Najbogatejši se uspešno izogibajo davkom

Nedavna raziskava je pokazala, da se Jeff Bezos, Elon Musk, Warren Buffett, Mark Zuckerberg in Bill Gates zelo uspešno izogibajo plačevanju davkov.
Fotografija: Kako jim uspe da se izognejo plačevanju davka? Foto: Anthony Cuthbertson / independent.co.uk
Odpri galerijo
Kako jim uspe da se izognejo plačevanju davka? Foto: Anthony Cuthbertson / independent.co.uk

Ugotovitev raziskave, ki jo je na podlagi davčnih podatkov naredila neprofitna organizacija ProPublica, kaže, da so najbogatejši Američani zelo uspešni pri izogibanju plačevanja davkov.
image_alt
Bodo Gatesovi otroci dobil večji kos dediščine?

Bogati plačajo manj davka kot revnejši


Premoženje 25 najbogatejših Američanov se je med letoma 2014 in 2018 povečalo za več kot 400 milijard dolarjev. Plačali pa so samo 13,6 milijarde dolarjev davka. Kar pomeni, da je davčna stopnja glede na premoženje dosegla 3,4 odstotka, medtem ko povprečen Američan plača davek po stopnji 15 odstotkov.
Premoženje najbogatejših Američanov se je med letoma 2014 in 2018 povečalo za 400 milijard dolarjev. Foto: Rick Wilking/REUTERS
Premoženje najbogatejših Američanov se je med letoma 2014 in 2018 povečalo za 400 milijard dolarjev. Foto: Rick Wilking/REUTERS

Bezos dobil 4000 vrnjene dohodnine


Kot piše ProPublica na svoji spletni strani, Jeff Bezos leta 2007 ni plačal niti centa davka. Leta 2011 je bila njegova neto vrednost ocenjena na 18 milijard dolarjev, ker pa je prijavil izgubo zaradi investicij, večjo od dohodkov, spet ni plačal davka. Zaradi otrok je dobil celo povrnjenih 4000 dolarjev.
image_alt
Jeff Bezos si je zamislil pol milijarde dolarjev vredno 'igračo'

Vsem gre utaja davkov dobro od rok, nekaterim to uspeva že več let


Tudi Elon Musk leta 2018 ni plačal davka. Enako tudi Michael Bloomberg in vlagatelj Carl Icahn, ki mu je to uspelo dvakrat. Kot poroča ProPublica, se je George Soros kar tri leta zapored uspešno izmuznil plačevanju davčnih obveznosti. Podatki, ki jih je v sklopu svoje raziskave pridobila ProPublica, razkrivajo tudi ostala znana imena najbogatejših Američanov, kot je Bill Gates, Mark Zuckerberg in Rupert Murdoch.
image_alt
Lewis Hamilton: življenje na veliki nogi

Najbolj pa se je plačevanju davka izmaknil Warren Buffett, ki je sicer najbolj goreč zagovornik višjih davkov za bogate. Kot navaja Forbes, se je njegovo bogastvo med leti 2014 in 2018 povečalo za 24,3 milijarde dolarjev. V istem obdobju naj bi plačal 23,7 milijona dolarjev davka. V tem primeru je davčna stopnja dosegla 0,1 odstotka, kar je manj kot 10 centov na vsakih 100 dolarjev njegovega bogastva.
Premoženje in stopnja davka štirih najpremožnejših Američanov od leta 2014-2018. Foto: Propublica
Premoženje in stopnja davka štirih najpremožnejših Američanov od leta 2014-2018. Foto: Propublica

Na podlagi pridobljenih podatkov namerava ProPublica v prihodnjih mesecih narediti podrobno raziskavo, kako se ultra bogatim sploh uspe tako uspešno izogniti plačevanju davkov in nadzoru revizorjev.

Več iz rubrike