tovarno. Hkrati razmišljajo tudi o razširitvi poslovanja v Kaliforniji, navaja STA.

Na letnem srečanju Teslinih delničarjev je Elon Musk izrazil navdušenje nad selitvijo sedeža na novo lokacijo. Na sestanku je hkrati zatrdil, da delnice podjetja močno rastejo in to kljub pomanjkanju čipov in drugih komponent.
image_alt
Vzpon komunizma v Avstriji

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, naj bi Tesla z novo tovarno v Kaliforniji povečala proizvodnjo za kar 50 odstotkov.

»Ko smo prvič zagnali obrat, smo bili kot otroci v starševskih čevljih; mi smo bili majhni, tovarna pa ogromna,« je ponazoril in dodal, da tovarna zdaj poka po šivih.

Na srečanju delničarjev je Musk med drugim izpostavil, da so življenjski stroški v Silicijevi dolini zelo visoki, cene stanovanj pa dosegajo enormne zneske. Delavci se zato v službo pogosto vozijo iz precej oddaljenih krajev.
image_alt
Uradno: Kitajska proizvodna industrija v težavah

Muska pozvali, naj več pozornosti nameni raznolikosti in vključevanju


Na letni skupščini delničarjev je bil po poročanju francoske tiskovne agencije potrjen tudi eden od predlogov delničarjev, naj Tesla nameni več pozornosti raznolikosti in vključevanju zaposlenih. Pozvana je bila k analizi zaposlenih po rasi in spolu. O izsledkih naj bi vodstvo podjetja redno obveščalo vlagatelje.

Kot je dejala Kimberly Stokes iz Calverta, so razlogi za podan predlog jasni. Delničarji naj bi bili namreč po njenih besedah zaskrbljeni, da bi lahko Teslina pomanjkljiva osredotočenost na raznolikost in vključenost ovirala zmožnost podjetja za kreiranje inovacij v prihodnje.
image_alt
Električni Yugo, ki bi ga proizvajal Rimac

Poleg navedene pobude naj bi Teslini vlagatelji predlagali še tri druge, s katerimi naj bi bilo bolje poskrbljeno za zaščito delavskih pravic in delovnih pogojev. Ravno v tem tednu naj bi namreč kalifornijska porota Tesli naložila izplačilo 137 milijonov evrov odškodnine nekdanjemu temnopoltemu zaposlenemu. Ta se je namreč pritožil, ker naj bi bil na delovnem mestu tarča rasizma, še navaja AFP.
 

Več iz rubrike