Do konca leta približno 35 odstotkov več brezposelnih kot lani

Trenutno na Zavodu RS za zaposlovanje evidentiranih 84.732 brezposelnih, vendar je pričakovana številka ob koncu leta približno 88.000.
Fotografija: FOTO: Suhadolnik Jože
Odpri galerijo
FOTO: Suhadolnik Jože

Na Zavodu RS za zaposlovanje je bilo v prvih enajstih mesecih leta 2020 v povprečju prijavljenih približno 84.700 brezposelnih oseb, kar je 14,5 odstotka več kot v enakem obdobju leta 2019, je sporočil generalni direktor Zavoda za zaposlovanje Mitja Bobnar.
 
V obdobju januar-november je bilo približno 90.500 oseb, prijavljenih kot brezposelnih, kar je za 35 odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2019, je opozoril Bobnar.


Medletno povečanje je bilo najpomembnejše pri odpuščenih delavcih ali ljudeh, katerih podjetja so propadla. Med tistimi, ki so izgubili službo, je bilo tudi večje število oseb, ki jim je potekla pogodba za določen čas.
 
Konec novembra je bilo v evidenci brezposelnih več kot 84.100, kar je za 16 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.
 
FOTO: Suhadolnik Jože
FOTO: Suhadolnik Jože
Delodajalci so do konca novembra prijavili 107.000 prostih delovnih mest, kar je za 27 odstotkov manj kot v enajstih mesecih leta 2019.
 
Število prostih delovnih mest se je v zadnjih dveh mesecih zmanjšalo za približno 20 odstotkov, predvsem v kulturi, rekreacijskih dejavnostih, prometu, skladiščnih storitvah, maloprodaji in gostinstvu, je še dejal Bobnar.
 
Kljub temu po besedah vodja zavoda za zaposlovanje nekatere dejavnosti –proizvodnja, gradbeništvo, transportne storitve in dejavnosti socialnega varstva – zaposlujejo v bistveno večjem obsegu in kot so lani.


V primerjavi z drugimi evropskimi državami je stopnja brezposelnosti v Sloveniji nekje vmes, je poudaril Bobnar.
 
Od začetka spodbujevalnih ukrepov je Zavod za zaposlovanje prejel več kot 160.000 prošenj za programe za odpoved in več kot 600.000 prošenj za krajši delovni čas. »Število je res veliko, vendar pa vloge v povprečju obdelamo v 14 dneh,« je dejal.
 
Vse vloge za sheme, ki izhajajo iz četrtega in petega paketa svežnja pomoči, so rešili, je dejal in dodal, da vloge skrajšani delovni čas pravočasno obdelujejo sproti.
 
Skupaj je zavod izplačal 335 milijonov evrov, subvencije je dobilo 36.200 izvajalcev za 236.000 zaposlenih.
 

Več iz rubrike