Zaradi prenizke božičnice delavci v Iskrinem obratu v Semiču ustavili delo

Med 100 in 150 proizvodnih delavcev v Iskrini poslovni enoti v Semiču je danes zjutraj ustavilo delo in okoli 13. ure odšlo domov.
Fotografija: Prihodnji teden bi morali delavci priti v službo, vendar sindikat ni dal soglasja za spremembe koledarja, po katerem je bil za teden po božiču predviden kolektivni dopust, o spremembi pa jih je vodstvo podjetja obvestilo šele prejšnji teden. FOTO: Vidic Leon
Odpri galerijo
Prihodnji teden bi morali delavci priti v službo, vendar sindikat ni dal soglasja za spremembe koledarja, po katerem je bil za teden po božiču predviden kolektivni dopust, o spremembi pa jih je vodstvo podjetja obvestilo šele prejšnji teden. FOTO: Vidic Leon

Vodstvo podjetja je zaposlene prejšnji teden obvestilo, da bo letos izplačana božičnica v višini do 300 evrov glede na poslovno uspešnost, v torek pa so zaposleni prejeli odločbe, po katerih bo božičnica izplačana različno po poslovnih enotah, in sicer po 300 evrov za obrate v Kranju, Ljubljani in Šentvidu, medtem ko so zaposlenim v Semiču namenili le 50 evrov bruto.

Pri tem je izplačilo božičnice vezano tudi na bolniške, kar v praksi pomeni, da bodo nekateri prejeli skoraj pol manj od tega zneska, je za STA pojasnil sindikalist Matija Skala.

Foto: Milovan Dimitrič
Foto: Milovan Dimitrič
Čeprav današnja stavka ni bila napovedana, so delavci danes zjutraj okoli pol osmih ustavili delo, tako da je 100 do 150 proizvodnih delavcev vztrajalo pred vhodom v podjetje. Pri tem so izrazili pričakovanje, da bodo pri višini izplačane božičnice izenačeni z delavci v Ljubljani in Kranju, je dodal Skala. Po njegovih besedah v Semič še ni prišel nihče iz vodstva podjetja.

Skala je ob tem opozoril še na siceršnje težke pogoje dela, od nadur do prerazporeditev delovnega časa, ki vključuje nočno izmeno, od tega, da bodo kljub načrtovanemu kolektivnemu dopustu delali tudi prihodnji teden, pa do nevarnih pogojev dela, kot je prisotnost škodljivih oziroma strupenih snovi.


Tekom dopoldneva so nekatere delavce, zlasti tiste iz socialno bolj ogroženih skupin, spravili nazaj na delo, ostali pa so nadaljevali s stavko, je naknadno še pojasnil Skala. V Semič je prišel tudi generalni direktor Iskre Davorin Dobočnik, s katerim so se več ur pogajali glede izplačila božičnice, a jim je ta dejal, da nima pooblastil, zato so delavci po pogovorih okoli 13. ure odšli domov.

Prihodnji teden bi morali delavci priti v službo, vendar sindikat ni dal soglasja za spremembe koledarja, po katerem je bil za teden po božiču predviden kolektivni dopust, o spremembi pa jih je vodstvo podjetja obvestilo šele prejšnji teden. Na vprašanje, ali bodo delavci prihodnji teden torej odšli na delo, je Skala odvrnil, da bodo nekatere, zlasti tiste, ki so odvisni samo od Iskrine plače in nimajo druge, verjetno prisilili, da pridejo delat.

Sicer pa se bodo v izvršnem odboru sindikata, v kolikor pogajanja z vodstvom družbe ne bodo uspešna, po novem letu odločali o napovedi stavke, je še napovedal Skala.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Produktivnost se povečuje, a je napredek prepočasen

Naš prehod v inovacijsko podprto rast in krožno gospodarstvo bi moral biti hitrejši, največji manko je pri storitvah, temelječih na znanju, ugotavlja Umar.

»Pandemija je pokazala tako grde kot spodbudne plati človeštva«

Podjetje, ki se odziva na potrebe okolja in vrača družbi, je pripravljeno na nove izzive prihodnosti. In ta prihodnost bo digitalna in trajnostna.

Slovenska senatorka brani ameriške medije pred tehnološkimi velikani

ZDA pripravljajo zakonodajo, po zgledu avstralske, ki bo omejila tržno premoč Googla in Facebooka.

Zgodovina potrjuje: spet je čas za naložbo v plemenite kovine

Naložba v plemenite kovine v času krize zagotavlja visoko stopnjo zanesljivosti. Z naraščanjem inflacije namreč denar izgublja vrednost.