Izvršni direktor Twitterja odstopil, delnice navzgor

Na mesto izvršnega direktorja omrežja Twitter, ki ga je leta 2006 soustanovil Jack Dorsey, je imenovan sedanji tehnični direktor Parag Agrawal.
Fotografija: Jack Dorsey je tudi velik podpornik bitcoina. Foto:Marco Bello / AFP
Odpri galerijo
Jack Dorsey je tudi velik podpornik bitcoina. Foto:Marco Bello / AFP

Jack Dorsey odstopa s položaja izvršnega direktorja priljubljenega družbenega omrežja Twitter, so v ponedeljek, 29. novembra, sporočili iz podjetja. Twitter je bil skupaj s Facebookom v zadnjih letih tudi večkrat v epicentru sporov; med drugim tudi zaradi širjenja napačnih informacij in sovražnega govora ter žaljivih objav uporabnikov. Dorsey se je sicer v preteklosti že večkrat soočal s pozivi k odstopu.

Dorseya bo nadomestil sedanji tehnični direktor

Novi izvršni direktor Twitterja je prejšnji tehnični direktor Parag Agrawal. Foto: Twitter / Everipedia
Novi izvršni direktor Twitterja je prejšnji tehnični direktor Parag Agrawal. Foto: Twitter / Everipedia
Na mestu izvršnega direktorja Twitterja, ki ga je Dorsey soustanovil pred 15 leti, ga bo nadomestil sedanji tehnični direktor Parag Agrawal, poroča Yahoo Finance. »Odločil sem se, da zapustim Twitter, ker menim, da je podjetje pripravljeno, da se premakne naprej od svojih ustanoviteljev,« je dejal Dorsey v odstopni izjavi, ki jo je podjetje objavilo včeraj. Dorsey se je sicer že večkrat soočil s kritikami, ker je bil obenem generalni direktor Twitterja, kot tudi plačilne platforme Square.

»Moje zaupanje v Paraga, kot izvršnega direktorja Twitterja, je precejšnje. Njegovo delo v zadnjih 10 letih je bilo transformacijsko. Globoko sem mu hvaležen za njegovo znanje, srčnost in dušo. Zdaj je njegov čas, da vodi,« je dejal Dorsey.

image_alt
Facebook in Ray-Ban predstavljata nova pametna očala

V elektronskem sporočilu zaposlenim, ki ga je objavil tudi na Twitterju, je Dorsey pojasnil, da je lahko ustanovitelj v hkratni vlogi izvršnega direktorja podjetja »zelo omejujoč in predstavlja eno samo točko neuspeha«. Dorsey je dodal, da je bil Agrawal tudi »v ozadju vseh ključnih odločitev, ki so pomagale spremeniti to podjetje na bolje«.

Njegov čas pri Twitterju so sicer zaznamovali veliki vzponi in padci. Rast prihodkov v zadnjih treh poslovnih letih je bila stabilna, vendar so opazni znaki upočasnitve. Medletno povečanje prihodkov je namreč zdrsnilo s 25 odstotkov v letu 2018 na sedem odstotkov v letu 2020. The Guardian navaja, da so delnice podjetja ob novici o Dorseyjevem odstopu zrasle za 11 odstotkov.

image_alt
Nova različica koronavirusa okužila bitcoin in finančne trge

Deleži v družbah Twitter in Square so Dorseyju pomagali do osebnega premoženja v višini več kot 10 milijard evrov, navaja Forbes. Aprila je Dorsey napovedal, da bo skoraj milijardo evrov namenil programom pomoči, povezanim s koronavirusom, »zdravjem in izobraževanjem deklet« ter preučevanjem univerzalnega temeljnega dohodka.

Spopad s Trumpom

Twitter je bil, tako kot Facebook, v zadnjih letih večkrat obtožen širjenja lažnih informacij, sovražnega govora in žaljivih objav uporabnikov. Dorsey je v zvezi s temi temami večkrat nastopil pred kongresom in odgovarjal za težave podjetja ter se zavezal, da bo spremenil družbeno omrežje na bolje.

Izvršni direktor in soustanovitelj Twitterja Jack Dorsey. Foto:Anushree Fadnavis / Reuters
Izvršni direktor in soustanovitelj Twitterja Jack Dorsey. Foto:Anushree Fadnavis / Reuters
V luči sprememb in odpravljanja spornih vsebin se je Dorsey moral spopasti tudi z nekdanjim predsednikom ZDA, Donaldom Trumpom, ki je Twitter ves čas svojega predsedovanja 'zlorabljal' kot svoje glasilo. Twitter je bil med prvimi podjetji, ki so blokirala Trumpove dezinformacije in druge provokativne objave. Od napada na Kapitol, 6. januarja 2021, mu je bila uporaba družbenega omrežja Twitter popolnoma prepovedana.

Kritik tehnoloških velikanov in profesor na newyorški univerzi Scott Galloway je dejal, da bi moralo podjetje Dorseyja odpustiti, ker je hkrati opravljal funkcijo izvršnega direktorja Twitterja in podjetja za finančne storitve Square. Tudi družba Elliott Management je Twitter pozvala, naj Dorseyja leta 2020 odstavi zaradi njegove vloge dvojnega izvršnega direktorja.

image_alt
Na Hrvaškem izdelano obutev nosi milijone ameriških vojakov

Dorsey bo ostal član upravnega odbora podjetja, dokler se mu leta 2022 ne izteče mandat. Agrawal je bil tehnični direktor Twitterja od leta 2017. »Upravnemu odboru se želim zahvaliti za zaupanje v moje vodenje, Jacku pa za nenehno mentorstvo, podporo in partnerstvo,« je Agrawal dejal v izjavi in dodal: »Veselim se, da bom nadgradil vse, kar smo dosegli pod Jackovim vodstvom, in neverjetno me spodbujajo priložnosti, ki so pred nami. Z nadaljnjim izboljševanjem naše izvedbe bomo našim strankam in delničarjem zagotovili izjemno vrednost, saj bomo preoblikovali prihodnost javnega pogovora.«

Več iz rubrike