Donald Trump preko skrivnostnih vlagateljev do milijarde dolarjev

Novo podjetje za družbena omrežja ustanovitelja Donalda Trumpa, je s skrivnostnimi vlagatelji sklenilo dogovor o milijardi dolarjev vrednem financiranju.
Fotografija: Donald Trump. Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS
Odpri galerijo
Donald Trump. Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS

Novo podjetje Donalda Trumpa, Trump Media & Technology Group (TMTG), je z vlagatelji sklenilo dogovor o skoraj milijardi evrov vredni finančni pomoči različnih vlagateljev, poroča BBC.

image_alt
Trump bo ustanovil socialno omrežje, Facebook naj bi spremenil ime

Do leta 2026 pričakujejo 40 milijonov uporabnikov

Nekdanji ameriški predsednik je oktobra ustanovil podjetje za družbene medije, preko katerega namerava lansirati novo aplikacijo za sporočanje, imenovano Truth Social.

Trump se je za ustanovitev lastne aplikacije odločil po tem, ko sta Facebook in Twitter v začetku leta blokirala njegov račun z namenom preprečitve domnevnega spodbujanja nasilja.

Facebook (zdaj Meta) in Twitter sta Trumpu v začetku leta blokirala račun. Foto: DADO RUVIC/REUTERS
Facebook (zdaj Meta) in Twitter sta Trumpu v začetku leta blokirala račun. Foto: DADO RUVIC/REUTERS

V času suspenza naj bi imel bivši ameriški predsednik 89 milijonov sledilcev na Twitterju, 33 na Facebooku in 24,5 na Instagramu. Novo socialno omrežje naj bi ustvaril z namenom, da se postavi po robu tehnološkim gigantom, saj je bil vseskozi prepričan, da ga glavna družbena omrežja cenzurirajo po krivem.

»Milijardna investicija pošilja pomembno sporočilo tehnološkim velikanom, da se morata cenzura in politična diskriminacija končati,« je prepričan Trump.

Kot še navajajo tuji mediji, naj bi novo omrežje Truth Social v popolni izvedbi zaživel v začetku leta 2022, do leta 2026 pa naj bi po mnenju poznavalcev dosegel več kot 40 milijonov naročnikov. Za primerjavo: Twitter ima več kot 210 milijonov aktivnih uporabnikov.  

image_alt
Ikonični hotel Trump International v druge roke

Sumljivo finančno stanje Donalda Trumpa

Družba TMTG je v soboto sporočila, da je zagotovila milijardo dolarjev kapitala od različnih vlagateljev, ki jih niso želeli razkriti. Kot še navaja BBC, naj bi številna podjetja z Wall Streeta odklonila sodelovanje s Trumpovim podjetjem za družbena omrežja, medtem, ko so nekateri hedge skladi, družinska investicijska podjetja in posamezni bogataši podjetje podprli.

Glede na nekatere podatke naj bi bilo podjetje TMTG trenutno ocenjeno na 3,54 milijarde evrov. Ob tem so se pojavila tudi vprašanja o finančnem stanju nekdanjega predsednika, prejšnji mesec je namreč kongresni odbor ugotovil, da je Trump zavajal o dobičkonosnosti hotela Trump International v Washingtonu DC.

Ameriški finančni regulatorji preiskujejo Trumpov posel

Kot poroča Reuters, naj bi najvišji finančni regulatorji Wall Streeta začeli preiskovati več kot milijardo dolarjev vreden posel Donalda Trumpa. TMTG zaenkrat preiskave še ne komentira.

image_alt
Izvršni direktor Twitterja odstopil, delnice navzgor

Digital World, partner podjetja TMTG, je po navedbah tujih medijev komentiral, da preiskava še ne pomeni, da so regulatorji določili, da je kdo kršil zakon.

Več iz rubrike