Ekstravagantna umetnost v obliki zlatega avokadovega sendviča

Milenijski umetnik Tim Bengel je na berlinskem tednu umetnosti predstavil 3D-tiskano zlato skulpturo avokadovega sendviča v vrednosti 2,5 milijona evrov.
Fotografija: Zlata skulptura avokadovega sendviča. Foto: LuxuryLaunches
Odpri galerijo
Zlata skulptura avokadovega sendviča. Foto: LuxuryLaunches

Milenijski umetnik Tim Bengel je na nedavnem berlinskem tednu umetnosti predstavil 3D-tiskano zlato skulpturo avokadovega sendviča.
image_alt
Luksuzna lepotica vabi na razkošno plovbo

Mladi umetnik je nase opozoril že pred dvema letoma, ko je udeležence tedna umetnosti v Berlinu presenetil s svojo umetniško inštalacijo z naslovom »Pokopališče cvetličnih lobanj«. Bengel je na mesto nekdanjega Berlinskega zidu položil 100 pozlačenih nagrobnikov, bele marmorne kamne pa obdal s tisoči cvetlic.

Pogled od zgoraj je razkril obliko ogromne rdeče lobanje in križa, ki so ju tvorili cvetlični aranžmaji. Obiskovalci so lahko na kamnitih stezah, ki so potekale skozi cvetje in zelenje, brali zanimive napise na nagrobnikih, poroča Luxury Launches.
image_alt
Luksuzno letovišče v podobi Lune kot edinstvena atrakcija Las Vegasa

Za 3D tisk uporabil 300.000 evrov vredno tekoče zlato


Letošnji berlinski teden umetnosti je Bengel začinil z novo ekstravagantno umetnino, imenovano »Kdo hoče živeti večno«, s katero je vzbudil val zanimanja.
Avokadov sendvič. Foto: LuxuryLaunches
Avokadov sendvič. Foto: LuxuryLaunches

»Ljudje pripisujejo zlatu že tisočletja poseben pomen, to naj bi predstavljalo vir večnega bogastva,« je za medije povedal umetnik. Ob tem je dodal, da med zlatom in avokadom, zelenim zlatom nove industrije, obstajajo vzporednice. »Za prikaz kulturnega pomena avokada ni primernejšega materiala, kot je zlato,« je dodal Bengel.

Ustvarjanja se je lotil s pravim narezanim baglom, petimi rezinami paradižnika, petimi obroči čebule, petimi rezinami avokada in 10 listi rukole. Vse sestavine je nato z uporabo tekočega zlata v vrednosti 300.000 evrov natisnil s 3D-tiskalnikom.
image_alt
Prihaja nova zver med električnimi hiper avtomobili

Še ne 30-letnik je dejal, da je bil njegov cilj zajeti določen vidik trenutne kulturne klime. »Namen skulpture je sprožiti množično zavedanje o sedanjem času, času hitrih sprememb, družbenih medijev, fitnes trendov, zelene revolucije, turbo kapitalizma in nenehne samooptimizacije,« je dejal v nedavnem intervjuju za tuje medije. Morda živimo v najbolj vznemirljivih časih doslej, je še dodal.

Ekstravagantna, 26 kilogramov težka skulptura, bo kmalu na voljo tudi za prodajo po izklicni ceni vrtoglavih 2,5 milijona evrov, poroča Luxury Launches.
Umetnik je vsako sestavino posebej natisnil s 3D-tiskalnikom. Foto: LuxuryLaunches
Umetnik je vsako sestavino posebej natisnil s 3D-tiskalnikom. Foto: LuxuryLaunches

Več iz rubrike