Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.
Fotografija: Glede trenutnih razmer v Ukrajini so prebivalci Srbije kar v 54 odstotkih prepričani, da gre odgovornost pripisat izključno zvezi Nato, medtem ko odgovornost Rusiji pripisuje le sedem odstotkov vprašanih. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Glede trenutnih razmer v Ukrajini so prebivalci Srbije kar v 54 odstotkih prepričani, da gre odgovornost pripisat izključno zvezi Nato, medtem ko odgovornost Rusiji pripisuje le sedem odstotkov vprašanih. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Če bi v Srbiji jutri potekal referendum glede vstopa Srbije v Evropsko unijo, bi takšen korak podprlo 34 odstotkov prebivalcev. Le 17 odstotkov jih meni, da je treba za približevanje EU izvesti dodatne ukrepe, proti vstopu v unijo pa je kar 51 odstotkov vprašanih, piše srbski medij Danas, ki povzema ugotovitve včeraj predstavljene javnomnenjske raziskave Demostat. Raziskava je potekala med 13. in 22. junijem, sodelovalo pa je 1.203 prebivalcev Srbije.

image_alt
Vojna v Ukrajini je ruske podjetnike pregnala v Srbijo

Raziskovalec pri Demostatu Srećko Mihailović je na predstavitvi rezultatov povedal tudi, da 58 odstotkov vprašanih meni, da Srbiji ni treba usklajevati svoje politike s politiko EU, medtem ko je 33 odstotkov obratnega mnenja.

Na vprašanje, kaj naj zdaj stori vlada, je 43 odstotkov vprašanih odgovorilo, naj zavrnejo vstop Srbije v EU, 30 odstotkov jih je dejalo, naj vstop odobrijo.

Kar 58 odstotkov vprašanih meni, da Srbiji ni treba usklajevati svoje politike s politiko EU, 33 odstotkov jih je obratnega mnenja. FOTO: Yves Herman/Reuters
Kar 58 odstotkov vprašanih meni, da Srbiji ni treba usklajevati svoje politike s politiko EU, 33 odstotkov jih je obratnega mnenja. FOTO: Yves Herman/Reuters

80 odstotkov prebivalcev zavrača sankcije proti Rusiji

Raziskava je zajela tudi stališča prebivalcev Srbije do globalne razdelitve, pri čemer je v ozadju ideološka in politična delitev na vhodne in zahodne države. V tem smislu so raziskovalci vprašali, ali bi se morala Srbija opredeliti za enega od dveh svetovnih blokov; 40 odstotkov vprašanih meni, da se Srbija mora opredeliti za enega od blokov, medtem ko je 37 odstotkov takih, ki takšnemu opredeljevanju nasprotujejo.

Obenem Mihailović še navaja, da 81 odstotkov vprašanih meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov jih tudi meni, da ni potrebe po uvedbi sankcij proti Rusiji.

Glede trenutnih razmer v Ukrajini so prebivalci Srbije kar v 54 odstotkih prepričani, da gre odgovornost pripisat izključno zvezi Nato, medtem ko odgovornost Rusiji pripisuje le sedem odstotkov vprašanih. Trije odstotki menijo, da je Rusija odgovorna bolj kot Ukrajina, sedemnajst odstotkov pa verjame, da je za razmere bolj kot Ukrajine odgovoren Nato.

Na vprašanje, kaj naj stori oblast, je 43 odstotkov vprašanih odgovorilo, naj zavrnejo vstop Srbije v EU, 30 odstotkov jih je dejalo, naj vstop odobrijo.. FOTO: Djordje Kojadinovic/Reuters
Na vprašanje, kaj naj stori oblast, je 43 odstotkov vprašanih odgovorilo, naj zavrnejo vstop Srbije v EU, 30 odstotkov jih je dejalo, naj vstop odobrijo.. FOTO: Djordje Kojadinovic/Reuters

Najboljše mnenje imajo o Putinu in Orbanu

Glede svetovnih voditeljev imajo prebivalci Srbije najboljše mnenje o Vladimirju Putinu (45 odstotkov), sledi kitajski Xi Jinping (12 odstotkov) ter Emmanuel Macron (11 odstotkov).

Prebivalci Srbije imajo glede sosednjih voditeljev najboljše mnenje o Viktorju Orbanu (37 odstotkov) in Miloradu Dodiku (28 odstotkov).

Kot najbližje narobe v svoji okolici, so prebivalci Srbije navedli Črnogorce (34 odstotkov vprašanih) ter Makedonce (24 odstotkov), kot najbolj oddaljene so navedli Albance (le štiri odstotke).

Preberite še:

Več iz rubrike